As de vrouwe in ikke uut ete gae vinde m’n ’t â gauw lekker.
Volledig scherm
PREMIUM
As de vrouwe in ikke uut ete gae vinde m’n ’t â gauw lekker. © Thinkstock

Ete: aolfjes, daer g’loaf ik nie in

STREEKTAAL / AUDIOToe dat de Corona d’r nog nie was kô je aalke weke in deze krante ’n stikje leze van twî maansen, die in ‘t eên of aore restaurant waere gaen ete in daer dan over schreve. Of de eihenaers van die eetgelehen’eden d’r zô blie mee waere betwufel ik. Want die speurneuzen gee zelden ’n ciefer waer of je blie van oort. Ik las op 13 maerte : “kabeljauw van presidentiële allure en gegrilde groenten die opperbest samen gaan met het nerveus-zoete van het hert”. ’t Ciefer: 7,8.

 1. Van vô mien tied
  PREMIUM
  Streektaal

  Van vô mien tied

  Een stuitje gelee was ik mee een hroep van de ‘derde leeftied’ gezellig bie mekaore vô een etentje. Tussen de hangen deu krehe me een quiz mee vee vraehen over vroeger, de jaeren vuuftig zâ’k mè zeie. Vee was ons bekend, mè in mien buurte zat een wat joengere senior. Ze was dan wè oma, mè toch nog een stikje joenger as mien. Op de meêste vraehen haf ze het ‘goeie’ antwoord en schreef ze: ‘Van vô mien tied”. Vô eur waere ‘Pelleboer’, ‘De familie Doorsnee’ en ‘G.J.B. Hilterman’ onbekende dingen, net as’kalke knikkers’ en ‘kap, lepel, schaer of kiet’. Bie ons kwam d’ouwe tied wi bovendrieve, zie ao d’r hin kennis an!
 2. Overschrievers of overlopers
  PREMIUM
  streektaal/audio

  Overschrie­vers of overlopers

  In een ‘gewoon’ jaer is de maend meie vô aole liefhebbers van het amateurvoetbal een belangrieke tied. Het is de maend van promoveren en degraderen, van haen en kommen van trainers en voral het wisselen van spelers. Sommige zoeke het oherop, as een uutdâging, mee, as ‘duustere biezaâk’, wat er bie die ander te ‘kriehen’ is, in welke vurm dan ook. Of ze voele d’r eihen te weinig gewardeerd en ebbe ze te vee op ‘de bank’ gezete. Wille ze wi een fris avontuur of trug nè ‘‘t ouwe nist’.