Volledig scherm
© istock/fotomontage HLN

Facebook en Instagram tonen
hoeveel tijd je erop spendeert

Vanaf vandaag is het mogelijk om op Facebook en Instagram te zien hoe veel tijd je er dagelijks spendeert. Je kan ook instellen dat je een melding krijgt zodra je te lang op het sociale netwerk aan het scrollen bent.

Veel gebruikers denken snel even vijf minuten te scrollen of swipen, maar zijn een kwartier of halfuur later nog druk in de weer met video’s te bekijken of foto’s te liken. Het is verrassend genoeg Facebook zelf dat gebruikers nu meer controle wil geven over de tijd die ze op het sociale netwerk besteden.

Zowel op Facebook als op fotonetwerk Instagram, dat onderdeel van het bedrijf Facebook is, komt er een tool die toont hoe veel tijd je gemiddeld per dag op het platform doorbrengt. Dat gemiddelde is gebaseerd op de voorbije zeven dagen. Je kan ook de duur per dag bekijken.

Daarnaast is er ook een mogelijkheid om een dagelijkse herinnering in te stellen. Stel: je wil hooguit een halfuur per dag op Instagram rondhangen. Je geeft dat aan in de app. Zodra je dat halfuur bereikt hebt, krijg je een melding. Het wordt ook makkelijker om pushnotificaties te beheren. Zo is er nu ook een optie om alle meldingen uit te schakelen voor een bepaalde tijdsduur. Zo kun je je de meldingen bijvoorbeeld een tijdje op stil zetten.

De tekst loopt verder door onder de afbeelding.

Volledig scherm
Via de instellingen van je Facebook-account kan je zien hoe veel tijd je op Facebook spendeert, een limiet instellen en pushnotificaties tijdelijk uitschakelen. Ook op Instagram is dat mogelijk. © rv

Tijd nuttig besteden

Volledig scherm
Op de pagina 'Your Time on Facebook' (te bereiken via de instellingen) kan je vanaf nu zien hoe veel tijd je dagelijks op Facebook doorbrengt. © rv

Dat Facebook deze nieuwe handigheidjes introduceert is opmerkelijk, want ze lijken vooral bedoeld om gebruikers minder lang op beide platforms te laten surfen. ,,Dat kan inderdaad een gevolg zijn, maar daar kunnen we mee leven”, zegt Ameet Ranadive, Product Director van Welzijn bij Instagram, in een gesprek met deze krant. ,,Zoals Mark Zuckerberg eerder al zei, is het voor ons belangrijk dat gebruikers hun tijd bij ons nuttig besteden. We willen hen helpen met een positieve en betekenisvolle ervaring op Facebook en Instagram.”

Het bedrijf wil met deze functies ook ouders aanmoedigen om met hun kinderen te praten over de tijd die ze op het internet doorbrengen.

De nieuwe tools worden vandaag bij sommige gebruikers geïntroduceerd en de komende weken naar iedereen uitgerold. Mogelijk moet u dus nog even geduld hebben. De functies zijn te vinden bij de instellingen van beide apps. Op Facebook heet het ‘Jouw tijd op Facebook’, bij Instagram ‘Jouw activiteit’.

Kritiek

Facebook en andere socialmediabedrijven krijgen geregeld kritiek op de manier waarop ze hun pagina's inrichten. Door bijvoorbeeld eindeloos scrollen mogelijk te maken, zouden ze verslaving in de hand werken. In Nederland ervaren jongeren social media bovendien steeds vaker als een verslaving, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dit voorjaar.

In een toelichting op de nieuwigheden nam Ameet Ranadive, bij Facebook verantwoordelijk voor producten voor 'welzijn', het woord verslaving niet in de mond. Wel zei hij dat gebruikers hadden gevraagd om manieren waarop ze meer vat kunnen krijgen op de tijd die ze aan sociale media kwijt zijn.

Volledig scherm
Het is ook mogelijk om jezelf een tijdslimiet op te leggen. Zodra je die bereikt, krijg je een melding. © rv
Volledig scherm
Alle mogelijke pushnotificaties uitschakelen? Ook dat kan vanaf nu. © rv
Volledig scherm
De nieuwe functies zijn niet enkel op Facebook, maar ook op Instagram beschikbaar. © rv