Volledig scherm
Michael van Gerwen. © Dave Allen

Van Gerwen lijdt eerste puntenverlies, 'Barney’ hekkensluiter

Premier League DartsMichael van Gerwen heeft zijn eerste punten verspeeld in de Premier League Darts. De Nederlandse wereldkampioen én nummer één van de wereld verloor van James Wade: 3-7. Mighty Mike blijft met zes punten wel aan kop in de Premier League. Raymond van Barneveld verloor van Michael Smith (4-7) en is nu hekkensluiter.

Van Gerwen speelde als voorlaatste in Exeter en zijn tegenstander was The Machine, zoals de bijnaam van Wade luidt. De Nederlander kreeg in leg vier genoeg kansen om een leg van Wade af te pakken, maar de dubbel viel niet bij Mighty Mike. Wade ontsnapte, maar twee legs later, opnieuw in de leg van de Engelsman, miste Van Gerwen wéér pijlen op de dubbel. Zo kon Wade weer langszij komen: 3-3.

Direct daarna sloeg Wade toe na een paar matige beurten van Van Gerwen: 4-3 én de break tegen de Nederlander. Wade bleef ijzersterk gooien en bracht Van Gerwen zijn eerste nederlaag én zelf eerste puntenverlies toe in de Premier League Darts 2019 door met 7-3 te winnen van de Nederlandse nummer  één van de wereld.

Van Gerwen kon na afloop bij RTL7 enkel zichzelf de schuld geven van de nederlaag in Exeter. ,,Ik ben veel beter dan dit, moet deze partij gewoon winnen“, kijkt MvG terug. ,,Dit mag niet gebeuren en kan ik alleen mezelf kwalijk nemen. Ik was niet scherp en heb veel fouten gemaakt.”

(Tekst gaat verder onder de tweet)

In de slotpartij van de avond kwam Raymond van Barneveld, voorlaatste op de ranglijst, in actie tegen hekkensluiter Michael Smith, die maandag nog een operatie aan zijn lies onderging. Twee mannen die in de eerdere drie partijen van deze Premier League niét wisten te winnen. Barney nam snel een 3-1 voorsprong, maar begon daarna minder te gooien en zag Smith terugkeren: 3-3. Bully Boy, zoals de bijnaam van Smith luidt, zette knap door en haalde de partij binnen met 7-4. Door de nederlaag van Barney is hij nu hekkensluiter in de Premier League Darts na vier speelrondes.

De Nederlanders kwamen dus pas aan het einde van de avond in actie in Exeter, maar dat betekende niet dat er daarvoor geen actie was op het podium. In de eerste partij was Gerwyn Price zelfs dichtbij een negendarter: de negende en laatste pijl, op de dubbel, ging mis voor Iceman tegen Luke Humphries. Er leek weinig aan de hand voor Price, maar na het missen van de kans op een negendarter kwam de jonge Humphries sterk terug en eindigde de hoogstaande partij in een gelijkspel: 6-6.

(Tekst gaat verder onder de tweets)

Humphries was deze week de uitverkorene om 'voor spek en bonen’ een week mee te doen. Vanwege de late afmelding van Gary Anderson voor de Premier League Darts moest om het laatste moment een vervanger gevonden worden. De PDC besloot om elke week een andere speler te laten gooien en die niet mee te laten doen op de ranglijst. Daardoor staan op de ranglijst negen darters.

Verder liet oud-wereldkampioen Rob Cross weinig heel van Daryl Gurney (7-1) en versloeg Mensur Suljovic in de partij die daarop volgde de Schot Peter Wright (7-4).

Uitslagen
Luke Humphries - Gerwyn Price 6-6
Daryl Gurney - Rob Cross 1-7
Mensur Suljovic - Peter Wright 7-4
Michael van Gerwen - James Wade 3-7
Michael Smith - Raymond van Barneveld 7-4

Stand na vier speelrondes
1. Michael van Gerwen, 6 punten, legsaldo +7
2. James Wade, 5 punten, legsaldo +4
3. Rob Cross, 5 punten, legsaldo +4
4. Gerwyn Price, 5 punten, legsaldo +3
5. Peter Wright, 4 punten, legsaldo -1
6. Mensur Suljovic, 4 punten, legsaldo -1
7. Daryl Gurney, 4 punten, legsaldo -3
8. Michael Smith, 3 punten, legsaldo -1
9. Raymond van Barneveld, 2 punten, legsaldo -6

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
21:00
Valencia CFVAL
away logo
home logo ChelseaCHE
21:00
Lille OSCLIL
away logo