De ‘Apple Glasses’ komen eraan: dit weten we over Apples slimme bril
Techreus Apple zou in het diepste geheim werken aan een slimme bril die zowel virtual reality als augmented reality moet bieden. We zetten alle gelekte informatie over de gadget op een rij.
,,Ik ben heel enthousiast over augmented reality”, zei Apple-directeur Tim Cook vorig jaar nog in een interview met youtuber iJustine. ,,Ik denk dat het een van die technologieën is waarbij we achteraf zullen afvragen hoe we ooit zonder konden leven.”
Al sinds 2016 is Cook enthousiast over augmented reality (AR), een technologie waarbij je virtuele objecten bovenop de echte wereld kan laten zien. iPhones en iPads kunnen hier al gebruik van maken via de camera-app, maar een slimme bril moet AR pas echt onmisbaar maken. Dan zie je bij het gebruik van een navigatie-app bijvoorbeeld pijlen op de straat, of je kijkt naar een hologram van iemand met wie je videobelt.
Steeds meer techbedrijven werken aan zulke slimme brillen. Facebook-moederbedrijf Meta kocht jaren geleden het bedrijf Oculus, gespecialiseerd in virtual reality (VR), dat nu ook aan een AR-headset werkt. Tegelijkertijd hebben Microsoft, Google en Magic Leap AR-brillen speciaal voor de zakelijke markt, die bijvoorbeeld 3D-maquettes op een tafel kunnen projecteren.
De afgelopen maanden duiken ook steeds meer geruchten op over Apples eigen bril. Officieel heeft de techreus nog niks aangekondigd, maar gezien het enthousiasme van Cook lijkt de komst hiervan een publiek geheim. Het lijkt een kwestie van tijd tot die Apple-bril komt.
Apple-bril werkt met virtual reality én augmented reality
Techgiganten werken op het moment aan twee type brillen. Je hebt de AR-headsets, die virtuele objecten bovenop de echte wereld tonen, maar daarnaast ook virtualrealitybrillen die jou volledig afsluiten van de wereld. Hierin speel je vervolgens een game die je volledige blikveld inneemt.
Volgens ingewijden zal Apples bril met zowel VR als AR werken. Vermoedelijk bedekt de bril je ogen, maar kunnen ingebouwde camera’s vervolgens de echte wereld laten zien. Daar gebruikt Apple volgens de doorgaans goed geïnformeerde analist Ming-chi Kuo maar liefst vijftien ingebouwde camera’s voor.
Ziet er uit als een grote Apple Watch
Er zijn nog geen beelden uit Apples fabrieken gelekt, maar bronnen van techsite The Information denken al te weten hoe de headset er uit zal zien. Het is in feite een grote Apple Watch: de voorzijde is een relatief compact, gebogen aluminium blok met twee schermen aan de binnenzijde, dat aan je hoofd blijft hangen met een band die lijkt op een Apple Watch-sportbandje.
Tegen je gezicht zit een stoffen kussen gedrukt dat lijkt op de kussens op Apples AirPods Max-koptelefoon.
Krachtige chip en schermen van hoge resolutie
Bronnen denken dat de Apple-bril een krachtige chip krijgt, waarmee hij wellicht zelfstandig games en apps kan draaien. Dat zou hem vergelijkbaar maken met de Oculus Quest 2-bril van Meta, die ook zonder tussenkomst van een smartphone werkt. Wellicht dat Apple die chip zelf ontwerpt: dat doet het bedrijf inmiddels bij al zijn producten.
De schermen krijgen een hoge resolutie, maar het is onduidelijk hoe hoog die precies komt te liggen. Op het moment ligt de hoogste resolutie bij virtualrealitybrillen op ruim meer dan 2000 bij 2000 pixels per oog.
Kan wel tot 2000 dollar kosten
De Apple-bril wordt geen goedkope gadget: de techreus zou niet rekenen op een hit zoals bij de iPhone, maar wil een duurder niche-product maken om alvast in de toekomst van VR en AR te investeren.
Analist Ming-chi Kuo rekent op een prijskaartje van rond de duizend dollar, wat in Nederland wel eens kan neerkomen op rond de duizend euro. Dat is flink duurder dan huidige marktleider Meta, die zijn Quest 2-headset verkoopt voor 350 euro.
De prijs zou zelfs nog hoger kunnen liggen: volgens Bloomberg worden brillen getest die voor zelfs 2000 euro in de winkels kunnen liggen. Het is nog de vraag waar Apple uiteindelijk precies voor zal kiezen.
Verschijnt hopelijk in 2022, maar wellicht pas later
Apple zou mikken op een onthulling van zijn headset in 2022. Tijdens de grote ontwikkelaarsconferentie van het bedrijf in juni zou hij voor het eerst worden getoond, zodat appmakers alvast hun software voor de gadget kunnen maken. Hij zou dan iets later in het jaar worden verkocht.
Bloomberg ving echter op dat Apple deze datum wellicht niet gaat halen. De onthulling kan wel eens worden uitgesteld naar eind 2022 of zelfs nog later, waarna de verkoop op zijn vroegst in 2023 begint.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Opnieuw recordomzet Apple door vraag naar iPhones en Macs
Techconcern Apple heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar weer meer telefoons en computers verkocht. Het bedrijf had eerder nog gewaarschuwd dat ongunstiger wisselkoersen en de timing van de introductie van nieuwe apparaten dit jaar mogelijk de verkopen zouden drukken. Dat bleek niet uit te komen en de omzet van 97,3 miljard dollar (92,6 miljard euro) was de hoogste ooit in de eerste drie maanden van een kalenderjaar. -
VS loven beloning tot 10 miljoen dollar uit voor aanhouding Russische NotPetya-hackers
Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag een beloning tot 10 miljoen dollar (bijna 9,4 miljoen euro) uitgeloofd voor informatie die kan leiden tot de aanhouding van zes beruchte Russische hackers. Deze zouden in opdracht van de Russische militaire inlichtingendienst (GROe) onder meer de gijzelsoftware NotPetya hebben verspreid. -
PREMIUMTechnische Dienst
Deze slimme bril laat mensen met visuele beperking weer zelfstandig naar de wereld kijken
Zich moeiteloos en geheel onafhankelijk door de wereld bewegen is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Dat geldt niet voor blinden of mensen met een visuele beperking. Maar dankzij de app en slimme bril van Envision ligt ook voor hen zelfstandigheid binnen handbereik. Wij spraken de bedenker voor de rubriek Technische Dienst. -
Toch samen tijdens de lockdown: zo spreek je online af in virtual reality
Nu de lockdown zich nog langer uit lijkt te strekken, beginnen we de sociale uitjes steeds erger te missen. Een uitgelezen moment om in virtual reality te duiken, want met een vr-bril kun je elkaar toch ontmoeten, zonder risico op een coronabesmetting. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUM
Waarom FIFA-games niet langer FIFA zullen heten: licentiekosten voetbalbond verdubbelen
Gameproducent Electronic Arts stopt na bijna 30 jaar met het gebruik van de FIFA-licentie. Nieuwe delen in de FIFA-voetbalgameserie zullen vanaf nu onder een andere naam verschijnen. Wat zijn de gevolgen voor het voetbalspel en waarom breekt het bedrijf met de beroemde voetbalbond?