Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Geen boetes op de fiets: dit zijn de beste telefoonhouders voor onderweg

Voor jou getestGeen wonder dat er een run is op telefoonhouders voor aan het stuur, nu fietsers sinds 1 juli een boete boven het hoofd hangt voor bellen of appen op de fiets. Ons panel test zes modellen.

De verkoper van Halfords kijkt verontschuldigend, na de vraag wat de verschillende typen smartphonehouders kosten: nergens zit een prijsje op. ,,Sorry meneer, die houders vliégen de winkel uit. Deze partij is net binnen, we hebben nog geen tijd gehad om ze te prijzen.’’

Expert TestKees
Namens de Fietsersbond deed ‘Testkees’ (Kees Bakker) ook onderzoek naar smartphonehouders, maar dan met één type (Samsung)-telefoon. Zijn conclusie: duurdere systemen (Quadlock en SP Connect, beide 59 euro) werken het best. In beide gevallen gaat het om kleine stuurhouders waar je je telefoon makkelijk op en af kunt klikken. Bij de goedkopere systemen gaat het vaak om grotere exemplaren, waarbij de telefoon minder goed leesbaar is en de telefoon minder goed vastzit. Van de goedkope houders voldeed volgens Testkees de Celly (een siliconen band, vergelijkbaar met de Lynx en Bike Tie 2) het best.

We doen het er mee. Met zes houders en drie pubers is het tijd voor een vergelijking. Mia (13), Eline (12) en Meike (13) - die natuurlijk nóóit appen op de fiets - gebruiken daarbij verschillende telefoons: een iPhone, Samsung, Huawei en Alcatel.

De test begint gelijk met een belangrijke vraag: vertrouw je je dure telefoon - vaak met een waarde van 200 euro of meer - toe aan een houder waarbij je het risico loopt dat je smartphone op de keien belandt? Die vraag wordt actueel als Mia onderweg met de Mirage telefoonhouder een iPhone verliest. De telefoon overleeft de crash, maar Mia is onverbiddelijk: de houder krijgt van haar het rapportcijfer 4.

Bij het uitproberen (in de bebouwde kom, met verkeersdrempels) blijkt dat de siliconen houders (Lynx en Bike Tie 2) het meest in de smaak vallen bij het panel. Deze houders bestaan uit een semi-elastische band die uiterst simpel om het stuur gaat, waarna je de telefoon op vier plekken kunt vastmaken. De drie tieners zijn verrukt over de gebruiksvriendelijkheid - ‘zo makkelijk!’ - en geven allemaal een volmondig ‘ja’ op de vraag of ze hem zelf zouden aanschaffen.

Dat is wel anders bij de houders die je met een opzetstukje op de fietsstuur moet schroeven en daarna kunt vastzetten (Universal Bike Holder, Mirage en Gainn). Het is in de meeste gevallen gepruts om de schroefjes goed en stevig op het stuur te bevestigen. Daarbij is het de vraag of die schroefjes bij veelvuldig gebruik niet kunnen lostrillen.

Gemengde reacties komen er op het laatste type houder: het ‘stuurtasje’ van Vebics. Het opzetsysteem is handig en een groot voordeel is dat-ie je telefoon beschermt tegen regen. Bediening van de telefoon gaat wonderwel goed, maar met zonnig weer is het scherm door spiegeling slecht zichtbaar.

Wat zijn de regels?

Hoofdregel: appen op de fiets is verboden. Wel mag je je telefoon op het stuur bevestigen voor navigatie, maar je telefoon vasthouden mag niet. Handsfree bellen (spraakbediening) en muziek luisteren is weer wel toegestaan, mits je het omgevingsgeluid kunt horen.

De telefoon bedienen mag pas als je stilstaat. Sinds 1 juli 2019 riskeer je een boete van 95 euro als je je telefoon vasthoudt tijdens het fietsen.

De uitslag

Lynx Silicone Bicycle Phone Holder
Prijs: €15,95
Cijfer: 7,5
+ Makkelijk te bevestigen, de telefoon zit op vier punten vasten blijft ook op hobbelwegen goed vastzitten.
- Telefoon trilt een beetje, geen regenhoesje, gaat het materiaal op termijn uitrekken?

Bike Tie 
Prijs: €19,99
Cijfer: 7,2
+ Siliconen band makkelijk te bevestigen, scherm goed zichtbaar, geschikt voor elk stuur.
- Kleine telefoons floepen eruit, trilt bij hobbelige wegen, geen regenhoesje.

Vebics (bol.com)
Prijs: €28,95
Cijfer: 6,9
+ Telefoon zit veilig opgeborgen, het tasje biedt ruimte voor extra’s als geld of pasjes, systeem is makkelijk te bevestigen.
- Scherm spiegelt, heel grote telefoons passen er niet in, de telefoon ontgrendelen met vingerafdruk kan niet.

Universal Bike Holder CH-01 (bol.com)
Prijs: €14,38
Cijfer: 6,7
+ Meeste telefoons passen in de houder, telefoon zit op vier plekken vast, telefoon trilt weinig.
- Geen regenhoesje, eerste keer moeilijk vast te maken.

Gainn smartphone fietshouder (SoLow)
Prijs: €4,99
Cijfer: 6,4
+ Goedkoop, navigeren gaat goed, uitschuifsysteem voor verschillende formaten telefoons.
- Niet geschikt voor brede telefoons, eerste keer vastzetten is lastig.

Mirage 06 - Phoneholder Xx (Wijtman)
Prijs: €15,95
Cijfer: 5,7
+ Telefoon trilt weinig, navigatie gaat goed, telefoon op vier plekken vast te maken.
- Eerste keer vastzetten is gepruts, enige houder waar telefoon uitviel, veel onderdelen (kan ook wat mee misgaan).

  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.