Externe ssd of harde schijf? De voordelen van supersnelle opslag op een rij
Beste KoopWaarom zou je genoegen nemen met een qua snelheid en capaciteit beperkte usb-stick, of zelfs een kwetsbare, langzame externe harde schijf? De keuze voor een externe ssd lijkt een uitgemaakte zaak, maar waar je op moet letten, dat zoeken wij voor je uit.
In de markt voor externe opslag verloopt de transitie naar ssd’s langzamer dan in de pc-markt: waar desktops en laptops met mechanische harde schijven alleen nog in de lagere prijsklasses aftrek vinden, ligt de elektronicawinkel nog altijd vol met externe harde schijven. Die zijn relatief gezien lekker goedkoop – voor de prijs van een 1TB externe ssd koop je zo een vijfmaal grotere harddisk – maar dat is niet de enige reden waarom de opmars van de externe ssd niet bepaald op hoge snelheid verloopt.
Kijken we breder naar externe opslag, dan hebben externe ssd’s namelijk nog een veel grotere concurrent: de usb-stick. Voor het snel overdragen van bestanden tussen pc’s was de usb-stick lange tijd hét aangewezen medium, maar de ontwikkeling in de techniek lijkt de laatste jaren tot stilstand gekomen.
Een aantrekkelijker alternatief
De externe ssd moet zijn strijd op twee fronten tegelijkertijd voeren – toch is het uiteindelijk de gedoodverfde opvolger voor beide categorieën. Ten opzichte van de externe harddisk is een ssd véél sneller, compacter en bovendien een stuk robuuster. In vergelijking met een usb-stick mag een externe ssd dan wel iets meer ruimte innemen, maar zowel op prestaties (praktisch altijd) als prijs (vooral bij grotere capaciteiten) wint de ssd. Bovendien beschikt een ssd over een techniek die de levensduur van het apparaat sterk ten goede komt. Een frequent gebruikte usb-stick wil er nog wel eens van het ene op het andere moment mee ophouden; dat is iets waar je bij een ssd aanzienlijk minder zorgen om hoeft te maken.
De voordelen van externe ssd’s op een rijtje.
1. Supersnelle back-up
Waar je bij een externe harde schijf soms uren bezig bent met het overzetten van bestanden, gaat dat bij een ssd vele malen sneller. Een externe ssd is dus de ultieme mobiele back-up.
De Transcend ESD350C heeft weliswaar iets minder opslagcapaciteit dan zijn directe concurrenten , maar hij is wel nog eens een klap sneller dankzij het gebruik van andere ssd-technieken.
2. Extra ruimte op je laptop
Met een externe ssd kan je gemakkelijk de opslagruimte van je laptop uitbreiden. Door de snelheid van de techniek is het mogelijk om direct vanaf het apparaat te werken. Bij een externe harde schijf is dat niet mogelijk. Datzelfde geldt overigens voor je telefoon. Met de juiste kabel is het mogelijk om jouw smartphone gigantisch veel snelle opslagruimte te geven.
3. Veiligheid
Een ssd is, in vergelijking met een externe harde schijf, ook nog eens heel veilig. Dat komt omdat de techniek zelf een stuk minder kwetsbaar is en dus minder snel kapot gaat bij valpartijen en andere ongelukken. De Samsung T5 kan bijvoorbeeld tot ruim drie meter vallen en kan een gewicht van 500 kilo dragen, want het apparaat heeft een IP67-label.
De Samsung T5 is een goede allround externe ssd, die ook nog eens beschikt over een IP67-label, dus waterdicht.
4. Snelle laadtijden op je gameconsole
Een externe ssd is te verbinden met jouw Xbox of Playstation. Door het installeren van games op de ssd kan de gameconsole veel sneller bij de informatie die op dat moment geladen moet worden. Dit resulteert in snellere laadtijden en dus een betere speelervaring.
5. In de broekzak
Een externe ssd is doorgaans een stuk kleiner dan een externe harde schijf. Natuurlijk legt de ssd het op dit gebied wel af tegen een usb-stick. Er zijn min of meer gestandaardiseerde varianten van 2,5 inch (6,35 cm) en 3,5 inch (ongeveer 9 cm) doorsnee.
Sandisk is al jaren een gevestigde naam op het gebied van externe opslag. De Extreme Portable SSD is betaalbaar, heeft genoeg ruimte en is ook nog eens stof- en waterbestendig.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Sonos presenteert nieuwe lineup: kleinere soundbars en eigen assistent
Audiobedrijf Sonos toont deze week haar voorjaarsproducten op een exclusief evenement. Hoogtepunten zijn een nieuwe midrange soundbar, een eigen vorm van stembesturing en kleurrijke kleine boxjes. Journalist Yorick Dupon doet verslag. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Behandeld worden voor je bingewatchverslaving? Bij deze Britse kliniek kan het
In het Verenigd Koninkrijk zijn voor het eerst mensen behandeld voor een bingewatchverslaving. De patiënten klopten daarvoor aan bij de Harley Street Clinic nadat ze merkten dat Netflix en andere streamingdiensten hun leven hadden overgenomen. -
Dit zijn deze week de eerlijkste en beste tech-koopjes
Dit zijn deze week de door ons geselecteerde eerlijkste en beste deals. Meer lezen over waarom we nou deze aanbiedingen uitlichten? Lees dan verder onderaan het artikel.
-
Megadeal rond: Twitter akkoord met overname door Tesla-baas Elon Musk
Twitter is akkoord met de overname van het socialemediabedrijf door Tesla-topman Elon Musk. De rijkste man op aarde telt alles bij elkaar zo’n 44 miljard dollar neer om de onderneming van de beurs te halen. Omgerekend gaat het om circa 41 miljard euro. Daarmee is een megadeal rond. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
PREMIUM
Schandaal met spionagesoftware zorgt voor onrust: niets is veilig in mobiele telefoon
Nu Spanje het zoveelste land is waar een schandaal is losgebarsten rond de spionagesoftware Pegasus, groeien ook de zorgen in Nederland. Tot nog toe zijn er geen aanwijzingen dat ook hier politici worden afgeluisterd, maar experts waarschuwen: in de mobiele telefoon is niets veilig.