De jongen in het midden wordt brutaal onderuit gehaald terwijl hij in de lucht springt. In het slechtste geval overleeft hij dat niet, waarschuwen dokters.
Volledig scherm
De jongen in het midden wordt brutaal onderuit gehaald terwijl hij in de lucht springt. In het slechtste geval overleeft hij dat niet, waarschuwen dokters. © rv

Artsen waarschuwen voor levensgevaarlijke ‘skull-breaker challenge’ op TikTok

Probeer dit zeker niet zelf voor wat likes, want je kunt er iemand mee doden. We hebben het over de ‘skull-breaker challenge’ die twee studenten in Spanje op TikTok lanceerden. Artsen waarschuwen voor deze challenge, die viral gaat en fataal kan zijn. Ook een Amerikaanse moeder postte beelden ervan op Facebook als waarschuwing voor anderen.

De levensgevaarlijke stunt werd de ‘tripping jump challenge’ of ‘skull-breaker challenge’ gedoopt, zo meldt Forbes. Die laatste Engelse verwijzing naar een schedelbreuk verraadt wat de enorme risico’s zijn. Bij de uitdaging, die je met z’n drieën doet, wordt een nietsvermoedend persoon in het midden met een stevige tackle onderuit gehaald waarna deze keihard tegen de grond smakt met het hoofd, de nek en de rug eerst. De andere twee en de cameraman of -vrouw die de challenge opneemt pakken daarna flink uit met de opnames op sociale media om zo likes te verzamelen.

Eigenlijk zou er geen verdere uitleg nodig hoeven zijn om duidelijk te maken hoe gevaarlijk dit is. Toch blijken er dokters nodig om jongeren ervan te doordringen dat ze dit maar beter kunnen laten. Zoals dr. Nathan Richards van het Ohio State University Wexner Medical Center. Hij waarschuwt dat het slachtoffer dit in het slechtste geval niet overleeft. ,,Het gevolg kan een zwaar trauma rond hoofd en nek zijn”, aldus Richards, die op ‘ernstige en zelfs levensbedreigende verwondingen’ wijst. Zoals onder meer een schedelfractuur, een gebroken nek, een hersenbloeding, een hersenschudding, verlamming en zelfs de dood. 

Psychologe Sabrina Sykes roept op haar beurt ouders op om op de hoogte te blijven van wat er zich op sociale media afspeelt en om in gesprek te gaan met de kinderen over zogenaamde ‘uitdagingen’ online.

Ook Valerie Hodson uit Arizona luidde eerder deze maand al de noodklok. Haar zoon is een van de slachtoffers van wat zij ‘een boosaardige, wrede virale grap‘ noemt. Ze zette foto’s van het gehavende gezicht van haar zoon op Facebook. Hij werd onderuitgehaald door twee ‘vrienden’ en verloor het bewustzijn, nadat hij hard tegen de grond was gekomen en weer probeerde rechtop te komen. Hij viel daarbij voorover, pal op zijn gezicht. De jongen liep zo een hoofdwond en snijwonden in zijn mond op. Hij moest in het ziekenhuis worden genaaid. Hodson benadrukt in haar post dat haar zoon op voorhand helemaal van niks wist en dat dat ook de bedoeling is van deze ‘challenge’.

Enkele dagen na Hodson liet Teri Wimmer Smith, een moeder uit Alabama, ook via Facebook weten dat haar zoon Parker bij dezelfde ‘grap’ twee beentjes in zijn pols had gebroken en dat hij moest worden geopereerd. ,,Ouders, leer je kinderen dat deze onzin gevaarlijk is”, schreef ze.

  1. Amerikaanse gerecht stelt vragen bij privacybeleid van Zoom

    Amerikaan­se gerecht stelt vragen bij privacybe­leid van Zoom

    De openbaar aanklager in New York heeft het videoconferencing-bedrijf Zoom om meer uitleg gevraagd over zijn privacybeleid. Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus werken een pak meer mensen voltijds van thuis en boomt het gebruik van Zoom. De app kreeg er in één klap miljoenen klanten bij, maar de Amerikaanse justitie vreest dat de onderneming niet genoeg voorzorgsmaatregelen neemt om de gegevens van zijn gebruikers te beschermen.