Deze experimentele webbrowser wil veranderen hoe je het internet gebruikt
ReviewEen groep Facebook-alumni wil veranderen hoe we het internet bezoeken. Hun nieuwe webbrowser Arc belooft een einde te maken aan de eindeloze hoeveelheid miniscule tabbladen die boven in het scherm van je computer leven.
Het New Yorkse The Browser Company bestaat al drie jaar, maar staat nu pas op het punt om hun eerste app uit te brengen. Het bedrijf is opgericht door techveteraan Josh Miller, die in 2011 de linkdeelwebsite Branch oprichtte, die vervolgens in 2014 door Facebook werd overgenomen.
Het bedrijf heeft een webbrowser ontworpen die er totaal anders uitziet dan je gewend bent van bijvoorbeeld Chrome en Edge. ‘We zijn dol op het internet, maar het is soms overweldigend’, leest de website van de browserbouwers. ‘Wij willen daarom een betere manier bouwen om het internet te gebruiken.’
Tabbladen aan de linkerkant
Bij het nieuwe Arc vind je boven in het scherm niet langer een grote URL-balk met daarboven al je geopende tabbladen. In plaats daarvan staan al je tabs verzameld in een menubalk aan de linkerzijde, waar je ze kunt sorteren in allerlei mapjes.
Dat is om een aantal redenen veel slimmer dan bij oude webbrowsers. Ten eerste past het nieuwe ontwerp beter bij moderne computerschermen. Oude webbrowsers waren ontworpen voor monitors met een verhouding van 4 bij 3, waar aan weerszijden amper ruimte is. Maar inmiddels werken we allemaal op breedbeeldschermen (16 bij 9), waarop genoeg ruimte is aan de linkerzijde van de website. En omdat de URL-balk en tabbladen niet meer bovenaan staan, is er meer ruimte om de website goed te tonen.
Minder snel verdwaald in je eigen tabs
Het zorgt er daarnaast voor dat je meer overzicht houdt. Tabbladen boven in je webbrowser worden naarmate je er meer opent een warrig overzicht, met knopjes die te klein zijn om nog de titel te tonen. De linker menubalk laat altijd duidelijk zien wat er openstaat.
Ook handig: Arc Browser sluit ongebruikte tabbladen automatisch na zes uur - al kun je die tijdslimiet verhogen. Wil je een pagina altijd open houden, dan kun je hem slepen naar de lijst met gepinde websites. Daarnaast kun je zogeheten ‘spaces’ maken, collecties met tabbladen die je eerder hebt gepind. Zo schakel je snel tussen de websites die je voor werk nodig hebt en de pagina’s die je liever buiten kantooruren bezoekt.
Arc werkt met alles
Arc Browser is bovenop Chromium gebouwd, de motor achter Googles eigen webbrowser Chrome en ook Microsoft Edge. Dat is goed nieuws, want omdat Chrome marktleider is zijn de meeste websites hiervoor geoptimaliseerd. Sites die goed werken in Chrome, worden dus ook in Arc goed getoond.
Daarnaast ondersteunt Arc hierdoor ook nog eens plug-ins die voor Chrome zijn gemaakt.
Arc zit vol met extraatjes
Je kunt ook notities in de browser-app maken. Die staan dan in je webbrowser als los tabblad. Ook ondersteunt de app zogeheten ‘Easels’, een soort collageborden die je met internetvondsten kunt vullen. Je kunt twee tabbladen naast elkaar openen en de standaardkleuren van een website aanpassen. Daarnaast heeft de app een ingebakken adblocker, al moedigen de makers je aan die uit te schakelen bij websites die je graag steunt.
Onze favoriet is de videospeler. Zet een video aan op websites zoals YouTube, en het beeld zal naar de hoek verdwijnen zodra je naar een ander tabblad gaat. Zo kun je blijven kijken terwijl je tegelijkertijd een heel andere site leest.
Lang niet alles dat Arc doet is uniek. In Microsoft Edge kun je tabbladen ook naar de linkerzijde verplaatsen, en Apple werkt aan een vergelijkbare update voor later dit jaar in Safari. Arc weet er echter een makkelijk bij te houden, coherent overzicht van te maken. Na een week Arc te hebben gebruikt hadden we nooit onnodige tabbladen openstaan en konden we alles makkelijker vinden.
Nog niet voor iedereen
Dat maakt Arc Browser een absolute aanrader - al kan nog lang niet iedereen met de webbrowser aan de slag. Op het moment is Arc alleen te downloaden voor macOS, en pas nadat je je hebt aangemeld voor een wachtlijst. Zodra er daarna plek voor je is, sturen ze je een linkje naar de benodigde download toe.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zie je wat Google allemaal van je weet
Google heeft met Google Search, YouTube en Gmail de wereld verblijd met handige software maar tegelijkertijd weet het bedrijf daardoor heel veel over zijn gebruikers. Hoeveel? Dat lees je hieronder. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
Heb je een virusscanner nodig op je pc?
Virussen, malware en ransomware zijn online aan de orde van de dag. Om te voorkomen dat deze kwaadaardige software op je apparaat terechtkomt, kun je zelf maatregelen nemen. Volstaat wat je besturingssysteem te bieden heeft, of heb je meer nodig om jezelf te beschermen? -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper.
-
PREMIUM
‘Slimme mast’ van VDL moet paal en perk stellen aan rommelig straatbeeld
VDL Groep lanceert een nieuwe, ‘slimme mast’ die behalve als lantaarnpaal ook dienst kan doen als wifi-punt, laad- en meetpaal of zelfs plaats kan bieden aan een ‘drone-nest’. -
Duizenden wachtwoorden zonder er ooit eentje te vergeten: dit zijn zes goede wachtwoordmanagers
We hebben steeds meer wachtwoorden voor digitale diensten. Met onderstaande passwordmanagers breng je orde in je wachtwoordenchaos. -
Getest: Dit is de beste e-reader
Wat is de beste e-reader? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer