Een dure dj-set kost bijna niks in virtual reality
Virtual reality is al lang geen sciencefiction meer: voor een paar honderd euro heb je je eigen headset waarmee je de virtuele werkelijkheid kunt verkennen. Wordt de VR-bril net zo normaal als de smartphone en werken we er straks allemaal mee? Voorlopig is de gadget daar nog niet klaar voor, zegt VR-onderzoeker Tilo Hartmann.
Als professor aan de Vrije Universiteit Amsterdam is hij een van Nederlands grootste experts op het gebied van virtual reality. ,,Als je een wereld voorstelt waarin de VR-bril even populair is als de smartphone, dan is de technologie daar nog niet klaar voor. De brillen zijn nog steeds te zwaar, hebben nog steeds kabels en de resolutie van hun schermen is vaak nog steeds te laag. Deze problemen worden langzaam opgelost, maar zelfs de perfecte headset sluit je van de rest van de wereld af.’’
Hartmann vergelijkt de bril met de smartphone. ,,De smartphone is een goed stuk gereedschap. Dankzij mijn telefoon kan ik met iedereen communiceren en makkelijk informatie opzoeken of delen.” Hij kan dus meer met de smartphone dan zonder. Wie wil weten hoe de toekomst van VR eruitziet, kan daarom volgens Hartmann het best beginnen met de vraag wat zo’n bril aan ons leven toevoegt.
Ook architecten gebruiken VR
De afgelopen tien jaar bleef het vooral bij nieuwe manieren om games te spelen. ,,Dat is begrijpelijk. Door VR word je nog verder een game in gesleept en ik denk dat de technologie voor games alleen maar belangrijker zal worden.”
Maar ook buiten games wordt VR steeds vaker gebruikt. ,,Architecten en bouwbedrijven gebruiken het om digitale reconstructies van hun ontwerpen te bestuderen. Dokters gebruiken VR steeds vaker om te trainen en een student van mij onderzoekt hoe deze technologie de slachtoffers van een beroerte kan helpen te herstellen. Het werkt zo goed, dat het zijn bestaansrecht absoluut verdiend heeft.”
De koning te rijk
Een van de dingen die VR volgens Hartmann zo bijzonder maken, is de mogelijkheid om digitale ruimtes te maken. Hoewel je niks kan ruiken of aanraken, is het perspectief enorm overtuigend. Je kunt de digitale omgeving misschien niet voelen, maar je krijgt wel de verhoudingen mee van wat er allemaal in die ruimte is. ,,Een omgeving in VR ervaar je als een echte ruimte. En wanneer er andere gebruikers bij je zijn, kan de sociale aanwezigheid heel overtuigend voelen.”
Die overtuigingskracht maakt VR ook om een andere reden interessant: het geeft je voor een lage prijs toegang tot ruimtes die je in het echte leven nooit zou kunnen betreden. Ontwikkelaars zoals Bigscreen specialiseren zich bijvoorbeeld in het nabootsen van schermen in VR. Zo sta je midden in een virtuele bioscoop, waar je jouw eigen films kunt bekijken. De illusie van het ‘grote scherm’ blijft in stand.
Virtueel op kantoor
Of wat dacht je van digitale kantoren, waarin je zoveel grote monitors kunt neerzetten als je wilt. Het voelt alsof je werkt in groot en goed verlicht kantoor met duizenden euro’s aan apparatuur, maar in werkelijkheid zit je achter een klein bureau met enkel een bril van een paar honderd euro.
Dit soort virtuele omgevingen zijn niet aan de natuurwetten gebonden. In de app Virtual Office kun je bijvoorbeeld niet alleen een digitaal kantoor maken, maar met een druk op de knop verplaats je jouw werkomgeving naar een antieke bibliotheek, ruimtestation of het regenwoud. En als een scherm je niet bevalt, kun je het gewoon verkleinen of vergroten.
Onmogelijke kunstenaars
Zoals jouw telefoon je laat praten op afstand, verplaatst VR je belevingswereld naar een digitale plek met eigen regels. Een plek waar je voor een paar honderd euro een eigen bioscoop kunt hebben die toch heel echt voelt.
Dat is niet alleen interessant voor wie iets wil beleven, maar ook voor kunstenaars en artiesten. Neem bijvoorbeeld Korg. Dit bedrijf maakt populaire mixpanelen en andere muziekapparatuur, die normaal al snel duizenden euro’s kosten.
Dit jaar kondigde het bedrijf een VR-applicatie aan die gebruikers toegang geeft tot al die dure apparatuur, maar voor een fractie van de prijs. De digitale replica’s van mengpanelen zijn een stuk intuïtiever dan de huidige software die het bedrijf uitgeeft - alleen bestaan ze enkel in je bril. Dat maakt de drempel een stuk lager en kan ook andere werkvelden wellicht toegankelijker maken.
Is een virtuele piano minder waard?
Maar wanneer het gaat om een object dat niet alleen een functie, maar ook een bepaalde statuswaarde heeft, wordt het verhaal volgens Hartmann een stuk ingewikkelder: ,,Bij sommige dingen is het vooral belangrijk dat ze goed werken, zoals een digitale synthesizer of mengpaneel. Maar er zijn ook objecten die een bepaalde statuswaarde hebben, zoals piano’s.
„Een virtuele piano kan goedkoop zijn, maar dezelfde functionaliteit bieden. Maar als ik weet dat het niet ‘echt’ is, is het dan alsnog minder waard? Sommige objecten, zoals kunstwerken, hebben een ongrijpbare aura van authenticiteit die hen waardevol maken. Wie weet hoe mensen dit ervaren wanneer iets enkel digitaal bestaat?”
Tekenen in de lucht
Andere creatieve programma’s gaan nog een stapje verder. Programma’s zoals Modulia Studio, Virtuoso en Electronauts zijn speels gereedschap. Je maakt muziek door abstracte vormen om je heen aan te raken. En software zoals Google Tilt Brush en Oculus Medium laten je driedimensionale kunst maken, alsof je in de lucht tekent.
Zo kunnen kunstenaars hun werk niet alleen op nieuwe manieren uitvoeren, maar dankzij VR kunnen zij het ook op unieke manieren aan hun publiek presenteren.
Menselijke grenzen
Dat vraagt volgens Hartmann om een hele nieuwe kijk naar hoe artiesten met hun publiek omgaan: ,,Het probleem is niet de technologie, maar de psychologie. In VR kun je krankzinnige ervaringen beleven die in de echte wereld fysiek onmogelijk zijn. Maar er is ook een menselijke grens aan wat we willen beleven.”
Als voorbeeld geeft hij bands en muzikanten die concerten in de digitale wereld geven. ,,Je kunt dan bijna alles doen. Laat muzikanten licht geven, transformeer het podium of laat de lucht ontploffen. Of zorg dat je altijd recht voor de zanger staat.”
De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. ,,Maar de vraag is of je dat wel wilt. Misschien wil je geen ontploffende podia, maar gewoon een intieme ervaring.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
met video
Influencer? Dan krijg je misschien met deze nieuwe voorschriften te maken
De Mediawet is aangepast. Dat brengt nieuwe regels met zich mee voor youtubers, instagrammers en tiktokkers. Vanaf 1 juli moeten influencers zich aan een reeks voorschriften houden die vooral gericht zijn op het maken van reclame. ‘Deze nieuwe regels geven volop ruimte om mooie samenwerkingen aan te gaan.’ -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
‘SpaceX kocht beschuldigingen over seksueel wangedrag Elon Musk af’
Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft in 2018 een kwart miljoen dollar (236.000 euro) betaald aan een stewardess die eigenaar en multimiljardair Elon Musk beschuldigde van grensoverschrijdend gedrag. Musk zou de vrouw tijdens een vlucht hebben betast en zijn penis hebben laten zien, schrijft nieuwssite Insider op basis van documenten en gesprekken met indirect betrokkenen. Hij zou de vrouw ook een paard hebben beloofd in ruil voor een erotische massage. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
De nieuwe Monica Geuze is een negenduizend jaar oude haai uit Atlantis
Naast beroemdheden als Monica Geuze en PewDiePie zijn inmiddels een pratende kat, een meisje in haaienkostuum en een Japanse draak ook wereldberoemde YouTubers geworden. Het zijn virtuele streamers - online idolen die helemaal niet echt bestaan. -
PREMIUM
Zoom is slaapverwekkend saai: dit bedrijf maakt van online vergaderen een hele belevenis
Een statige kamer, ergens in een hoog gebouw. Wie een blik werpt door de ruiten, heeft een uitzicht dat kilometers ver reikt tot aan de kustlijn. We klikken op de pijltjestoetsen en het beeld zwenkt. In het midden van de kamer staat een ruime vergadertafel. Op de stoelen zijn cirkels verschenen met live beelden van collega’s die ook achter hun webcam zitten. -
Een razendsnelle router voor minder dan 100 euro: dit zijn de beste
Met wifi 6 zijn routers sneller dan ooit, en wie sneller draadloos internet wil hoeft helemaal niet diep in de buidel te tasten. We zetten twee van onze favoriete routers onder de 100 euro op een rij.