‘Huawei kon mobiele gesprekken KPN onbeperkt meeluisteren, ook van de minister-president’
Het Chinese technologiebedrijf Huawei had vanuit China ongeautoriseerde toegang tot de kern van het mobiele netwerk van KPN. Het kon onbeperkt telefoongesprekken meeluisteren en had in strijd met de wet toegang tot tapinformatie. Huawei schond daarmee afspraken met KPN. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een geheim intern rapport van KPN uit 2010, dat in handen is van de krant.
Huawei was in staat om zowel binnen KPN als vanuit China ‘ongeautoriseerd, ongecontroleerd en ongelimiteerd KPN-mobiele nummers af te luisteren’, inclusief die van ministers, toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende en Chinese dissidenten. Tevens had Huawei inzicht in de database met afgetapte telefoonnummers. Dat is in strijd met de Telecommunicatiewet.
De bevindingen van het interne rapport waren zo explosief dat werd gevreesd voor het lot van KPN Mobiel als die zouden uitlekken. ,,Het voortbestaan van KPN Mobiel is ernstig in gevaar omdat mogelijk vergunningen worden ingetrokken of overheid en bedrijfsleven hun vertrouwen in KPN opzeggen indien bekend wordt dat de Chinese overheid ongecontroleerd mobiele KPN-nummers kan afluisteren en het netwerk kan platleggen”, staat in het rapport.
Ongelimiteerd afluisteren
In de definitieve versie van het rapport staat dat Huawei-personeel zowel binnen KPN-gebouwen als vanuit China in staat is om ongeautoriseerd, ongecontroleerd en ongelimiteerd nummers van KPN af te luisteren. Huawei weet welke nummers worden afgetapt en het bedrijf verschaft zich vanuit China ongeautoriseerd toegang tot het hart van het mobiele netwerk, waarmee het de afspraken met KPN schendt.
Huawei geeft volgens het rapport nauwelijks openheid van zaken en spreekt de bevindingen van de onderzoekers tegen. Het bedrijf stelt dat er nergens een indicatie wordt gegeven als een nummer wordt getapt en dat medewerkers dus niet kunnen zien wie er wordt afgeluisterd. Onderzoekers concluderen echter dat Huawei de afspraken met KPN schendt. ,,Huawei gedraagt zich in relatie tot KPN niet als een betrouwbare partner.”
De conclusies van het onderzoek plaatsen KPN voor een dilemma. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in Huawei en stoppen kan niet meer. Daarom adviseren de onderzoekers om 'verregaande beheers- en controlemaatregelen’ te nemen, om de toegang van Huawei in te perken.
Reactie KPN
KPN heeft gereageerd op de resultaten van het onderzoek, volgens het telecombedrijf heeft geen enkele leverancier van KPN ‘ongeautoriseerde, ongecontroleerde en ongelimiteerde’ toegang tot de netwerken en systemen.
,,In alle jaren hebben we nooit geconstateerd dat door Huawei klantgegevens zijn ontvreemd uit onze netwerken of klantsystemen, of dat er is afgeluisterd. Als dat wel zo was geweest, hadden we de bevoegde autoriteiten en onze klanten hierover zeker geïnformeerd en maatregelen getroffen richting de leverancier.”
Huawei Nederland neemt afstand van de onderzoeksresultaten. ,,Huawei-medewerkers hebben geen toegang gehad tot het netwerk en de data van KPN, noch gegevens onttrokken aan dat netwerk", laat het bedrijf weten.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Vijf Chinese techbedrijven zijn bedreiging nationale veiligheid VS’
De Amerikaanse telecom- en mediawaakhond FCC heeft vijf Chinese bedrijven bestempeld als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Dat gebeurde op basis van een wet uit 2019, die is bedoeld om Amerikaanse communicatienetwerken te beschermen. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
EU-hof schrapt boete van bijna 1 miljard euro voor Amerikaanse chipmaker Qualcomm
De Amerikaanse chipmaker Qualcomm heeft de strijd gewonnen tegen een boete van 997 miljoen euro die werd opgelegd door de Europese Commissie. Qualcomm kreeg de boete vier jaar geleden omdat het techfabrikant Apple betaalde om exclusief zijn chips te gebruiken in zijn iPhones en iPads. -
Apple lanceert app voor kopen op afbetaling met Apple Pay Later
Gebruikers van Apple Pay kunnen hun betalingen voortaan spreiden over vier aparte aflossingen in een tijdsbestek van zes weken, zonder bijkomende kosten. Dat kondigde Apple maandag aan tijdens de Worldwide Developers Conference. Vooralsnog is de nieuwe optie alleen beschikbaar in de VS. -
PREMIUM
Topman Huawei: ‘Natuurlijk spioneren we niet, één security-incident en het is einde oefening’
Nog geen drie jaar geleden kreeg Huawei een award van premier Rutte, nu ligt de Chinese telecomgigant onder vuur wegens vermeende spionage en vecht het bedrijf voor zijn voortbestaan. Nieuwe directeur Michael Yang van Huawei Nederland hoopt het tij met openheid te keren.
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Deze ‘nerd uit Drachten’ won de Apple Design Award: ‘Werken met Steve Jobs was cool, maar dit is mijn ultieme droom’
Op Apple’s softwareconferentie WWDC won Sebastiaan de With deze week met camera-app Halide Mark II de hoofdprijs. De Apple Design Award ging mee in de handbagage en bleek op Schiphol al direct een geweldige blikvanger – op het röntgenapparaat van de douane.