Het internet is 50 jaar oud: herinner jij je deze dingen nog?
Internationale internetdagVijftig jaar geleden werd het allereerste bericht tussen twee computers verstuurd over een afstand van 500 kilometer. De computer liep vast en het bericht werd halverwege afgekapt, maar de allereerste ‘online’ communicatie was een feit. We blikken terug op enkele ‘internetfossielen’ die verdwenen, maar nog lang niet vergeten zijn. Vergeet onderaan niet om de internetkwis te spelen!
Op 29 oktober 1969, laat op de avond, probeerde student-programmeur Charles Kline een bericht te versturen van een computer aan de Universiteit van Californië, in Los Angeles, naar een computer in de Universiteit van Stanford, zo’n 560 km verderop. Hij typte ‘LOGIN’, maar de computer crashte en er werden slechts twee letters verstuurd. In Stanford verscheen “LO” op het scherm. Een kleine anticlimax, maar toch ook een doorbraak met waanzinnige gevolgen. Het netwerk waarmee de boodschap werd verstuurd – het zogenaamde Arpanet – zou later uitgroeien tot de voorvader van het hedendaagse internet. (En ja, later diezelfde avond werd de volledige boodschap ‘LOGIN’ nog succesvol verstuurd én ontvangen.)
Het Arpanet werd op poten gezet als een project van het Amerikaanse ministerie van Defensie, dat voornamelijk op zoek was naar een manier om informatie en middelen te delen tussen verschillende onderzoeks- en overheidsinstituten. Het duurde nog tot 1972 tot het Arpanet toegankelijk werd voor niet-academische instellingen, waarna het uitgroeide tot een wereldwijd netwerk.
Nog eens twintig jaar later, in 1990, zag ook het wereldwijde web het licht, de verzameling aan webpagina’s die in de volksmond doorgaans ook gewoon ‘het internet’ wordt genoemd. Hieronder enkele hoogtepunten die zonder de cryptische boodschap ‘LO’ nooit mogelijk waren geweest.
Bellen of surfen (maar niet beide)
Iedereen die voor 2000 geboren is, herkent het geluid van een inbelverbinding. De kraak- en fluittonen staan inmiddels symbool voor het prille begin van het internettijdperk voor consumenten, maar riepen destijds vooral irritatie op. De telefoon gebruiken terwijl je surft op het wereldwijde web? Vergeet het maar. Het was alles of niets in die tijd.
Hyves
Jawel, onze eigen voorloper van Facebook. Voor wie het niet meer weet: op de Nederlandse sociale netwerksite kon je een eigen profiel aanmaken, liefst met een hoop gedurfde citaten en enkele té spontane foto’s. Hyves werd waanzinnig populair, maar moest het onderspit delven toen Facebook kwam.
Illegaal downloaden
Streamen was verre van ingeburgerd, en dus werd in de vroege jaren 2000 ook weleens muziek gedownload, vaak op niet zo legale wijze. Programma’s als Napster, Kazaa en Limewire werden immens populair. Na uren downloaden had je dan ofwel de nieuwste plaat van je favoriete band - of een gruwelijk virus dat je computer lam legde.
Oogverblindende websites
Toen het wereldwijde web nog in zijn kinderschoenen stond was er maar één motto in webdesign: bigger, bolder, better. Lees: bewegende pictogrammen, flashy achtergronden, bezoeker-tellers, automatische midi-muziekjes en overal prentjes. Een paar van zulke online pareltjes blijven tot op de dag van vandaag overigens te bezichtigen. Wat denk je van de oude promotionele websites van films als Space Jam (1996) en The Lost World: Jurassic Park (1997) of deze ‘online wereldtentoonstelling’ uit 1996?
Zelf een internetexpert? Speel dan onze quiz!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Morgen zou MSN 20 zijn geworden: tijd om herinneringen op te halen
Morgen zou MSN Messenger zijn twintigste verjaardag hebben gevierd. Het heeft niet zover mogen komen. De ooit zo immens populaire chatdienst stierf in 2013 een stille dood. Ingehaald door de rest van het internet. Maar vergeten zijn we de chatdienst met de dansende Mens-Erger-Je-Niet-pionnetjes nog lang niet. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
De handigste apps om je goede voornemens bij te houden
Stoppen met roken, gezonder leven, minder op je telefoon zitten of meer besparen; 2023 staat voor de deur en dat betekent voor tal van Nederlanders dat de goede voornemens weer uit de kast worden getrokken. Gelukkig zijn er een heleboel apps die je kunnen helpen. -
Dit zijn deze week de eerlijkste en beste tech-koopjes
Dit zijn deze week de door ons geselecteerde eerlijkste en beste deals. Meer lezen over waarom we nou deze aanbiedingen uitlichten? Lees dan verder onderaan het artikel.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
PREMIUM
Van floppy's tot Hakkûhbar: een ode aan de jaren 90
De ISDN-lijn, floppy’s, Beavis & Butt-head, de RoXY, Hakkûhbar en de minidisc. In zijn boek ‘O Ja!’ haalt zanger/componist/tekstdichter Jan Rot (61) herinneringen op aan de jaren 90. Hierbij een voorproefje. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.