Cybercriminelen na hun wereldwijde aanval: ‘Voor 70 miljoen dollar wordt alles opgelost’
VIDEODe criminelen die achter de wereldwijde cyberaanval van afgelopen weekeinde zitten, eisen 70 miljoen dollar voor een universele oplossing. Voor dat bedrag zou iedereen ‘in minder dan een uur’ van de aanval kunnen herstellen.
Op hun website, op dark web, hebben de criminelen een bericht over de aanval geplaatst. Daarin claimen zij verder dat ‘meer dan een miljoen systemen’ met ransomware zijn geïnfecteerd.
De groep achter de aanval noemt zich REvil. Het is één van de grootste ransomware-groeperingen ter wereld. Bij ransomware dringen de daders je computer binnen en versleutelen de boel. Pas na de betaling van losgeld krijg je met digitale sleutel weer toegang tot je eigen systeem. REvil biedt op zijn website nu een universele sleutel te koop aan, waarmee alle slachtoffers van de geruchtmakende aanval, geholpen zouden kunnen worden.
De aanval trof dit weekeinde al talloze bedrijven. In Zweden moest supermarktketen Coop 800 winkels gesloten houden. Ook Nederlandse ondernemingen werden getroffen. Zo moest technisch dienstverlener Hoppenbrouwers techniek, een bedrijf met 1500 medewerkers, in allerlijl al zijn computers opschonen om vandaag überhaupt weer te kunnen werken. Vandaag, als veel mensen week aan het werk willen, moet blijken waar verder nog problemen ontstaan.
Nederlandse vrijwilligers ontdekten probleem
De aanval vond plaats door een beveiligingsprobleem in software van Kaseya. Nederlandse vrijwilligers waren dat probleem al op het spoor en waarschuwden Kaseya. De softwaregigant ging meteen aan de slag, samen met de Nederlanders, om de zaak op te lossen, maar de criminelen van REvil waren net iets sneller.
Onder meer de FBI doet nu onderzoek en president Biden heeft al laten weten dat het Amerika menens is. Dat REvil desondanks 70 miljoen dollar eist, laat zien dat zij nergens voor terugdeinst, vindt Dave Maasland van cyberveiligheidsbedrijf ESET. Eerder noemde hij de aanval al een ‘nieuwe stap’. ,,Kaseya is één van de grootste softwareleveranciers op aarde. Zij leveren software om computers op afstand juist veilig te houden. Dat uitgerekend via zo’n tool deze ransomware wordt verspreid is heel erg", zei hij.
De vrees van experts als Maasland is dat criminelen met hun ransomware zoveel geld ophalen dat zij steeds meer geavanceerde aanvalsmethodes kunnen kopen. ,,Dit is een groot waarschuwingssignaal.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Twitter aangeklaagd in VS om mogelijk lek: data van 200 miljoen gebruikers gestolen
Twitter is aangeklaagd wegens een hack waarbij de gegevens van meer dan 200 miljoen gebruikers zijn buitgemaakt. Volgens de man die de klacht vrijdag indiende bij de rechtbank in San Francisco, konden de hackers doordringen in de systemen van Twitter door een programmeerfout in de software die applicaties gebruiken om met elkaar te communiceren. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
Wil je je make-up eerst proberen voordat je er geld aan uit geeft, download dan deze apps
Wil je eens blauwe mascara proberen? Roze oogschaduw? En paarse lippenstift? Heb je zin in een nieuw look, maar geen zin om een miskoop te doen? Probeer ‘m dan gewoon eerst uit in een gratis make-up-app. -
Je eigen podcast starten? Deze vijf tips helpen je op weg
De afgelopen jaren sprongen nieuwe, Nederlandse podcasts als paddenstoelen uit de grond. Wil je er ook één beginnen? We zetten vijf tips op een rij die je op gang helpen. -
UPDATE
Wereldwijde hackaanval met gijzelsoftware gaande: systemen Nederlandse mkb’ers ‘volledig ontoegankelijk’
Een aan Rusland gelinkte hackersgroep heeft met een grootschalige cyberaanval, die nog altijd aan de gang is, minstens duizend bedrijven getroffen. De bedrijven zouden zijn getroffen door gijzelsoftware. Er zijn meerdere Nederlandse firma's betrokken, onder andere uit het midden- en kleinbedrijf (mkb).
-
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
PREMIUM
Universiteit Leiden vermoedelijk óók gehackt door Russen en nu wil Iraanse groep geld zien
Hackers hebben op de universiteit in Leiden accountgegevens van medewerkers, huisadressen en beschrijvingen van onderzoek buitgemaakt. Criminelen dreigen met online publicatie van de gestolen gegevens als de universiteit niet betaalt. Dat bevestigt Leiden University na onderzoek van deze nieuwssite.