Van Gerwen soeverein naar derde wereldtitel

SamenvattingMichael van Gerwen voorkwam vanavond dat het WK der verrassingen ook eindigde met een stunt. Want dat zou het zijn geweest als de nummer 1 van de wereldranglijst beentje was gelicht door Michael Smith in de finale. Van Gerwen gaf zijn snel opgebouwde voorsprong niet meer weg: 7-3.

Volledig scherm
Michael van Gerwen. © Getty Images

Door Max van der Put

Er waren de afgelopen maanden mensen die vermoedden dat het gedaan was met de alleenheerschappij van Michael van Gerwen in de dartssport. Maar de 29-jarige Vlijmenaar is en blijft voorlopig de beste darter ter wereld. Of hij nou een keer een wereldtitel verspeelt (zoals vorig jaar) of niet. Dat maakte hij de afgelopen dagen – na een voor zijn doen wat minder dartsjaar - toch weer volkomen duidelijk. In de halve finale deed Mighty Mike zijn bijnaam alle eer aan door korte metten te maken met Gary Anderson, in de finale deed hij het dunnetjes over tegen Michael Smith.

In de eerste WK-finale met twee spelers onder de 30 jaar sinds 1983 (Keith Deller - Eric Bristow, 6-5) was het vooraf geen uitgemaakte zaak wie ging winnen. Al was Van Gerwen wel de favoriet. Niet alleen vanwege zijn hogere plek op de wereldranglijst en zijn veel ruimere ervaring met (WK-)finales. Ook in onderlinge wedstrijden tussen de Michaels was er tot vanavond een gapend gat: 25 zeges voor Van Gerwen, zes voor Smith (en 188-100 in legs).

Met twee darters die snel gooien, was de eindstrijd van 2019 op voorhand een aantrekkelijk affiche. Zeker omdat Smith bekend staat om zijn vele maximum scores (180). Zijn bijnaam ‘Bully Boy’ heeft echter niets met de bull op het dartbord te maken. Die kreeg Smith toen hij een bijbaantje had op een boerderij. Hij moest kalfjes onder bedwang houden als ze een chip in hun oor kregen. Toen hij eens een kalf in de modder op de grond had geworpen en stevig vasthield, werd hij door de boer een ‘Bully Boy’ (pestkop) genoemd.

Mighty Mike maakte zijn favorietenrol waar. Aan het pesten van Van Gerwen kwam ‘Bully Boy’ pas toe toen de Vlijmenaar hem op grote achterstand had gezet. Het zelfvertrouwen spatte er weer vanaf bij Van Gerwen, die zich in de halve finale tegen Gary Anderson (7-1) al oppermachtig had getoond. Na die partij verklaarde MVG dat hij de finale met 7-3 zou binnenhalen, opnieuw na een voorsprong van 4-0 in sets. En precies zo ging het! De druk – het was pas zijn eerste WK-finale – was de 28-jarige Engelsman in de openingsfase teveel. 

Volledig scherm
Michael van Gerwen. © Getty Images
Volledig scherm
Het is hem gelukt! Voor de derde keer mag Van Gerwen de Sid Waddell Trophy in de lucht houden. © Getty Images

Hij veerde daarna even op (4-2), maar zakte daarna weer weg. De ‘groene sloopkogel uit Vlijmen’ maakte het karwei klinisch af en zoals hij zelf verwachtte: 7-3! ,,Er valt wel wat druk van mijn schouders nu”, vertelde Van Gerwen direct na de finale. ,,Het was toch een minder jaar van mij. En er is niks hoger voor mij dan dit toernooi winnen. Ja, misschien mijn familie, maar je snapt wat ik bedoel.” Voor Smith had hij lof. ,,Die gaat het WK nog een keer winnen, absoluut.” Gevraagd of Van Gerwen gaat proberen het aantal WK-titels van Raymond van Barneveld (vijf) te overtreffen, antwoordde hij met een grimas. ,,Ik denk dat niemand eraan twijfelt dat dat gaat gebeuren. Maar nu eerst op vakantie. Daar ben ik aan toe en dat heb ik wel verdiend, toch?”  

Toppers als Peter Wright, Mensur Suljovic, Daryl Gurney en Raymond van Barneveld werden al vroeg in het toernooi uitgeschakeld door ‘kleintjes’; Van Gerwen bood geen enkele tegenstander kans om hem te verschalken tijdens dit wereldkampioenschap. Ook al oogde hij in 2018 wat kwetsbaarder dan de voorgaande jaren en was WK-winst daardoor geen vanzelfsprekendheid. Maar vermoedelijk daardoor stond MVG op volledig scherp toen het WK van start ging. In geen enkele partij werd het spannend; als een tornado raasde de Vlijmenaar door de zwaarste helft van het speelschema.

Van Gerwen – die voor de negentiende keer op rij tijdens het WK een partij meer dan honderd gemiddeld gooide - wordt donderdagavond in zijn woonplaats Vlijmen gehuldigd vanwege het behalen van zijn derde wereldtitel.

Wil je alle actie nog eens herbeleven? Lees onder de foto's dan het liveblog van de wedstrijd terug!

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© LAWRENCE LUSTIG

Wereldtitel nummer 3!

And the match! Michael van Gerwen geeft de met zijn goede start opgebouwde voorsprong niet meer uit handen en mag zichzelf voor de derde keer wereldkampioen noemen!

Van Gerwen mist een matchdart

Dat was de eerste kans voor Van Gerwen om de wereldtitel veilig te stellen. Hij mist 109 op de dubbel 16 en Smith gooit 58 uit: 2-1.

Opnieuw matchpoint

En dan staat het toch alweer snel 2-0 voor Van Gerwen. Nog één leg en de derde wereldtitel is een feit!

We gaan nog even door

Smith geeft zich nog altijd niet gewonnen! Hij komt sterk terug van 2-1 achter en maakt er 6-3 van in sets. De voorspelling van Van Gerwen klopt nog altijd precies.

Smith geeft nog niet op

Smith heeft genoeg aan één pijl op tops om er 2-2 van te maken. Kan hij de partij nog wat verlengen?

Nog maar één!

Smith komt terug tot 1-1, voordat Van Gerwen zijn eigen leg houdt om dan écht op matchpoint te komen.

Nog maar twee legs

Van Gerwen pakt zijn eigen eerste leg en heeft er nu nog maar twee nodig.

Matchpoint!

Smith vergooit het in de achtste set! Hij mist flink wat setpijlen en Van Gerwen doet dat niet. Het publiek joelt de Nederlander uit, waarschijnlijk omdat ze nog eventjes niet naar huis willen. Matchpoint voor Mighty Mike!

Nog een beslissende leg

Er breekt een hele belangrijke leg aan voor Smith. Hij moet zijn eigen leg houden om niet helemaal met zijn rug tegen de muur te komen!

1-1

Van Gerwen mist opnieuw een paar pijlen, maar ditmaal is het niet fataal: 1-1.

1-0 voor Smith

Smith dacht dat de leg al voorbij was, toen hij drie pijlen miste op dubbel 18. Van Gerwen kwam terug voor 52 maar faalt ook twee keer. Smith pakt zijn eigen leg alsnog.

Van Gerwen pakt weer een set

Inderdaad. Een prima set van de man uit Vlijmen en het staat 5-2. Nog twee sets scheiden Van Gerwen van zijn derde wereldtitel!

2-1 in zevende set

Van Gerwen lijkt de inhaalslag van de Engelsman te pareren. Hij komt op 2-1 in zijn eigen set.

Smith maakt er 4-2 van

Wat kan er nog voor Smith? Hij staat fenomenaal te finishen op het moment, wint de set met 3-0 en maakt er 4-2 in sets van.

Nog maar eentje

Wat staat Smith nu allemaal te doen? Nog maar een finish van 124, op de bull.

Komt Bully Boy los?

Smith opent de zesde set met een 127-finish op de bull! Wat kan hij nog? Het was overigens om zijn leg te houden.

Smith doet wat terug!

En laat dat nou net zijn wat Smith doet. Hij wint zijn eigen leg en besluit de set vervolgens met een fraaie (en bovenal belangrijke) 124-finish: 4-1!

Mighty Mike gaat maar door

Smith staat zo'n beetje met de rug tegen de muur. Hij staat 2-1 achter in de vijfde set en moet zijn eigen leg houden én Van Gerwen breaken om niet met 5-0 achter te komen.

Ook de vierde set is voor Van Gerwen

Smith zal zichzelf eens tegen het hoofd slaan achter de schermen, want deze had hij toch echt moeten pakken. Hij mist bij 2-2 vier setpijlen en dat doet Van Gerwen niet: 4-0 in sets.

Volledig scherm
© LAWRENCE LUSTIG

2-1 voor Smith

Hij komt op 2-1 en gaat nu proberen zijn eerste set op het bord te zetten. Hiervoor heeft hij twee legs de tijd.

1-1 in de vierde set

Voor het eerst in deze wedstrijd pakt Smith een van de eerste twee legs in een set. Het staat inmiddels 1-1. Ook het publiek zet zich nog eens achter de man uit St. Helens!

3-0 in sets

In een mindere set van Smith gaat Van Gerwen stug door: 3-1 in legs. Het staat al 3-0 voor de man uit Vlijmen...

Na zijn halve finale tegen Anderson voorspelde hij dat hij met 4-0 voor zou komen, om de finale vervolgens met 7-3 te winnen. Het kan nog steeds!

2-0, 2-0

Voor de derde set op rij staat het 2-0 voor Van Gerwen. Smith zit er even niet in deze set...

En dat is 2-0

Van Gerwen straft een paar missers van Smith genadeloos af en pakt de tweede set met 3-1. De gemiddeldes tot nu toe: 105,59 voor Van Gerwen en 98,5 voor Smith.

2-1

Bully Boy grijpt bij 2-0 zijn laatste strohalm in deze tweede set. Dat hij zijn eigen leg maar ternauwernood houdt, zegt al genoeg. Van Gerwen staat geweldig te scoren.

Van Gerwen profiteert van misser

Smith kan 167 niet uitgooien op de bull en slaagt er daarna niet in zijn leg te behouden. Van Gerwen heeft de break meteen alweer te pakken.

Van Gerwen grijpt eerste set

Zijn tegenstander staat in de buurt, maar Van Gerwen faalt niet. Hij pakt de eerste set en het begin is er!

2-2

Smith breakt meteen terug en houdt vervolgens ook zijn eigen leg. We gaan dus meteen naar een beslissende vijfde leg. Die mag Mighty Mike beginnen.

2-0

Smith mist een pijl op tops en Van Gerwen staat meteen klaar op dubbel 8. De eerste break van de partij is al een feit: 2-0.

1-0 in de eerste set

De eerste leg en meteen een hoge finish van Van Gerwen: 129. De stemming zit er meteen goed in trouwens.

Game on!

Het is zover, we gaan beginnen. De tonen van ‘’Shut Up and Dance‘’ klinken door Ally Pally, wat al een aantal jaren maar één ding kan betekenen: Michael Smith bestijgt het podium. Hierna volgt Van Gerwen, die tevens mag beginnen. Game on!

21.10

Hier gaat het vanavond allemaal om: de Sid Waddell Trophy, vernoemd naar de iconische dartscommentator na diens overlijden.

21.00

Nog een paar minuten! Hier zijn de toernooicijfers tot nu toe. We zien dat Smith veel meer scores van boven de 100 heeft gegooid, maar hij heeft dan ook een stuk meer sets gegooid dan Van Gerwen. Ook het finishen is bij beide mannen uiterst goed verzorgd.

Smith heeft overigens in totaal een half uurtje meer gespeeld dan Van Gerwen.

Volledig scherm
Toernooicijfers © AD

20.52

De arena stroomt langzaamaan vol met dartsfans. Een greepje uit de oogst van de verkleedpartij.

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD

20.46

Er zullen weer flink wat groene shirtjes te zien zijn in Ally Pally vanavond. Daar moet je wel wat voor over hebben, voor een Van Gerwen-shirt moet je namelijk omgerekend zo’n 66 euro neertellen in het winkeltje.

Volledig scherm
© AD

20.40

De eerste overwinning is trouwens al binnen voor onze landgenoot. We weten zo'n half uur voor aanvang van de wedstrijd namelijk al dat Van Gerwen het gooien op de bull heeft gewonnen en dus de wedstrijd mag beginnen. De Brabander gooide hem in de bullseye, terwijl Bully Boy een enkele bull gooide.

20.33:

Van Gerwen geldt als grote favoriet in zijn vierde WK-finale, hij is immers de beste speler van het hedendaagse darten en heeft al meermaals met dit bijltje gehakt.

Voor Smith is het nieuw, gooien in de grootste wedstrijd in de sport. Wel speelde hij vorig jaar zijn eerste finale in een Major. In de finale van de Premier League verloor hij van... jawel, Mighty Mike (11-4). Bovendien lijkt hij dit toernooi nergens van onder de indruk.

20.29

Goedenavond en welkom in het liveblog voor de finale van het WK darts. Hopelijk heeft u allen een mooie jaarwisseling gehad! Michael van Gerwen kan de Sid Waddell Trophy al bijna ruiken. Enkel Michael Smith staat nog tussen de Nederlander en zijn derde wereldtitel in.

  1. Favoriet Milan Vader maakt rol waar op NK, Mick van Dijke heeft ‘een dag waarop alles lukt’
    PREMIUM

    Favoriet Milan Vader maakt rol waar op NK, Mick van Dijke heeft ‘een dag waarop alles lukt’

    SITTARD - Mountainbiker Milan Vader is zondag voor het eerst Nederlands kampioen bij de elite geworden. De 23-jarige Middelburger, tegenwoordig woonachtig in Sittard, nam in zijn ‘achtertuin’ de kampioenstrui over van de afwezige titelverdediger Mathieu van der Poel. Bij de beloften bekroonde de 19-jarige Mick van Dijke uit Colijnsplaat een bijzondere comeback met de nationale titel.