Vrijgelaten Bahreinse voetballer krijgt warm welkom van fans in Australië

videoNa ruim twee maanden in een gevangenis in Thailand te hebben gezeten, is de Bahreinse voetballer Hakeem al-Araibi weer thuis in Australië. Zo’n honderd fans en vrienden stonden de speler op te wachten op de luchthaven van Melbourne.

De 25-jarige al-Araibi werd eind november opgepakt op de luchthaven van Bangkok toen hij met zijn vrouw op huwelijksreis was. Via Interpol liep een verzoek van Bahrein om de voormalige international op te pakken.

De speler vreesde echter in Bahrein gemarteld te worden en geen eerlijk proces te krijgen. Al-Araibi speelde in het nationale elftal van Bahrein. Hij sloeg in 2014 op de vlucht nadat hij was aangeklaagd in verband met protesten tegen de regering tijdens de Arabische Lente in 2011. In Australië kreeg hij politiek asiel. Daar voetbalt hij bij Pascoe Vale in de tweede divisie, onder anderen met de Nederlander Davey van ’t Schip, zoon van voormalig Ajacied John van ‘t Schip.

Bahrein heeft het uitleveringsverzoek inmiddels ingetrokken. Waarom het Arabische land dat heeft gedaan, is niet bekend. De Australische overheid, wereldvoetbalbond FIFA en verschillende voetbalprofs uitten kritiek op de aanhouding.

De Australische televisie toonde hoe de 25-jarige voetballer arriveerde op de luchthaven van Melbourne, waar de fans hem met spandoeken en welkomstborden stonden op te wachten. ,,Australië is mijn land. Ik heb het staatsburgerschap nog niet, maar het is mijn land. Ik houd van Australië’’, aldus de speler. 

Volledig scherm
Hakeem al-Araibi wordt door zijn fans onthaald op het vliegveld van Melbourne. © AFP
Volledig scherm
© AFP
  1. Swingend Hoek legt in Sneek beslag op tweede-periodetitel
    DERDE DIVISIE ZATERDAG/VIDEO

    Swingend Hoek legt in Sneek beslag op twee­de-periodeti­tel

    SNEEK – Dankzij een klinkende overwinning op ONS Sneek legde Hoek zaterdagmiddag beslag op de tweede-periodetitel in de derde divisie. Ruim acht maanden nadat de ploeg promoveerde vanuit de hoofdklasse, weet het dat het na het reguliere seizoen opnieuw mag strijden om promotie, deze keer naar de tweede divisie. Er is ook nog een kans dat het die play-offs niet hoeft te spelen, want na de 1-5-zege in Friesland blijft de ploeg ook nog steeds een titelkandidaat.

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
16'
0-0
ExcelsiorEXC
away logo
home logo Fortuna SittardFOR
19:45
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
19:45
De GraafschapGRA
away logo
home logo NAC BredaNAC
20:45
FC GroningenGRO
away logo