Volledig scherm
- © Tweakers

Goedkope én goede smartphones getest, dit zijn de uitschieters

Beste koopWie zoekt naar een telefoon rond 200 euro, kan al heel wat krijgen. Natuurlijk, voor het beste van het beste betaal je een stuk meer, maar je krijgt een telefoon met dezelfde versie van Android die dezelfde apps kan draaien op een scherm dat ongeveer even groot is als dat van de duurdere concurrenten. Tweakers bekeek een groot aantal toestellen en zette de uitschieters op een rijtje. 

Uitgebreide testresultaten zijn te vinden op Tweakers

Het kiezen van een telefoon draait altijd om het stellen van prioriteiten. Er zijn zoveel verschillende modellen omdat een smartphone vrij letterlijk geen one-size-fits-all is. Aan de andere kant: de verschillen tussen deze smartphones zijn alleen nuances. Het zijn allemaal grote, rechthoekige apparaten met een behoorlijk scherm en met weinig knoppen. Ook in materiaalgebruik, functies en ondersteuning voor zaken als wifi en bluetooth zijn de verschillen niet zo groot. Toch hebben wij de uitschieters in onze goedkope prijsklasse op een rijtje gezet.

Motorola G7 Power

Volledig scherm
Motorola G7 Power © Tweakers

Je kunt er niet onderuit; wie de langste accuduur wil, kan terecht bij de Motorola G7 Power. Dankzij zijn zuinige interne chip, scherm met lage resolutie en uiteraard accu met hoge capaciteit is dit dé telefoon voor wie lang met zijn toestel wil doen.

De accuduur is het enige waarin hij uitblinkt. Het scherm is niet heel goed en heeft bovendien een lagere resolutie dan zijn concurrenten in deze prijsklasse. Hij is bovendien lang, breed, dik en zwaar voor deze schermgrootte en dat zal ook niet iedereen fijn vinden. Bij de G7 Power hoef je niet te rekenen op veel updates en upgrades; Motorola belooft meestal één upgrade voor een Moto G-toestel. Die upgrades komen bovendien niet snel. Hij heeft wel een vingerafdrukscanner aan de achterkant en dat zullen veel mensen fijn vinden.

De G7 Power is vooral voor mensen die een lange accuduur willen en voor de rest weinig eisen hebben. Hij is door de grote accu iets dikker dan de meeste smartphones. Met bijna 16x7,6cm is het bovendien geen kleintje.

Waarom je ons kan vertrouwen
AD Tech baseert zich altijd op de testresultaten van het professionele testlab van Tweakers en Hardware Info. Hier werken 12 mensen full time aan het op professionele, wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Onze tests zijn gebaseerd op de bevindingen van dit onderzoek. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar let wel: wij worden nooit betaald voor de resultaten. Ondanks dat ontvangen wij graag jouw feedback.

Xiaomi Mi A3

Volledig scherm
Xiaomi Mi A3 © Tweakers

De Mi A3 is de beste keuze voor wie een redelijk complete telefoon met het besturingssysteem Android One wil. Bovendien heeft Xiaomi voor deze telefoon minimaal een upgrade naar het nieuwe Android 10 én drie jaar lang beveiligingsupdates beloofd.

Ook is hij redelijk compleet, met een prima accuduur door een grote accu. Daarbij is het toestel binnen deze prijsklasse goed geschikt om foto’s en video te maken. De telefoon bevat namelijk twee camera’s: één met een ultragroothoeklens en eentje met een telelens. Volgens de collega’s van Hardware Info is de camera van de Mi A3 beter dan die van de iPhone 7 bijvoorbeeld.

Nadelen zijn er ook. Het scherm is weliswaar van goede kwaliteit, maar de resolutie is te laag ten opzichte van de concurrentie. De vingerafdrukscanner achter het scherm is ook minder goed van veel concurrenten. Xiaomi heeft ook nog de Redmi Note 7 in het assortiment, met een beter full-hd-scherm en reguliere vingerafdrukscanner. Die draait echter geen Android One, maar Xiaomi’s eigen variant Miui.

Samsung Galaxy A40

Volledig scherm
Samsung Galaxy A40 © Tweakers

In de telefoonwinkel heb je de keuze tussen groot, groter en grootst. De beste keuze voor mensen die nu nog vasthouden aan een telefoon ter grootte van een iPhone SE, is in deze prijsklasse de Galaxy A40. Niet dat hij écht klein is, maar hij is wel het minst groot: 14,4x6,8cm. Ter vergelijking: de meeste telefoons zitten rond 16x7,5cm. Hij is mede niet groot doordat de schermranden zo beperkt zijn. Veel telefoons in deze prijsklasse hebben best behoorlijke randen, maar daarvan zie je niets op de A40; het zijn dunne randjes aan alle kanten met een inkeping aan de bovenkant.

Op de A40 zit bovendien het felste scherm van alle telefoons die we hebben getest. Het is een scherm van goede kwaliteit met full-hd-resolutie en dat is een zeldzaamheid onder de 250 euro. Op het gebied van display is dit dus ook een uitstekende keuze.

Wel lever je in op andere elementen. De camera is vrij beperkt; hij kan geen video’s maken op de hoge 4k-resolutie, al heb je wel een camera met ultragroothoeklens. Wat accuduur betreft behoort hij tot de minste; bij het browsen van het internet begeeft het toestel het al na 7 tot 8 uur. De processorkracht kan eveneens beter, want het toestel bevat niet over de snelste interne chip. Wie op zoek is naar een relatief compacte smartphone waarop je altijd berichten goed kunt aflezen, is goed af met deze A40. Op het gebied van updates en upgrades kun je rekenen op een beveiligingsupdate gedurende minimaal twee jaar elke paar maanden en wellicht een upgrade naar de volgende Android-versie, maar daarna houdt het vermoedelijk op.