Even snel iets vertalen? Deze zes apps helpen je uit de brand
Software is de laatste jaren steeds beter geworden als het op vertalen aankomt. Handige apps kunnen je een handje helpen in het buitenland of bij het vertalen van teksten. Wij verzamelden er zes.
Vooropgesteld: hoe goed vertaalsoftware vandaag de dag ook is, niets kan op tegen een echte vertaler van vlees en bloed die daarvoor geleerd heeft. Niet voor niets zijn er nog steeds tal van vertalers en vertaalbureaus die door uiteenlopende bedrijven worden ingezet.
Vertaalapps vertalen vaak prima losse woorden, zinnen en gevleugelde uitspraken, maar missen veelal een logische opeenvolging en context. Voor het ‘huis-tuin-en-keukenvertalen’, het camping-Frans en het lezen van een menukaart in het buitenland zijn apps echter een welkom hulpstuk.
1. Google Translate
De bekendste en meest gebruikte vertaalapp is Google Translate. Veel mensen vertalen even snel een woordje via hun webbrowser van de computer, maar de functie is ook als app te downloaden voor je telefoon. De app ondersteunt ruim 100 talen waarvan een slordige 60 ook offline.
Sowieso is de app handig omdat je via je smartphone gebruik kunt maken van de camera: de Word Lens-functie laat gebruikers hun telefooncamera richten op een teken, verkeersbord of tekst in de buurt. Word Lens vertaalt vervolgens het originele beeld met een AR-overlay in de voorkeurstaal van de gebruiker. Erg cool.
2. Microsoft Translator
Met deze Microsoft-app kun je tekst die je vertaald wilt hebben intypen, hardop uitspreken of zelfs een foto nemen van een afbeelding die de tekst bevat. De app is ook beschikbaar als Smartwatch-app (voor Android en iOS), handig voor reizigers onderweg.
De Microsoft Translator-app heeft bovendien een berichtenfunctie waarmee je kunt communiceren met andere mensen die de app gebruiken. Door een code met andere gebruikers te delen, start je een berichtensessie in Microsoft Translator. De app zal automatisch beide kanten van het gesprek vertalen, zodat degenen die niet dezelfde taal spreken elkaar toch kunnen begrijpen.
3. Translate/Vertaal
Sinds iOS 14 heeft Apple zijn eigen ingebouwde vertaal-app waarmee je tekst en spraak kunt vertalen. Je tikt simpelweg de tekst in die je wilt vertalen en de vertaling verschijnt onder je tekst. Tik op de knop ‘afspelen’ om de vertaling hardop uitgesproken te horen. Je kunt ook op de microfoonknop tikken om een zin uit te spreken die je vertaald wilt hebben. Apple heeft nog wel het nodige inhaalwerk te doen want de gratis app ondersteunt momenteel slechts 12 talen en Nederlands zit daar vooralsnog niet bij.
Ingebouwd in iOS.
4. iTranslate
Deze app is zowel als gratis als betaalde versie beschikbaar en wordt door velen gezien als een van de meest nauwkeurige vertaalapps op de markt. De software ondersteunt ruim 100 talen (én dialecten) en met behulp van het Phrasebook heb je de beschikking uit meer dan 250 vooraf gedefinieerde, veelgebruikte zinnen. De app bevat ook een woordenboek met synoniemen en uitleg, en hij is geschikt voor smartwatches.
5. Waygo
Deze gratis app is vooral handig voor mensen die veel in Azië reizen en straatnamen, borden en menu’s willen vertalen. De app vertaalt Chinees, Japans en Koreaans binnen mum van tijd naar het Engels. De app is simpel in gebruik, offline, en laat je met je camera tekst pakken om te vertalen. Zo weet je zeker dat je geen giftige Japanse kogelvis bestelt in dat pittoreske eettentje in Tokio.
6. SayHi
Deze vertaalapp is eigendom van Amazon. Je spreekt in de microfoon van je smartphone en de app vertaalt én transcribeert een bericht zodat je gesprekspartner het kan zien en horen. SayHi ondersteunt 90 talen en dialecten, en je kunt zelfs de snelheid kiezen waarmee de vertaalde stem spreekt. De app is gratis maar je moet wel altijd online zijn om deze app te gebruiken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Facebook is een jaar later nog gratis: gaat de app nog geld kosten?
Moet je straks geld betalen om Facebook te gebruiken? Dat dreigende scenario leek vorig jaar ineens reëel, toen de app gebruikers vroeg om zogenoemde trackers toe te staan ‘om ons gratis te houden’. -
Met deze apps en gadgets leer je een instrument spelen
Een muziekinstrument bespelen vraagt een hoop tijd, geduld en discipline. Wij verzamelde handige gadgets en software die je een eind op weg helpen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
met video
Influencer? Dan krijg je misschien met deze nieuwe voorschriften te maken
De Mediawet is aangepast. Dat brengt nieuwe regels met zich mee voor youtubers, instagrammers en tiktokkers. Vanaf 1 juli moeten influencers zich aan een reeks voorschriften houden die vooral gericht zijn op het maken van reclame. ‘Deze nieuwe regels geven volop ruimte om mooie samenwerkingen aan te gaan.’ -
Zo draai je Android-apps op je Windows-pc
Je hebt helemaal geen Android-telefoon nodig om al die populaire apps te draaien. Met deze truc draaien ze gewoon op je Windows-pc.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUMDag van de Privacy
Maak het hackers moeilijk met een wachtwoordzin, en andere simpele privacytips
De Europese Dag van de Privacy, op 28 januari, zal nooit zo worden omarmd als Valentijnsdag of dierendag. Het is wel een goede reminder om je gegevens op internet beter af te schermen voor kwaadwillenden. Dat doe je met deze drie simpele stappen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.