Volledig scherm
© REUTERS

Frankrijk overweegt controle op Facebook: ‘Huidig toezicht stelt niets voor’

Frankrijk overweegt al dit jaar formeel toezicht te gaan houden op Facebook en andere bedrijven die zich bezighouden met sociale netwerken. Er wordt gekeken naar het uitbreiden van de bevoegdheden van de Franse toezichthouder voor de radio en de televisie CSA. Dat zei de Franse staatssecretaris Cédric O, die verantwoordelijk is voor Digitale Zaken.

Volgens de staatssecretaris, die een toelichting gaf een nieuw rapport, zijn ,,sociale media-giganten net zo belangrijk als banken en moeten ze daarom gereguleerd worden.’’ Het huidige toezicht door de bedrijven zelf stelt volgens het rapport niets voor. 

Als er nu tekortkomingen boven water komen, bestaan er geen regels om een oplossing af te dwingen. Facebook moet verantwoordelijk worden gesteld voor de integriteit van het platform en veiligheid van de gebruikers, aldus het rapport. Facebook-oprichter en -topman Mark Zuckerberg brengt vrijdag een bezoek aan de Franse president Emmanuel Macron.

Privacy

Facebook komt de laatste tijd regelmatig in opspraak. Het bedrijf zou het niet al te nauw nemen met de privacy van zijn gebruikers. Dit kwam onder meer aan het licht bij het schandaal rondom Cambridge Analytica. Het sociale netwerk belooft beterschap, maar houdt tegelijkertijd rekening met een miljardenboete van de Amerikaanse toezichthouder FTC.

  1. Ongelooflijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Ongeloof­lijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Een man uit India is door een ongelooflijk toeval weer met zijn gezin herenigd na een vermissing van ruim twee jaar. De vader van vijf kinderen raakte door een trieste samenloop van omstandigheden de weg naar huis kwijt en kwam bijna 2000 kilometer verderop terecht. Geheel per toeval werd de man herkend op een filmpje uitgezonden op video-app Tiktok. ,,We barsten allebei in tranen uit toen we elkaar voor het eerst zagen.”