Volledig scherm
© REUTERS

Aangepaste iPhone-oplaadkabel kan virus veroorzaken op Apple-computer

Het lijkt op een originele iPhone-oplader, maar dit draadje kan voor veel leed zorgen als je 'm gebruikt om je iPhone op te laden. Een hacker zette namelijk een piepklein onderdeel in de kabel, waarmee hij op afstand een computer kan overnemen.

De oplader zit ook nog eens verpakt in de originele doos, maar bij het aansluiten op een Mac-computer gaat het virus als een Trojaans paard z’n gang. De nieuwe techniek werd gepresenteerd door de beveiligingsonderzoeker MG op de hackersconferentie Defcon in Las Vegas, aldus Bright.

Het werkt zo. Het kabeltje maakt z'n eigen ip-adres aan, waardoor het werkt als een soort usb-stick. Zodra je de iPhone in de computer steekt vraagt de computer - zoals bij originele kabels van Apple - om toestemming om het apparaat te vertrouwen. Vanaf dat moment krijgt de kabel toegang tot de computer. Hiermee kunnen wachtwoorden en andere gevoelige informatie gestolen worden.

Klein nadeel voor de kwaadaardige hacker: hij moet wel binnen 90 meter van de kabel zitten om toegang te krijgen tot de computer, maar in een later stadium kan dat probleem verholpen worden. De ontwikkelaar toonde de techniek op de conferentie voor beveiligingsdoeleinden. 

  1. Meerderheid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacrisis

    Meerder­heid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacri­sis

    Ouders thuis aan het werk, koters op de bank voor de televisie of met een tablet op schoot. Dat is het beeld in menig huishouden tijdens de coronacrisis; zij het voor vermaak of om huiswerk te maken. Het scherm lijkt soms de ideale babysitter en veel ouders zeggen dat ze in deze tijden wat minder streng zijn als het om de ‘schermtijd’ van hun spruiten gaat. Maar hoeveel tijd zitten de ukkies op dit moment eigenlijk voor een beeldscherm?