Apple kondigt ‘goedkope’ iPhone 11 en duurdere iPhone 11 Pro aan

VIDEOApple-ceo Tim Cook is rond 19.00 uur Nederlandse tijd het podium in het Steve Jobs Theatre opgeklommen om onder andere de nieuwe iPhones voor te stellen aan de wereld. Weet Apple te innoveren of valt het wat tegen? Deze site is er live bij en houd je op de hoogte.

iPhone 11 (Pro)

Er werden vanavond drie modellen van de nieuwe iPhone voorgesteld: de iPhone 11, de iPhone 11 Pro en de iPhone 11 Pro Max. Qua design lijken de toestellen sterk op hun voorgangers. Ze onderscheiden zich vooral door de extra camera’s waarmee Apple zich volledig schikt naar de huidige trend in het smartphonelandschap.

Het nieuwe ‘budget’-toestel iPhone 11 wordt in zes (!) kleuren gelanceerd met een vernieuwde camera. De camera in de iPhone 11 heeft een vernieuwde groothoeklens en een nieuwe behuizing en moet ook weten te imponeren in situaties met weinig licht. Dat gaan we zelf natuurlijk ook nog testen. Ander uniek dingetje aan de iPhone 11: je kan slow motion selfie's maken. 

Meteen na deze aankondiging werd de iPhone 11 Pro, die opvalt door de ietwat vreemde cameramodule achterop het toestel, getoond aan de wereld. De iPhone 11 Pro lanceert in vier kleuren in twee versies: de reguliere en de Max. Het scherm is beter, er zit een snellere chip in en vanzelfsprekend is de camera weer geüpdatet. Daarnaast is de accuduur beter: je houdt het vier uur langer vol in vergelijking met de vorige versie.

Maar opnieuw legde Apple de focus op de prestaties van de camera’s. Net zoals de iPhone 11, kregen de Pro-varianten een selfiecamera van 12 MP mee die in staat is om “slofies” te nemen en in 4K te filmen. Aan de achterkant prijkt een 12 MP ultragroothoek-, groothoek- en en een telelens­camera.

Daarnaast kondigt Apple ook verschillende softwarematige oplossingen aan om de fotokwaliteit op te krikken. Naast de vernieuwde nachtmodus, zou er ook een ‘slimme’ functie op komst zijn die ‘deep fusion’ heet. Met die functie zouden er bij het maken van een foto verschillende beelden worden gemaakt die gecombineerd worden tot één haarscherp kiekje. De functie zou later dit jaar pas uitkomen. 

Voor een standaarduitvoering van de iPhone 11 Pro betaal je in Nederland 1.159 euro. De prijzen voor de iets grotere iPhone 11 Pro Max beginnen vanaf 1.259 euro. Beide zijn verkrijgbaar in vier kleuren: groen, zilver, grijs en goud.

Tekst gaat verder onder de foto's...

De iPhone 11 Pro komt in vier kleuren en in twee versies: de reguliere en de Max.
Volledig scherm
De iPhone 11 Pro komt in vier kleuren en in twee versies: de reguliere en de Max. © Christian Born
De cameramodule van de 11 Pro bestaat uit drie lenzen die in een soort triangel achterop de telefoon zitten.
Volledig scherm
De cameramodule van de 11 Pro bestaat uit drie lenzen die in een soort triangel achterop de telefoon zitten. © REUTERS

Apple Watch 5

Volledig scherm
© REUTERS

Apple kondigde meteen ook een nieuwe Apple Watch aan. Deze 5de generatie van de smartwatch heeft een display dat altijd aanstaat zodat ‘niemand iets hoeft te missen’. Zorgen over de batterijduur zijn onterecht, meldt Apple, want door een nieuwe schermtechniek - waarbij de beeldverversingsfrequentie heel laag wordt bij weinig gebruik - is de batterijduur 18 uur. Dat moeten we natuurlijk wel nog in de praktijk testen. Ook een titantium en keramische uitvoering komen op de markt. Prijs: 399 euro voor het goedkoopste model. Ze liggen op 20 september in de winkel.

Services

Na een geanimeerde video waarin de producten van Apple op allerlei manieren werden uitgelicht, kwam Apple met de eerder aangekondigde Apple Arcade. Met deze - wederom - maandelijkse abonnementsdienst kunnen afnemers een select aantal games gratis spelen op de App Store. Daarbij werden drie nieuwe games getoond die exclusief voor Apple gemaakt worden.   De abonnementsdienst wordt op 19 september gelanceerd met een prijskaartje van ongeveer 5 euro per maand. 

Volledig scherm
© AP

Meteen verder naar die andere streamingdienst van Apple: Apple TV+. De in maart aangekondigde streamingdienst moet nog lanceren, maar Tim Cook toonde vanavond nog een extra trailer voor de streamingdienst. De serie See met in de hoofdrol Jason Momoa (Aquaman, Game of Thrones) gaat over een Aarde waar iedereen blind is geworden. Wanneer de serie wordt gelanceerd is onduidelijk. Apple TV+ lanceert op 1 november in 100 landen voor 'slechts’ 4,99 dollar per maand. Dat is goedkoper dan zowel Netflix als Disney's dienst. Bij aankoop van een Apple-product krijg je meteen een jaarabonnement erbij.

Nieuwe iPad van 10,2 inch

Het nieuws over de services is achter de rug. Nu: meer nieuws over iPad-familie. Zoals geruchten al eerder onthulden, is er een nieuwe iPad van 10,2 inch op komst. 

Volledig scherm
© AFP
Door een nieuwe schermtechniek hoef je je over de batterijduur geen zorgen te maken.
Volledig scherm
Door een nieuwe schermtechniek hoef je je over de batterijduur geen zorgen te maken. © Christian Born
De cameramodule van de iPhone 11 Pro bestaat uit drie lenzen.
Volledig scherm
De cameramodule van de iPhone 11 Pro bestaat uit drie lenzen. © Christian Born