Dit zijn de smartphones met de beste camera’s
Je moet op van alles letten bij de aanschaf van een nieuwe smartphone, maar de kwaliteit van de camera is misschien wel het belangrijkst. We zetten daarom de smartphones met de beste camera’s op een rij.
De redactie van BestGetest haalt alle geteste smartphones in deze categorie door de teststraat om feitelijk en meetbaar de voor- en nadelen van ieder toestel te achterhalen. Dat gebeurt in het testlab van techsite Tweakers.
Omdat het vooral om de camera gaat in deze test hebben we onze testlab-collega’s op straat gezet om daar veel foto’s te maken. Zo hebben we bij de exemplaren in deze test tientallen foto’s geschoten in allerlei verschillende omstandigheden. Denk aan het fotograferen ‘s nachts, in de avond- of ochtendzon en noem het maar op.
Het volledige testverslag van onderstaande telefoons vind je op BestGetest.
De beste: Samsung Galaxy S22 Ultra
De camera’s in de Galaxy S22 Ultra zijn een uitblinker. Niet alleen omdat de vier lenzen mooi zijn weggewerkt in de behuizing, ze presteren ook nog eens erg goed. De hoofdcamera biedt 108 megapixel voor gewone foto’s, gecombineerd met onder andere de ultragroothoekcamera van 12 megapixel, waarmee je heel brede foto’s kunt schieten en van heel dichtbij toch grote gebouwen op de foto kunt krijgen.
Ook is er nog een telelens van 10 megapixel voor 3x zoomen aanwezig, wat handig is als je dichtbij een bloem staat en zijn stamper haarscherp op de foto wil zetten. Met de telelens van 10 megapixel voor 10x zoomen kun je iets wat heel ver weg staat toch goed bekijken. Dat laatste is speciaal en zien we niet bij andere smartphones. De hoofdcamera is zelfs voorzien van een speciaal glas waarmee lensreflecties worden voorkomen.
Geweldig maar duur: iPhone 13 Pro
Van alle huidige iPhones zijn we het meest onder de indruk van de iPhone 13 Pro. Het oledscherm is geweldig, het toestel is snel en stevig en de software werkt erg goed. De camera’s bieden ook goede kwaliteit. We hebben het dan vooral over de snelheid, consistentie en videokwaliteit, want de selfiecamera en de telecamera zijn wat meer standaard.
Bij alle iPhone 13-modellen is de camera de belangrijkste verbetering. De 13 en de 13 Mini hebben dezelfde camera’s en de iPhone 13 Pro en de 13 Pro Max delen hun camera’s. We zijn blij dat Apple je niet meer verplicht om ook het grootste toestel te kopen als je de beste camera’s wil: de iPhone 13 Pro is daarom onze aanrader.
De camera’s aan de achterzijde hebben een grotere sensor ten opzichte van de iPhone 12-voorgangers en dat heeft een positief effect op de lichtval en dus ook de kwaliteit van de foto’s. De telecamera kan 3x vergroten ten opzichte van 2,5x of 2x bij de iPhone 12 Pro Max en de iPhone 12 Pro, maar is wel iets minder lichtgevoelig.
De beste van vorige generatie: Samsung Galaxy S21 FE
Wil je een telefoon die goede foto’s maakt, maar past een luxe toestel zoals de andere smartphones in dit artikel niet in je budget? Dan is de Samsung Galaxy S21 FE een goede keuze. De prijs-kwaliteitverhouding is helemaal in orde, waardoor we hem al noemden in het artikel met de beste telefoons van 2022. Waar deze smartphone ook in uitblinkt, is fotografie.
Je vindt drie camera’s achterop waarmee je goede gewone foto’s kunt maken dankzij de 12 megapixel-hoofdcamera, maar ook ingezoomd goede foto’s kunt vastleggen met de 8 megapixel-telecamera. De derde camera is een 12 megapixel-ultragroothoekcamera waarmee je brede foto’s maakt. Zo kun je bijvoorbeeld de Eiffeltoren in zijn geheel fotograferen op een veel kortere afstand dan je normaal nodig hebt.
Wel missen we een camera om macrofoto’s mee te maken. Dat zijn foto’s waarbij je objecten van heel dichtbij bekijkt. Je kunt objecten wel van heel dichtbij fotograferen, maar je zal merken dat deze smartphone er meer moeite mee heeft om ze haarscherp te krijgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
video
HBO Max en Viaplay in Nederland gestart: op welke moet je een abonnement nemen?
In het toch al ruime aanbod streamingdiensten dienen twee nieuwe spelers zich aan in Nederland: HBO Max en Viaplay. Welke nieuwkomer heeft de beste kaarten? -
Je iPhone heeft misschien wel een futuristische sensor waar je van alles mee kunt doen
Als je een vrij recente iPhone of iPad bezit, is de kans dat er een geavanceerde sensor in zit waarvan je niet eens weet wat ermee kan. We zetten daarom wat leuke apps op een rij die deze ‘LiDAR’ gebruiken. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Dit is de beste smartphone van hooguit 350 euro
Onze favoriete budget-smartphone van 2022 is met vlag en wimpel de OnePlus Nord CE. In samenwerking met onze collega’s van Tweakers en BestGetest haalden we veertig toestellen flink door de testbanken om te ontdekken wat nou de beste budget-toestellen zijn.
-
Hackers dringen binnen in systemen Artis en eisen één miljoen euro losgeld
Dierentuin Artis in Amsterdam is getroffen door een aanval met gijzelsoftware. Sommige computersystemen doen het daardoor niet. De mensen achter die aanval eisen 1 miljoen euro aan losgeld, te betalen in virtueel geld. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
met video
Zo houden appmakers jou aan je telefoon gekluisterd
Je smartphone is een uitkomst voor alle loze uurtjes: wanneer je op de bus staat te wachten, thuis even niks te doen hebt of wacht op die ene e-mail op je werk. Maar die vlugge blik op TikTok verandert al snel in een afleiding die je moeilijk weg kan leggen. Hoe komt dat?