Dit is de beste laptop van maximaal 500 euro (maar koop hem niet)
Wie een goedkope laptop wil kopen, heeft het dit voorjaar lastiger dan ooit. In het prijssegment van onder de 500 euro is er bijna niks te koop, waardoor je bijna genoodzaakt bent om toch meer uit te geven. Voor wie dat toch niet wil doen hebben we tóch een aantal interessante opties gevonden.
Delen per e-mail
Elke twee maanden gaan we in samenwerking met techsite Tweakers op zoek naar de beste laptops. Daarbij bleek vooral de zoektocht naar een budgetmodel ditmaal een buitengewoon lastige: in de afgelopen maanden was er sprake van een steeds grotere schaarste, die nu een nieuw dieptepunt heeft bereikt.
Met een beetje goed zoeken was het een half jaar geleden nog mogelijk om voor minder dan 500 euro een laptop met snelle processor op de kop te tikken. Bij de vorige editie lukte dat slechts met hangen en wurgen. Op het moment van schrijven resulteert een zoekopdracht in een schamel tweetal zoekresultaten. Eén van die modellen stamt uit 2013, het andere heeft een Belgisch toetsenbord dat flink afwijkt van wat we in Nederland gewend zijn.
Een laptop met een Core i5- of Ryzen 5-processor, zoals in februari, kunnen we wel vergeten, dus zijn we op zoek gegaan naar een laptop met een Core i3-processor. Er moet daarnaast in ieder geval een ips-scherm aanwezig zijn met een resolutie van minstens 1920x1080 pixels en we willen een ssd, wat tegenwoordig gelukkig standaard is.
Bijna uitverkocht
De keuze viel aanvankelijk op een Acer Aspire 5, die voorzien is van een Core i3-processor en een full HD-scherm. Zelfs het toetsenbord op dit model is verlicht, wat je op laptops binnen dit prijssegment vrijwel niet tegenkomt.
Keerzijde van de medaille is dat de laptop met 4GB erg weinig werkgeheugen heeft en de ssd van 128GB is ook krap. Grootste nadeel is echter dat Acer ons liet weten dat de voorraden van de laptop bijna op zijn. Het kan zijn dat er op het moment van lezen nog net wat exemplaren zijn, maar op lange termijn zijn ze niet meer verkrijgbaar.
Een alternatief bij HP
Daarom komen we uit op een alternatief: de HP 14-cf2400nd. De behuizing daarvan ziet er van een afstandje misschien uit alsof die van metaal is gemaakt, maar is geheel van kunststof. Dat draagt weer bij aan het relatief lage gewicht van iets minder dan anderhalve kilogram.
Het lage gewicht hangt ook samen met de schermdiagonaal van 14", waarmee de laptop een slagje kleiner is dan het ‘standaardformaat’ van 15,6". Dat 14"-formaat heeft ook tot gevolg dat er geen ruimte is voor een numeriek toetsenblok naast het gewone toetsengedeelte.
De 14-cf2400nd is voorzien van een dualcore-Core i3-processor die prima geschikt is voor taken als browsen en het kijken naar video’s, hoewel er vlottere alternatieven bestaan. Het laptopscherm heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Daarnaast heeft de HP 14 een matte coating op het scherm, wat reflecties vermindert.
De laptop heeft een accu van 41Wh aan boord, waarmee ongeveer zevenenhalf uur gebrowsed kan worden. Onder belasting houdt de laptop het tussen de drie en vier uur vol.
De keuze is niet reuze
Het mag duidelijk zijn dat dit niet het beste moment is om een laptop van ongeveer 500 euro te kopen. In februari hadden we voor dit geld nog een laptop met een betere processor uitgezocht en in oktober betrof het zelfs een nog snellere machine. Doordat verschillende onderdelen lastig te leveren zijn, lopen de prijzen op en komen we binnen het budget van 500 euro dit keer uit op een heel ander soort laptop.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Microsoft sluit miljardendeal met Amerikaanse leger om augmented reality-headsets te ontwikkelen
Techconcern Microsoft heeft een miljardencontract binnengesleept van het Amerikaanse leger. Het bedrijf gaat de komende tien jaar augmented reality-headsets met scherm leveren, waarop het werkelijke beeld door technologie live kan worden aangevuld met elementen. De opdracht heeft een waarde van bijna 22 miljard dollar. -
Twitter haalt omstreden platform Vizier op Links na ophef offline
Het omstreden platform Vizier op Links, dat de laatste weken meermaals in opspraak is geraakt, is vanavond offline gehaald door Twitter. -
Zo beveiligde Taghi zijn smartphone
Beruchte criminelen onder wie Ridouan Taghi gebruiken extra goed beveiligde telefoons om in het geheim met elkaar te kunnen communiceren. Maar hoe werkt dat nou precies? We leggen het uit. -
Deze Nederlanders hebben groot succes op TikTok
Het sociale netwerk TikTok is in een jaar tijd immens populair geworden. Volgens marktonderzoeker Newcom is de app inmiddels groter onder jongeren dan Facebook en groeide het aantal gebruikers met een miljoen. Hierdoor zou de teller sinds januari op 1,7 miljoen Nederlandse TikTokkers staan. -
Drie manieren om hackers buiten je telefoon en laptop te houden
‘Traditionele’ criminaliteit nam in 2020 af vergeleken met de jaren ervoor, terwijl er juist meer online criminaliteit was. Logisch ook: het is voor inbrekers extra lastig om hun werk te doen als iedereen om 21.00 uur ‘s avonds thuis moet zijn. Een goed moment dus om te kijken hoe je je kunt wapenen tegen digitale inbrekers.
-
Update
Wereldwijde storing WhatsApp, Instagram en Facebook na ruim uur voorbij
Sociale media als Instagram, WhatsApp en Facebook kampten vanavond een goed uur met een grote storing. Dat blijkt uit meldingen van Twitteraars. Aangezien de meldingen uit verschillende landen kwamen leek het om een wereldwijde storing te gaan. Rond 19.20 uur leken de storingen in de meeste landen weer voorbij. -
Storing in chip verstoort werking nieuwe Nederlandse ID-kaarten
Op Nederlandse identiteitskaarten die zijn uitgegeven tussen 4 januari en 17 maart dit jaar kan een storing ontstaan, waardoor de inlogfunctie niet werkt. Onduidelijk is nog om hoeveel identiteitskaarten het gaat. De storing doet zich niet voor met paspoorten. -
Waarom telefoons inmiddels meer dan 1800 euro kosten
Vroeger was niet alles beter, maar een telefoon kostte tien jaar geleden in elk geval geen maandloon. Toch bestaan er steeds meer smartphones waar je meer dan 1500 euro voor betaalt. Hoe komt dat? En is het nog de moeite waard om die meerprijs te betalen?