De nieuwe Monica Geuze is een negenduizend jaar oude haai uit Atlantis
Naast beroemdheden als Monica Geuze en PewDiePie zijn inmiddels een pratende kat, een meisje in haaienkostuum en een Japanse draak ook wereldberoemde YouTubers geworden. Het zijn virtuele streamers - online idolen die helemaal niet echt bestaan.
De cijfers liegen er niet om. De video’s van haaienmeisje Gawr Gura zijn ondertussen al meer dan 220 miljoen keer bekeken en haar fanschare is in ongekend tempo gegroeid. Ze wist binnen 39 dagen na haar debuut vorig jaar 1 miljoen Youtube-abonnees te trekken en nog geen jaar later was dat aantal boven de 3 miljoen gegroeid. En Gawr Gura is niet de enige populaire vtuber. De succesvolste virtuele streamers halen met donaties van kijkers alleen al miljoen euro’s binnen.
Ze zegt tussen de negen- en tienduizend jaar oud te zijn en uit Atlantis te komen, maar in werkelijkheid is ze een vtuber: een livestreamer die zichzelf door middel van software voordoet als een virtueel personage. Vaak gaat het om vrouwen die een schattige avatar kiezen, al ontstaat er steeds meer diversiteit. Sommige vtubers spelen games, anderen hebben een specifiek talent als tekenen of zingen.
Geïnspireerd door influencers uit de jaren 70
Eigenlijk is de vtuber van nu wat in Japan al sinds begin jaren 70 bestaat: ‘idols’, ofwel idolen. Het zijn daarmee een vroege versie van wat we nu als influencers kennen: beroemdheden waarbij de interactie met fans centraal staat. Ze worden worden veelal gemanaged door artiestenbureaus die nauwkeurig het imago van een idool opbouwen.
Van het idool van toen naar de vtuber van nu loopt een directe lijn. Hoewel idols eerst alleen in Azië echt populair waren, verscheen er in 2007 eentje die ook in het Westen voet aan de grond kreeg: Hatsune Miku - een virtuele zangeres die met behulp van computersoftware ‘echt’ kan zingen.
Virtueel optreden in Nederland
Die software was vrij te gebruiken, waardoor in 2011 al meer dan 100.000 nummers voor haar waren gemaakt. Uiteindelijk waaide haar populariteit over naar het Westen en treedt ze als hologram nog altijd op. In 2020 ook in Nederland.
Een nieuw stapje richting de moderne mondiale vtuber kwam in 2016 toen Kizuna Ai op Youtube verscheen. Waar Hatsune Miku eerst op een Japans videoplatform grootste bekendheid vergaarde, deed Kizuna Ai dat vanaf het begin op een wereldwijd platform. En door de introductie van vijf Engels sprekende vtubers in 2019 wist productiebedrijf Hololive een definitieve doorbraak te forceren bij een wereldwijd publiek.
Zo worden vtubers gemaakt
Vtubers gebruiken motion tracking-software om hun ogen, hoofd en bovenlichaam van hun avatar te laten bewegen. En met aanvullende software kunnen de meesten ondeugend knipogen, guitig glimlachen, boos kijken, blozen of huilen. Daarmee lijkt het voor het haast alsof je naar personages uit Japanse tekenfilms zit te kijken.
Ook maken steeds meer vtubers gebruik van gelaagde sets die ze in hun videosoftware aan- of uitzetten. Een andere vtuber experimenteert in horrorachtige livestreams met het idee dat ze twee persoonlijkheden bezit, waarbij ze gebruikmaakt van verstorende video-effecten. Weer een andere vtuber laat enkel de kat op de schouder spreken.
Momenteel maken steeds meer vtubers de overstap van enkel motion tracking van het gezicht of bovenlichaam naar het volgen van het volledige lichaam. Hololive organiseert al regelmatig concerten of evenementen met verschillende virtuele streamers uit hun stal. Andere vtubers verkennen dan weer de mogelijkheden van virtual reality, waarbij vr-controllers dienen als handen. Kortom, er zit nog genoeg rek in de technologie om jarenlang te kunnen experimenteren, waardoor de kijkervaring ook fris blijft.
Netflix kijkt ook naar vtubers
De vtuber is hier en zal de komende jaren ook blijven. Ondertussen verkennen grote bedrijven als Netflix en Crunchyroll met hun eigen personages of ook zij hun eigen succesvolle virtuele idols in de markt kunnen zetten.
Hololive heeft met meer dan vijftig virtuele vtubers al meer dan vier elftallen aan virtueel talent, waar nog steeds geregeld nieuwe streamers aan worden toegevoegd. De vtuber ligt op koers om de komende jaren alleen maar groter en bekender te worden.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze coureur gaat van de Formule 2 naar de digitale racecompetitie
Voordat Max Verstappen in Abu Dhabi de wereld schokte met een race die nog lang in het geheugen staat gegrift, was er nog een andere Nederlander die het circuit in de Verenigde Arabische Emiraten wist te temmen. Bent Viscaal (22) is F2-coureur en zal binnenkort ook meedoen aan de Le Mans Virtual Series. We spraken hem over zijn aankomende virtuele race, zijn liefde voor games en hoe esports en het echte werk nou verschillen. -
Facebook is een jaar later nog gratis: gaat de app nog geld kosten?
Moet je straks geld betalen om Facebook te gebruiken? Dat dreigende scenario leek vorig jaar ineens reëel, toen de app gebruikers vroeg om zogenoemde trackers toe te staan ‘om ons gratis te houden’. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUM
Trapt je vader, oma of vriendin in WhatsAppfraude? Test het!
Test je ouders, opa en oma, buurman, zus of vriend om te zien of zij in WhatsAppfraude trappen, om zo te waarschuwen voor oplichters. Dat is het idee achter de speciale website whatsappfraude.echt-nep.nl van verschillende gemeenten. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.
-
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Waarom Twitch-streamers ineens massaal uitzenden vanuit opblaasbadjes
Ze zijn mateloos populair op gamestreamingsite Twitch: livestreams waarin vrouwen soms urenlang vanuit een opblaasbaar zwembadje met hun kijkers praten. Waar komt die hype precies vandaan? -
Geluid van alle kanten: zo werken verschillende surroundsets
Een goede surroundsound-geluidsinstallatie kan jou middenin je favoriete game of film plaatsen, maar hoe weet je welk systeem bij jou past? Met termen als 5.1, 7.1, Dolby Atmos en Spatial kun je soms door de bomen amper het bos meer zien. Wat betekenen deze termen, wat is het verschil en welke past bij jou?