Eist de juf dat je jouw telefoon inlevert? Dit zijn je rechten
Stel, je doet iets verkeerd en een docent of zelfs de politie wil dat je per direct je telefoon bij ze inlevert. Mag dat zomaar, en mogen ze dan ook je WhatsApp-chats of andere berichten lezen?
We hebben vaak ons hele leven in onze smartphones zitten. Daarom is het in beslag nemen van zo’n telefoon een flinke privacykwestie. En dus mag een docent niet zomaar iets met je smartphone, vertelt Justine Pardoen van het Bureau Jeugd en Media.
Ten eerste: je leraar mag nooit zomaar je smartphone fysiek afpakken. Ze moeten altijd vragen of je die wil geven, op straffe van bijvoorbeeld schorsing als je het niet doet. ,,Een straf opleggen mag sowieso niet als er niet van te voren afspraken zijn gemaakt”, zegt Pardoen. ,,Regels over wanneer je je smartphone moet afstaan en hoe lang, bijvoorbeeld, moeten altijd in het schoolreglement gezet worden.”
‘Een dag innemen mag, een week is niet proportioneel’
En ook daar zijn grenzen aan. ,,Een leraar mag een smartphone wel innemen, maar niet te lang. De les lang of een dag, dat kan.” De wet zegt hier niet letterlijk iets over, maar benoemt wel dat een straf ‘redelijk en proportioneel’ moet zijn.
Een week lang een smartphone afpakken zal zelden proportioneel zijn, zegt Pardoen. ,,Zeker omdat kinderen tegenwoordig vooral ook een mobiele telefoon hebben omdat ze bereikbaar moeten zijn voor de ouders.”
Een leraar mag je berichten niet lezen, de politie soms wel
Heeft de docent je smartphone toch te pakken? ,,Het is een privé-apparaat, dus zomaar inkijken mag sowieso niet”, zegt Pardoen. ,,Alleen als er vermoedens zijn dat een leerling opnames heeft gemaakt, dan kan dat mogelijk. Maar dan moet de docent er eigenlijk wel een agent bij betrekken.”
Voor de politie ligt de zaak wat anders. Een agent heeft meer bevoegdheden om een privé-apparaat in te zien. Ze moeten wel eerst een goede reden hebben om je smartphone in beslag te nemen: de politie moet een redelijk vermoeden hebben dat jij betrokken bent bij een misdaad. De rechter kan je smartphone ook ‘verbeurd’ verklaren. De telefoon is dan niet meer van jou, bijvoorbeeld omdat je die gestolen hebt of omdat de politie al zeker weet dat die gebruikt is bij een misdaad.
Niet iedere agent kan zomaar je telefoon afpakken
Niet iedereen mag zomaar je smartphone in beslag nemen. Dat mag alleen een opsporingsambtenaar of officier van justitie. Overigens geldt voor al deze regels: geef jij je smartphone vrijwillig af, dan hoeft de politie zich daar geen zorgen over te maken.
De politie doet er vaak lang over om je telefoon terug te geven. Wil je daar iets tegen doen, dan kun je een klaagschrift indienen bij de rechtbank. Daarmee kun je de politie dwingen de smartphone zo snel mogelijk terug te geven, maar ook die procedure kan weken of maanden duren.
Even snel door je bestanden heen bladeren? Dat mag. Voor een dieper onderzoek moet een rechter-commissaris het bevel geven dat een in beslag genomen apparaat mag worden onderzocht.
De rechter kan je niet dwingen je wachtwoord af te staan
Wat de rechter níet kan, is jou dwingen om de politie toegang te geven tot je gegevens: de politie mag jou nooit dwingen om mee te helpen aan je eigen veroordeling. Je hoeft dus niet je wachtwoord of pincode af te staan om ze je telefoon in te laten.
Weet iemand anders jouw wachtwoord, dan mag de politie hen wél vragen om dat te doen. De politie mag je ook gewoon dwingen om bijvoorbeeld je vingerafdruk af te staan of je gezicht voor de telefoon te houden Wil je vermijden dat ze zomaar toegang krijgen, dan kun je je telefoon dus beter niet met een vingerafdruk of gezichtsherkenning vergrendelen. Heeft de politie je smartphone eenmaal van het slot af? Dan kun je in feite niks meer doen om je persoonlijke bestanden te beschermen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de smartphones met de beste camera’s
Je moet op van alles letten bij de aanschaf van een nieuwe smartphone, maar de kwaliteit van de camera is misschien wel het belangrijkst. We zetten daarom de smartphones met de beste camera’s op een rij. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Musk verkocht 4,4 miljoen euro Tesla-aandelen, vermoedelijk voor Twitter-deal
Tesla-topman Elon Musk heeft dinsdag en woensdag iets meer dan 4,4 miljoen euro Tesla-aandelen verkocht, dat laat hij weten via een verklaring. De verkoop is er waarschijnlijk gekomen om zijn aankoop van Twitter te helpen financieren. Uit documenten die werden neergelegd bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC blijkt dat die verkoop Musk ongeveer 4 miljard dollar (3,8 miljard euro) heeft opgebracht. -
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan.
-
PREMIUM
Trapt je vader, oma of vriendin in WhatsAppfraude? Test het!
Test je ouders, opa en oma, buurman, zus of vriend om te zien of zij in WhatsAppfraude trappen, om zo te waarschuwen voor oplichters. Dat is het idee achter de speciale website whatsappfraude.echt-nep.nl van verschillende gemeenten. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Samsung heeft drie nieuwe telefoons, waarvan één er compleet anders uitziet
De Samsung Galaxy S22-serie heeft dit jaar drie modellen die in de praktijk op twee manieren van elkaar verschillen. Hoe verhouden die nieuwe toptoestellen van de techreus zich?