Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Hollandse Hoogte / ANP

Facebook haalt Russische accounts met Amerikaanse politieke boodschappen uit de lucht

Facebook heeft een netwerk van Instagramaccounts die vanuit Rusland werden beheerd, uit de lucht gehaald. De accounts richtten zich met politieke boodschappen op Amerikanen in een poging de presidentsverkiezingen van volgend jaar te beïnvloeden. De Russen deden zich voor als Amerikanen uit onder andere de staten Virginia en Florida, meldt Facebook.

Het Russische netwerk ‘toonde enkele links’ naar het Russische Internet Research Agency (IRA), een organisatie die volgens Washington door Moskou werd gebruikt om zich te bemoeien met de Amerikaanse verkiezingen van 2016. ,,We zien dat deze operatie grotendeels is gericht op het Amerikaanse publieke debat en zich bezighoudt met uitdagende politieke kwesties die soms verdeeldheid zaaien in de VS’’, zei Nathaniel Gleicher, hoofd veiligheidsbeleid van Facebook. ,,Ik kan niet precies zeggen wat hun doel was’’, voegde hij eraan toe.

Beïnvloeden

Facebook haalde ook drie Iraanse netwerken uit de lucht. Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen hebben gewaarschuwd dat Rusland, Iran en andere landen kunnen proberen het resultaat van de presidentsverkiezing van volgend jaar te beïnvloeden en zeggen dat ze alert zijn op tekenen van buitenlandse invloedscampagnes op sociale media.

Moskou en Teheran hebben de aantijgingen herhaaldelijk ontkend.

Gleicher zei dat het IRA-gelinkte netwerk vijftig Instagramaccounts en één Facebookaccount gebruikte om 246.000 volgers te verzamelen, waarvan ongeveer 60 procent in de Verenigde Staten. ,,Ze waren behoorlijk gefocust op publieksopbouw, wat je eerst doet als je een soort operatie probeert op te zetten.’’

  1. Google Stadia review: zijn spelcomputers vanaf nu echt overbodig?
    Recensie

    Google Stadia review: zijn spelcompu­ters vanaf nu echt overbodig?

    Google kondigde in 2019 een verrassend nieuw project aan: Stadia. De belofte van Stadia is dat je er de modernste games mee kunt spelen, overal waar maar internet is, op elk willekeurig scherm, of dat nu je dure 4k-televisie is of je smartphone. Die belofte klinkt mooi, maar hoe bevalt Stadia in de praktijk, buiten de veilige muren van de Google-campus? Techsite Tweakers kreeg eerder toegang tot het platform en kon geruime tijd checken of Stadia echt de toekomst is. Dit is hun conclusie.