Volledig scherm
© AP

‘Apple vaart nieuwe koers met focus op smarthome’

Apple gaat zich waarschijnlijk snel richten op de smarthomemarkt. Met de hete adem van concurrenten Amazon en Google in de nek, wil het bedrijf uit Cupertino zich nu ook bezighouden met eigen producten voor thuis.

Dat nieuws kwam aan het licht door de nieuwste aanwinst van Apple, de Amerikaanse ondernemer Sam Jadallah. De Amerikaan maakte het slimme slot Otto, dat al snel failliet ging door een gefaalde investeringsronde. Jadallah staat nu aan het roer van de spiksplinternieuwe smarthomeafdeling binnen de muren van Apple. Dat schrijft de techsite CNBC op basis van bronnen bij Apple.

Het slimme slot dat Jadallah ontwikkelde, leek al wel veel op Appleproducten. Een klein, geavanceerd apparaatje met een onopvallend, maar bijzonder strak design. Maar dan wel voor een hoge prijs, zo’n 700 Amerikaanse dollar. Het slot werd een mislukking. Dat zorgde ervoor dat werknemers en producenten op straat stonden. Apple nam oud-ceo Jadallah echter aan en zette hem aan het roer van het smarthomeontwikkelingsteam. Daar hoeft hij zich zeer waarschijnlijk geen zorgen te maken over de kosten - geld is er tenslotte genoeg bij de techgigant.

Wat voor producten er komen? Dat weten we nog niet. De Apple HomePod die vorig jaar op de markt kwam was de eerste ‘slimme’ speaker uit de koker van Apple, maar het apparaat was meer ‘speaker’ dan ‘smart’. Goede geluidskwaliteit dus, maar echt smart? Nee, niet echt.

Smarthomespeeltuin

Apple heeft zich dus - ondanks de grote druk van concurrenten Amazon en Alexa - nog niet echt op het smarthomespeelveld begeven. Het bedrijf ondersteunt het slimme huis wel met bijvoorbeeld spraakassistent Siri en HomeKit (de app die het mogelijk maakt om alle producten in huis te koppelen én te besturen vanaf één apparaat mits ondersteund), maar lijkt nu te beseffen dat de ondersteuning en functies beter moeten om een kans te maken bij de concurrentie. Siri is namelijk ietwat gedateerd in vergelijking met Alexa van Amazon en Google Assistant. Om dat te veranderen heeft Apple ook een kunstmatige intelligentie-expert weggekaapt bij Google. 

Een andere reden dat Amazon en Google een streep voor hebben is hun eigen ecosysteem van smarthomeartikelen. Verschillende smartspeakers, wifioplossingen en bijvoorbeeld Chromecast. Apple moet dus flink aanpoten om bij te blijven met de twee concurrenten, die natuurlijk niet stoppen met het ontwikkelen én uitbrengen van allerlei smarthomespullen.