Volledig scherm
© ANP XTRA

Cryptodieven maken 28 miljoen euro buit bij hack op Japanse cryptobeurs

Een onbekend aantal hackers heeft zo’n 3,5 miljard (28,7 miljoen euro) aan cryptomunten buitgemaakt bij een roof op de Japanse cryptobeurs BITPoint. Dat meldt het gedupeerde bedrijf, Remix Point, vandaag.

De dieven haalden het geld van de zogenaamde hot wallet van het bedrijf. Hot en cold wallets zijn termen in de cryptomarkt die het type portemonnee omschrijven. Een hot wallet is verbonden met internet, een cold wallet niet. Laatstgenoemde is dus veiliger, omdat deze niet via internet te benaderen - of te plunderen - is. Nadeel is alleen dat het onmogelijk is om te handelen met een cold wallet. 

Volgens het bedrijf werd in de nacht van 11 op 12 juli een fout ontdekt. Het handelssysteem van het bedrijf bleek op dat moment al getroffen te zijn. De totale waarde van de roof moet nog worden onderzocht. De kans dat het geld terugkomt is zoals vaak bij een cryptoroof, nihil.

Binance

Eerder in mei werd de grote cryptobeurs Binance ook doelwit van hackers. Het ging toen om 7000 bitcoin, twee procent van alle bitcoins op die beurs, met een waarde van ongeveer 41 miljoen dollar. De hackers gebruikten  phishing (hengelen, een vorm van internetfraude) en virussen om in te breken op accounts van verschillende gebruikers. Als die probeerden in te loggen, kregen de hackers hun gegevens in handen. Daarmee konden ze in de digitale portemonnees komen van Binance-gebruikers.

Volgens de beurs gingen de hackers gestructureerd en geduldig te werk. Daardoor wisten ze de bestaande beveiligingscontroles te omzeilen. Pas toen de transactie was uitgevoerd, gingen de alarmbellen bij Binance af. Alle andere opnames van bitcoins zijn toen onmiddellijk stopgezet.