Volledig scherm
© ANP XTRA

Bitcoin zakt tot 10.000 dollar

De waarde van de bitcoin is vanochtend gezakt tot ongeveer 10.000 dollar. Een directie oorzaak aanwijzen voor koerswijzigingen van cryptomunten is doorgaans lastig, maar de Amerikaanse president Donald Trump uitte vrijdag nog forse kritiek op de bitcoin en de plannen van Facebook om een eigen cryptomunt te lanceren, de Libra.

De bitcoin was de laatste maanden bezig met een flinke opmars, al ging dat gepaard met de nodige horten en stoten. Eind juni naderde de koers de 14.000 dollar om vervolgens terug te zakken onder de 10.000 dollar.

Na een nieuwe piek van ruim 13.000 dollar zakte de waarde vanochtend volgens Coinmarketcap.com, dat de waarde van honderden cryptomunten bijhoudt, tot net geen 10.000 dollar. Andere platforms zagen de waarde zelfs tot onder die grens zakken.

Trump zei vrijdag dat hij niets ziet in de Libra. Facebook moet volgens hem een bankvergunning aanvragen als het met de Libra verder wil gaan. ,,Ongereguleerde cryptovaluta’s als libra en bitcoin zijn veel te volatiel en kunnen criminaliteit in de hand werken”, schreef hij op Twitter. ,,Dat zijn geen echte munten, hun waarde is gebaseerd op gebakken lucht.”

 1. Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit

  Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Ci­trix-ser­vers uit

  Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer het systeem uitgeschakeld. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam besloten vandaag eveneens uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen.
 2. Nederlander (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoorden
  Video

  Nederlan­der (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoor­den

  Een 22-jarige Nederlander wordt door internationale instanties gezien als een belangrijke spil in de grootschalige handel van privacygevoelige gegevens. De man uit Arnhem wordt verdacht van directe betrokkenheid bij een beruchte zoekmachine die voor twee dollar per dag toegang gaf tot meer dan twaalf miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden. Zijn vermoedelijke compagnon, een man uit Noord-Ierland, is eveneens aangehouden. Samen verdienden ze meer dan twee ton.