Getest: Dit is de beste grote systeem- en spiegelreflexcamera
Wat is de beste grote systeem- en spiegelreflexcamera? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
Grote systeem- en spiegelreflexcamera’s zijn niet goedkoop. Het zijn professionele modellen met verwisselbare lenzen en heel veel mogelijkheden. Voor de meest veeleisende fotografen is dit de juiste keuze.
De Consumentenbond test verschillende soorten fotocamera’s op onder meer fotokwaliteit, film- en videokwaliteit, bediening, resolutie en scherpte. Er zijn in totaal ruim 150 camera’s getest die op dit moment in de winkels verkrijgbaar zijn.
Systeem- en spiegelreflexcamera’s gebruik je in combinatie met een losse lens die soms met de body in een set wordt verkocht. We testen daarom ook een combinatie van de body en lens. Bij de ruim 70 geteste ‘combinaties’ komt een set van Nikon als Beste uit de Test. Een set van Panasonic is de Beste Koop.
Beste uit de Test: Nikon Z6 (body) met Nikkor Z 24-70mm f/4.0 (lens)
Prijs: 2149 euro (body en lens)
Testoordeel: 8,5
Optisch zoombereik: 3x
Sensorgrootte: 42 mm
Vind de laagste prijs
Bekijk alle geteste grote systeem- en spiegelreflexcamera’s
Kies de beste fotocamera voor jou
Deze systeemcamera van Nikon is getest met de lens: Nikkor Z 24-70mm f/4.0. Dit type lens (Nikon Z-mount) is nog niet zo lang op de markt. Dit zijn lenzen voor de fullframe systeemcamera’s van Nikon.
De fotokwaliteit is erg goed. Vooral bij normaal licht, maar ook met weinig licht. Dit komt voor een groot deel door de grote ‘fullframe’ beeldsensor. Maar ook de beeldstabilisatie, resolutie en scherpte zijn erg goed.
Naast mooie foto’s, is hij ook goed in filmen. Ook dit doet hij zowel bij normaal licht als bij weinig licht erg goed. En je kunt een eigen microfoon en koptelefoon aansluiten.
Naast goede kwaliteit is de camera ook erg prettig te bedienen. Hij heeft een stevige body met een goede grip en een prima zoeker. Het aanraakscherm is goed leesbaar, ook bij fel licht, en kun je kantelen. Via een klein schermpje bovenop kun je snel de belangrijkste instellingen bekijken. Het aanpassen van de belichtingsinstelling gaat alleen wel wat lastig. Je moet namelijk een knop tegelijk draaien en ingedrukt houden.
Opvallend is dat deze Nikon in plaats van een ingang voor een SD-kaart, een ingang voor een XQD-kaart heeft.
Beste Koop: Panasonic Lumix DMC-G80 (body) met Lumix G Vario 12-60mm F3.5-5.6 Power OIS (lens)
Prijs: 695 euro (body en lens)
Testoordeel: 7,6
Optisch zoombereik: 5x
Sensorgrootte: 22 mm
Vind de laagste prijs
Bekijk alle geteste grote systeem- en spiegelreflexcamera’s
Kies de beste fotocamera voor jou
Deze set van Panasonic is een flink stuk goedkoper in aanschaf. Ten opzichte van de set van Nikon lever je wel wat in, maar ondanks dat is het een prima camera. Kortom, een goed alternatief als je liever wat minder geld uitgeeft.
De systeemcamera is getest met de lens: Lumix G Vario 12-60mm F3.5-5.6 Power OIS. Je kunt met deze lens wat verder inzoomen (5x) dan met de Nikon-set.
Een verschil ten opzichte van de Nikon is de kleinere beeldsensor. Hierdoor lever je wat in op de kwaliteit van foto’s en video’s. Vooral de kleurweergave is aan de zwakke kant. Maar foto’s en video’s zijn nog steeds goed met goede resolutie en scherpte. En de beeldstabiliteit is zelfs uitstekend.
De camera ligt goed in de hand en de knoppen zijn slim geplaatst. Het aanraakscherm is goed leesbaar en kun je net als bij de Nikon kantelen. Het menu werkt prettig en snel.
Verantwoording
In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van deze site en de Consumentenbond.
De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.
Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.
De genoemde prijs van een product is de laagste winkelprijs van dit moment voor zover bekend bij de Consumentenbond. Maar prijzen kunnen per dag verschillen. Als er geen recente winkelprijs bekend is, wordt de richtprijs genoemd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
PREMIUM
Sheryl Sandberg laat bij Meta een spoor van schandalen achter
Hoewel Mark Zuckerberg bij Facebook-moederbedrijf Meta hét gezicht is, heeft Sheryl Sandberg als nummer twee ervoor gezorgd dat het bedrijf een succes werd. Maar na haar vertrek zal de topvrouw voornamelijk herinnerd worden door de vele Facebook-schandalen. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Weer een kapot iPhone-snoertje: zo voorkom je het
Het is een van de grootste ergernissen bij smartphonegebruik; het stukgaan van oplaadkabels. Het lijkt bijna alsof de fabrikanten het erom doen. Hoe kun je dit (enigszins) voorkomen en waar moet je op letten bij het aanschaffen en bewaren van deze kabels? -
PREMIUM
Elon Musk is meer dan Tesla en Twitter: zeven opmerkelijke kanten van de techmiljardair
Het lijkt wel alsof tech- en businessgigant Elon Musk bijna dagelijks het nieuws bepaalt. Is het niet om een welles-nietes-miljardenovername van Twitter, dan gaat het wel over een spraakmakende tweet op datzelfde medium. Onhandige en kwetsende uitspraken blijven de man sowieso achtervolgen, terwijl hij tegelijkertijd een ongekende zakelijke geldingsdrang heeft en miljoenen per jaar aan goede doelen schenkt. Hier zijn zeven zaken die je misschien nog niet wist over Musk.
-
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
Apple lanceert app voor kopen op afbetaling met Apple Pay Later
Gebruikers van Apple Pay kunnen hun betalingen voortaan spreiden over vier aparte aflossingen in een tijdsbestek van zes weken, zonder bijkomende kosten. Dat kondigde Apple maandag aan tijdens de Worldwide Developers Conference. Vooralsnog is de nieuwe optie alleen beschikbaar in de VS. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.