Volledig scherm
© EPA

Apple mag aangeklaagd worden om prijzen in App Store

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft groen licht gegeven aan consumenten om Apple aan te klagen wegens machtsmisbruik. Apple wordt beschuldigd van het kunstmatig hoog houden van de prijzen van apps voor iPhones en iPads omdat het bedrijf een commissie van 30 procent vraagt over iedere verkochte app.

De uitspraak in het hooggerechtshof (met vijf stemmen voor en vier tegen) kan de druk bij Apple opvoeren om de commissie te verlagen. Advocaten hebben al aangekondigd honderden miljoenen dollar aan schadevergoeding te eisen namens consumenten die te veel hebben betaald.

‘Gebruikers zijn geen klanten App Store’

Apple was tegen de uitspraak in een eerdere rechtszaak in beroep gegaan met het argument dat gebruikers van de App Store niet de klanten van Apple zijn. Volgens de verdediging van de techgigant kopen de gebruikers de apps eigenlijk van de app-ontwikkelaars. Die ontwikkelaars zouden dan weer de klanten van de App Store zijn.

Het verdienmodel van de App Store ligt in Europa onder vuur. Daar doet de Europese Commissie onderzoek nadat muziekstreamingdienst Spotify een klacht had ingediend. Een onderzoek van de Europese Commissie kan leiden tot hoge boetes.

De klacht van Spotify en streamingdienst Deezer ging ook over dezelfde commissie. Apple vraagt ook 30 procent voor elk abonnement dat vanuit de iOS-app wordt afgesloten. Een Spotify-abonnement was daarom voor Apple-gebruikers tot voor kort duurder. 

Oneerlijke commissie

Spotify is van mening dat de commissie oneerlijk is. Dit is ook omdat het bedrijf niet in de App Store mag vermelden dat een abonnement ook via de eigen website af te sluiten is. Daarnaast hoeven apps die losse producten aanbieden, zoals bijvoorbeeld Uber, geen percentage aan Apple te betalen. Apple was het niet eens met Spotify. ,,Spotify verstopt financiële motieven in misleidende retoriek", was hun argument.