Bang dat er een virus op je telefoon staat? Zo weet je het zeker
Een virus of malware op je telefoon is wel het laatste dat je wilt. Zo check je of je smartphone besmet is.
De termen ‘virus’ en ‘malware’ worden vaak door elkaar gebruikt. Malware is een verzamelnaam voor elk type kwaadaardige software, ongeacht hoe deze werkt of wat het kwade doel erachter is. Een virus is een specifiek type malware dat zichzelf vermenigvuldigt door zijn code in andere programma’s in te voegen. In alle gevallen wil je ze niet op je telefoon hebben.
Zo herken je malware
Een aantal zaken verraden dat er malware op je smartphone staat. De meest opvallende zijn pop-upadvertenties die opeens niet meer weggaan. Dus als je plotseling veel advertenties ziet in een specifieke app of zelfs wanneer er geen apps geopend zijn, ben je mogelijk geïnfecteerd met adware. Deze vervelende pop-ups genereren geld uit advertentieklikken of linken naar oplichtingsaanbiedingen. Meestal duiken ze op in agenda’s of e-mail. In alle gevallen moet je niet op de advertenties klikken.
Als de accu van je telefoon van de ene op de andere dag sneller leegloopt, als je smartphone veel trager is geworden en/of je smartphone raakt oververhit, dan is er misschien ook iets aan de hand. Bepaalde malware kan de interne CPU of het laadmechanisme namelijk bewust overbelasten. Is dit echt opvallend, dan moeten er direct alarmbellen bij je afgaan. Wegvallende gesprekken of een slecht wifi-signaal zijn ook tekens aan de wand - al kunnen ze ook gewoon wijzen op een slecht bereik.
Als opeens je smartphone- of aanverwante kosten significant omhoog zijn gegaan, dan bestaat er een kans dat je slachtoffer bent van oplichterij waarbij ongewenste diensten aan je telefoon worden toegevoegd en kosten op je telefoonrekening in rekening worden gebracht. Dit fenomeen staat beter bekend als cramming.
Algemene tips om malware te voorkomen
Download geen vage apps met geen of heel weinig recensies in de app store. Ook schreeuwerige apps die de hemel beloven (iPhones voor 10 euro, geldprijzen et cetera), zijn vaak te mooi om waar te zijn. Wil je een app downloaden die je toch niet vertrouwt, Google de app en kijk wat erover geschreven wordt. En update je smartphone regelmatig. Is er een update beschikbaar? Wacht niet te lang met installeren.
Zo pak je malware aan
Bij een Android-telefoon biedt de veilige modus hulp. Afhankelijk van de fabrikant kunnen de handelingen variëren maar in de regel dien je de aan-/uit-knop ingedrukt te houden en vervolgens lang op ‘Uitschakelen’ te drukken totdat je de optie krijgt om naar de veilige modus te gaan. Dit proces schakelt apps van derden op je telefoon uit, zodat je veilig alles wat ongewoon is kunt inspecteren. Verwijder vervolgens apps waarvan je denkt dat ze geïnfecteerd zijn, en keer terug naar de normale modus om te zien of het probleem is verholpen.
Als dat niet helpt, installeer dan een betrouwbare virusscanner van bekende namen zoals Bitdefender, Kaspersky, Norton en McAfee, die allemaal hun eigen Android-antivirusapps hebben. Geen gratis, vage virusscanners installeren. Dan ben je verder van huis.
Kleinere kans op iPhone
De kans op malware is bij een iPhone overigens wat kleiner dan bij Android-toestellen. Apple keurt iedere app in zijn appwinkel met de hand goed, waardoor het lastig voor cybercriminelen is om foute software naar binnen te smokkelen. Wel zijn er beveiligingslekken die soms misbruikt kunnen worden om je toestel aan te vallen.
Je iPhone opnieuw opstarten kan in sommige gevallen al malware verwijderen. Als het herstarten van je iPhone niet werkt, probeer dan de fabrieksinstellingen te herstellen of een oude reservekopie terug te zetten. Mocht je onbekende apps zien, dan dien je die sowieso te verwijderen. Het wissen van je geschiedenis in Safari kan eveneens helpen om een virus op je iPhone te verwijderen.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
Een deuk in je pink door een smartphone: kan dat?
Een deuk in je pink omdat je elke dag je smartphone te lang vasthoudt. De ‘smartphonepink’ is een fenomeen dat vrijwel jaarlijks terugkomt op sociale media. Maar de foto’s van ingedeukte pinken blijken nogal aangedikt. -
Zo haal je al dat vieze oorsmeer van je AirPods
Al ben je nog zo hygiënisch en voorzichtig, vroeg of laat worden oordopjes behoorlijk vies. Met deze tips maak je een hoofdtelefoon en oordopjes voorzichtig schoon. -
Dit zijn ze: de 7 beste smartphones van het jaar
Ook het voorbije jaar zijn we massaal smartphones blijven kopen. Daar heeft onder meer het Covid Safe Ticket heel wat mee te maken. Zo weet tech-expert bij Hardware.info Frank Everaardt. Hij geeft in dit overzicht de beste smartphones van 2021 mee, opgedeeld in zeven verschillende categorieën: van de snelste tot de stevigste en alles daartussen. -
Kan de baas meelezen als je whatsappt op een werkcomputer?
Veel mensen maken dagelijks gebruik van WhatsApp, óók op het werk. Maar als je dat op een werk-pc doet, kan de baas dan ook meelezen?
-
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Nieuwe smartphone kopen? Hier moet je op letten
De een koopt pas een nieuwe smartphone als de oude kapot is, de ander heeft er graag eentje met de nieuwste snufjes. Welke smartphone past het best bij jou?