Geen zin in pottenkijkers? Zo maak je jouw huis onherkenbaar in Google Street View
Google heeft de wereld zó grondig vastgelegd, dat iedereen bij jouw huis een kijkje kan nemen via Streetview. Gelukkig kun je daar iets aan doen.
Wanneer je Google Street View gebruikt, zie je dat de gezichten van mensen en de kentekens van voertuigen ‘geblurd’ zijn, oftewel: wazig gemaakt zijn. Dit is een van de stappen die Google heeft genomen onze privacy te beschermen. Huizen zijn echter nog haarscherp in beeld gebracht. Het betekent dat je kunt zien of je ouderlijk huis inmiddels verbouwd is en hoe luxe die ene collega eigenlijk woont. De foto’s van Streetview worden eens in de zoveel jaar ververst.
Niet iedereen vindt het een prettig idee dat anderen met een paar klikken kunnen zien hoe ze wonen. Anderen balen dat Google Street View verouderde beelden van hun woning laat zien, terwijl een derde groep vreest dat criminelen zien hoe goed hun huis beveiligd is. Welke reden je ook hebt, het is gelukkig heel simpel om je woning te laten blurren door Google.
Vervaging aanvragen
Ga naar maps.google.com. Tik je huisadres in de zoekbalk en druk op enter. Klik vervolgens op de foto van je huis. Google Street View opent zich nu. Klik in de zwarte balk, die je rechtsonder in beeld ziet, op ‘Probleem melden’.
Er verschijnt een formulier waarmee je de vervaging van je huis aan kunt vragen. Je ziet bovenaan een foto van je woning. Zet het rode en zwarte kader precies om je huis (en tuin) heen.
Google wil vervolgens van je weten waarom je een melding maakt. Kies voor de bovenste optie: ‘Vervaging aanvragen’. Vink daar de optie ‘Mijn huis’ aan. Er opent zich vervolgens een tekstblok waar je aanvullende informatie kunt geven die Google helpt om je huis te identificeren.
Voer tenslotte je e-mailadres in, vink indien nodig de captcha aan en klik op ‘Sturen’. Houd daarna je mailbox in de gaten voor updates.
Zo werkt het op je smartphone
Zit je op je smartphone, dan kun je ook de Google Maps-app gebruiken. Typ je huisadres in de zoekbalk. Druk vervolgens op de afbeelding van je huis. Google Street View opent zich nu. Druk rechtsboven op de drie puntjes en daarna op ‘Probleem melden’.
Er verschijnt een formulier waarmee je de vervaging van je huis juist aan kunt vragen. Net als bij bovenstaande stappen moet je nu een kader om je huis en tuin neerzetten.
De rest van het proces verloopt exact hetzelfde als dat we hierboven beschreven. Kies onder ‘Vervaging aanvragen’ voor ‘Mijn huis’. Er opent zich een tekstblok waar je aanvullende informatie kunt geven die Google helpt om je huis te identificeren.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Na chaos CL-finale hoopt Franse regering bij Spelen in Parijs op videobewaking met kunstmatige intelligentie
Met de chaos rond de Champions League-finale in Parijs nog vers in het geheugen, hoopt de Franse regering voor de komende Olympische Spelen in diezelfde stad op videobewaking met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). De Franse Senaat nam het voorstel dinsdag aan, maar tegenstanders vrezen een ‘Trojaans paard’ dat na de Spelen niet meer zal verdwijnen en de fundamentele rechten van burgers verder aantast. -
Vederlicht of een vouwbaar scherm: deze fancy laptops zijn absolute aanraders volgens onze techexpert
De meeste mensen kijken bij de keuze van een laptop – en terecht – naar hoe vlot het toestel werkt. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Wil je kunnen uitpakken met een fancy laptop? Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers kiest drie unieke toestellen uit die je nu kunt kopen. Opgelet: goedkoop kom je er hier niet vanaf. -
Jonger dan 18 en meer dan een uur op TikTok? Dan heb je pincode nodig
Socialmedia-app TikTok introduceert binnenkort een timer die ervoor zorgt dat jongeren onder de 18 jaar een pincode moeten invoeren als zij de app langer dan een uur gebruiken. Het netwerk doet dit vanwege kritiek dat de app verslavend zou zijn voor jongeren. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Zo bescherm je je Instagramaccount tegen hackers en pottenkijkers
Instagram is nog altijd een razend populaire app. Toch wil lang niet iedereen zijn account delen met de rest van de wereld. Maar hoe scherm je je account af? We helpen je een handje.
-
Waarom zou je afwillen van big tech, en hoe doe je dat?
Bedrijven als Google verzamelen data en gebruiken die in hun verdienmodel. Daardoor weten die bedrijven veel over je - voor veel mensen een onprettig gevoel. En zo zijn er wel meer bezwaren tegen big tech, een geuzennaam om de allergrootste technologiebedrijven mee aan te duiden. Arnoud Wokke van Tweakers zet zijn tips voor een big tech-vrij leven op een rij. -
-
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.