Heb je een externe harde schijf nodig? Let hier dan op
Extra opslagruimte komt altijd wel een keer van pas. Dit zijn belangrijke zaken om te overwegen bij de aanschaf van een externe harde schijf.
Net als afgedrukte foto's en teksten op papier, zijn ook digitale foto’s, filmpjes, teksten en andere files kwetsbaar voor zaken als verlies of beschadiging. Alles wat mensen opslaan loopt het risico om verloren te gaan. Daarom is het verstandig om gegevens goed op te slaan.
Dat doen we steeds vaker in de cloud, maar kan ook nog steeds fysiek. Bijvoorbeeld op de ingebouwde opslagruimte van je computer of laptop, of op een externe schijf. Het voordeel van die laatste is dat je daar een kopie van alle belangrijke bestanden op je computer op kan opslaan.
Een externe, portable (harde) schijf kan je ook makkelijk meenemen naar collega’s en vrienden als je bestanden wil delen. Bovendien is extra opslagruimte fijn voor bijvoorbeeld spelcomputers waarvan de interne opslagruimte vol is.
Harde schijven en solid state drives
Externe harde schijven komen in twee smaakjes: de daadwerkelijke harde schijven (HDD) en solid state drives (SSD). Traditionele harde schijven zijn mechanische apparaten die gegevens lezen en schrijven, vergelijkbaar met de manier waarop een draaitafel een vinylplaat afspeelt.
Intern bestaan ze onder meer uit een bewegende lees- en schrijfkop, die gegevens vastlegt en weer ophaalt. Hun snelheid wordt gemeten in omwentelingen per minuut (RPM) - 5400 en 7200 RPM zijn de meest gebruikelijke.
Een SSD is technisch gezien geen schijf: het heeft geen draaiende onderdelen. Het zijn niet-mechanische apparaten die gebruikmaken van geheugenchips en transistors, waarmee ze bliksemsnel gegevens kunnen ophalen. Dat zie je gemakkelijk als er een in je computer zit ingebouwd: die start veel sneller op dan wanneer het besturingssysteem nog op een HDD draait.
HDD’s zijn langzamer dan SSD’s, maar ze zijn ook aanmerkelijk goedkoper, dus je kunt veel meer opslagruimte kopen voor minder geld. SSD’s zijn dan weer schokbestendig, terwijl een HDD best kwetsbaar is. Over het geheel genomen is een traditionele harde schijf een prima manier om overtollige gegevens op te slaan en back-ups te maken. Ga je voor snelheid en ingewikkeldere toepassingen: een solid state-schijf is krachtig genoeg om een besturingssystemen of apps te draaien, en levert supersnelle opslag.
Hoe snel moet je harde schijf zijn?
Voordat je een externe opslagruimte koopt is het belangrijk dat je weet waarvoor je deze wil gebruiken. Als het je puur te doen is om het overzetten van documenten, foto’s of andere media van het ene apparaat naar het andere, dan is een USB-stick vaak al genoeg. As je slechts op zoek bent naar extra gigabytes, werkt deze optie ook prima. Maar wil je veel meer ruimte, dan kun je schijven kopen van enkele terabytes (zo’n 1000 gigabyte) of meer.
De grootste externe harde schijven zijn zeker niet altijd de beste. Overdrachtssnelheid is ook belangrijk. Als je regelmatig bestanden heen en weer stuurt, kan het irritant worden om lang te moeten wachten. Een SSD kan daarvoor de oplossing zijn.
Het is ook belangrijk om te letten op het soort USB-aansluiting op de schijf. USB 2.0 is een oude standaard en dus langzamer. USB 3.0, USB 3.1 Gen1, of USB 3.2 Gen1 bieden snelheden tot 5 gigabyte per seconde, met USB 3.1 Gen2 en USB 3.2 Gen2 zit je op respectievelijk 10Gbps en 20Gbps. Sommige drives werken niet met USB maar met Thunderbolt 3 of Thunderbolt 4-aansluitingen en kunnen enorme overdrachtssnelheden tot 40 Gbps halen.
Beveiliging en compatibiliteit
Om je gegevens extra te beveiligen worden sommige schijven geleverd met ingebouwde beveiligingssoftware, zoals wachtwoordbeveiliging of een vingerafdruksensor. Er zijn ook geavanceerde beveiligingsfuncties mogelijk, zoals encryptie. Belangrijk als het om vertrouwelijke informatie gaat of bedrijfsmatige files.
De meeste externe schijven zijn van te voren klaargemaakt voor een specifiek besturingssysteem, namelijk voor Mac of voor Windows. Er zijn ook externe schijven speciaal geformatteerd voor Linux. Mocht je externe opslagruimte hebben gekocht en tussentijds wisselen van besturingssysteem: je kunt een schijf opnieuw formatteren zodat deze geschikt is voor het systeem via Schijfhulpprogramma (Mac) of Disk Management (Windows). Je moet dan wél van te voren een backup maken.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMluistertips
Met deze podcasts is die lange reis naar de zon zó voorbij
Onderweg naar de vakantiebestemming. De radio verveelt, de kinderen hebben de dvd-speler, met je reisgenoot ben je nu even uitgepraat. Al eens aan een podcast gedacht? Kevin Goes, podcast-coördinator van deze site, geeft acht waardevolle tips. -
PREMIUMTechnische Dienst
Dit Nederlandse bedrijf laat politici rampscenario’s zien in virtual reality
Had het kabinet de corona anders aangepakt als het zich een voorstelling had kunnen maken van de omvang en impact van de pandemie? Hoe maak je zoiets onvoorstelbaars voorstelbaar? Het Haagse Scenarios4 doet dit aan de hand van virtual reality, games en film. ,,Wereldleiders zijn ook maar mensen die met de juiste hulp betere beslissingen nemen.” -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan? -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.”
-
‘Help, mijn laptop blijft maar blazen!’ Met deze tips voorkom je dat
Klinkt je laptop soms ook als een opstijgende Boeing 747? Zo krijg je hem weer muisstil. -
Getest: dit zijn de beste smartphones van hooguit 500 euro
We zetten samen met de redactie van BestGetest de beste smartphones van hooguit 500 euro op een rij. Voor iedereen die nu op zoek is naar een nieuwe middenklasser. -
Nieuwe Chromebook kopen? Dit zijn onze aanraders
Chromebooks zijn sneller, lichter en goedkoper dan een Windows-laptop of Mac, maar wat is nou de beste van het moment? We zetten ze op een rij.