Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Huawei en China dreigen ons te verpletteren in de strijd met de VS

Waarom zijn we opeens zo bang voor de Chinese hightechgigant Huawei? Europa voelt zich slachtoffer in de strijd tussen twee wereldmachten - China en de VS - en kruipt zielig onder de keukentafel terwijl het huis wordt afgebroken door twee grote broers, schrijft China-expert Ties Dams.

Het verhaal begint op de eerste dag van december 2018, wanneer een vliegtuig uit Hongkong landt op Vancouver International Airport in Canada. Een van de passagiers is een Chinese dame, genaamd Meng Wanzhou, ook wel Sabrina Meng genoemd. Versuft verlaat Sabrina het vliegtuig om haar volgende vlucht te halen. Die mist ze. Sabrina wordt op het vliegveld in de boeien geslagen door de Canadese politie, op bevel van het Amerikaanse ministerie van Justitie, en aangeklaagd voor fraude. Borgsom: 10 miljoen dollar.

  1. Grap loopt uit de hand: 1,7 miljoen mensen willen aliens gaan zoeken op geheime basis Area 51

    Grap loopt uit de hand: 1,7 miljoen mensen willen aliens gaan zoeken op geheime basis Area 51

    Het is een Amerikaanse versie van Project X, maar dan in duizendvoud. Al 1,7 miljoen mensen hebben via Facebook aangegeven op te dagen als op 20 september het ultrageheime Area 51 - de plek in Nevada die de Amerikaanse luchtmacht gebruikt voor haar testen - wordt bestormd. En nog eens 1,3 miljoen mensen komen misschien, om nu eindelijk eens ‘die buitenaardse wezens te zien’ die daar verborgen worden gehouden. Budweiser sponsort het bier, maar de Amerikaanse luchtmacht is niet blij.