De FogCam in actie.
Volledig scherm
De FogCam in actie. © FogCam

Einde nadert voor oudste nog actieve webcam ter wereld

De oudste nog actieve webcam ter wereld sluit binnenkort zijn digitale ogen. Aan het einde van deze maand wordt de FogCam in San Francisco na 25 jaar uitgezet.

De webcam filmt dag en nacht het terrein van de universiteit van San Francisco. Om de 20 seconden maakt hij een afbeelding. Jeff Schwartz en Dan Wong installeerden de camera in 1994, toen ze er studeerden. Ze wilden beter leren programmeren. ,,We hebben geen goed uitzicht of goede plek voor de camera meer. De universiteit tolereert ons, maar helpt ons niet echt, dus moeten we zelf een veilige locatie vinden”, zeggen Schwartz en Wong tegen lokale media.

De FogCam is niet de eerste webcam ooit. In 1991 hadden wetenschappers van de universiteit van Cambridge een camera op hun koffiepot gericht. Zo konden ze tijdens het werken op de computer zien of er koffie was en hoefden ze niet nutteloos naar het apparaat te lopen. Sinds 1993 konden ook mensen van buiten de webcam volgen. De koffiepotcamera werd in 2001 offline gehaald.

  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.