Novak Djokovic showt zijn trofee na zijn zege op Wimbledon vorig jaar.
Volledig scherm
PREMIUM
Novak Djokovic showt zijn trofee na zijn zege op Wimbledon vorig jaar. © BSR Agency

Wimbledon zingt het wel een jaartje uit

Waar een afgelasting van de Tour de France grote gevolgen heeft voor de gehele wielersport, kan dat andere zomerse sportmonument met iets meer gemak de stekker eruit trekken. Wimbledon kan een stootje hebben.

Door Rik Spekenbrink

Wie wel eens een voet over de drempel heeft gezet aan Church Road, voelt direct de weelde. Het tennispark ademt weliswaar geen geld of uitbundigheid, er is weinig modern aan Wimbledon. Maar statig en traditioneel getuigt ook van rijkdom. Mannen en vrouwen in deftige kleding, nippend aan Pimm’s, tussen keurig aangeharkte bloemenperkjes. Het is allemaal zo chique, zo goed onderhouden, dat de bezoeker wel aanvoelt dat ze hier niet ieder jaar alle dubbeltjes hoeven om te draaien.

Woensdag wordt het nieuws verwacht dat eigenlijk al bekend is. Wimbledon gaat in 2020 niet door, als gevolg van de coronacrisis. Uitstellen is geen optie, tennissen op gras kan alleen in de zomer. Natuurlijk doet de beslissing in het zuidwesten van Londen pijn. De omzet van het toernooi bedroeg in 2018 288,5 miljoen euro, onderaan de streep bleef 44,5 miljoen over. Dit jaar gaat logischerwijs geld kosten. De uitgaven waarop wordt bespaard - zoals het prijzengeld van zo’n 50 miljoen euro – wegen niet op tegen de schadepost van een afgelasting.

 1. Zeeuws-Vlaming aan het roer bij VCN: ‘Club moet blijvertje worden’
  PREMIUM

  Zeeuws-Vla­ming aan het roer bij VCN: ‘Club moet blijvertje worden’

  CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Ard Kramer groeide op in West-Zeeuws-Vlaanderen, volleybalde bij het al lang ter ziele gegane Even Kijken, verkaste vanwege zijn studie richting Rotterdam en woont tegenwoordig in Barendrecht. Als teammanager van de volleybalsters van Laudame/VCN uit Capelle aan den IJssel beleefde Kramer met een plek in de bekerfinale en promotie naar de eredivisie een topseizoen. Daarmee is Kramers honger niet gestild. Midden in de coronacrisis werd hij voorzitter van een ambitieuze club.
 2. Lennen Jonker, volleyballer van Forza die triatleet wordt
  PREMIUM

  Lennen Jonker, volleybal­ler van Forza die triatleet wordt

  BRUINISSE - Na 23 jaar volleybal zet Lennen Jonker (31) een punt achter een fraaie carrière. De Schouwse aanvaller reikte tot de eerste divisie en dwong na een terugkeer bij de club waar hij begon met een sterke lichting drie promoties af. Het plafond lag in de tweede divisie, waarin Jonker met Forza twee jaar speelde. Blessures en een smalle kern zetten hem op een ander spoor. De beste Zeeuwse aanvaller van de laatste jaren richt zijn pijlen op de triatlon.