Volledig scherm
Sharon van Rouwendaal in Zuid-Korea. © REUTERS

Van Rouwendaal elfde op 5 kilometer open water

Zwemster Sharon van Rouwendaal is bij de WK in Zuid-Korea als elfde geëindigd op de 5 kilometer in het open water. De 25-jarige Nederlandse kon in de eindsprint geen beslag leggen op een medaille.

De titel op de 5 kilometer ging naar de Braziliaanse Ana Marcela Cunha. Ze bleef de Franse Aurélie Muller voor. Het brons was voor de Amerikaanse Hannah Moore.

Van Rouwendaal had zich eerder in het weekend met een tiende plaats op de 10 kilometer gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Tokio. Daar verdedigt ze haar olympische titel.

,,Ik lag in het begin goed en het zwemmen ging soepel", zei Van Rouwendaal over haar tweede optreden op de WK. "Van mij mocht het tempo wat harder, want nu kwam in de laatste halve ronde alles weer bij elkaar.”

In de ontstane drukte in de slotronde koos de Europees kampioene op deze niet-olympische afstand haar eigen lijn. ,,Ik zag dat iedereen naast en bij elkaar lag aan de linkerkant. Een beetje op een hoop. Maar ik denk dat ik niet hard genoeg heb gezwommen, want bij de finish lagen we weer bij elkaar. In de laatste honderd meter ging iedereen hard over elkaar heen en werd je als het ware terug getrokken." De zwemster baalde daarbij dat ze niet hoger is geëindigd.