Tennisagenda: van Kiki's online toernooizege tot de op-hoop-van-zegen-kalender
Wat doe je als tennisprof wanneer er ineens geen toernooien meer zijn? Kiki Bertens (28) besteedde haar plotse zee aan vrije tijd nuttig: ze won een onlinetoernooi, doneerde tennisschoenen aan het ziekenhuis en werkte mee aan een boek.
Dit verhaal is onderdeel van onze tennisspecial in samenwerking met de KNLTB. Deze bijlage vind je bij de krant van 15 juni 2020 of lees je hier online.
Ze won vorig jaar het WTA-toernooi van Madrid en eind april slaagde Kiki Bertens er zowaar in om haar titel te verdedigen. Niet op het Spaanse gravel ditmaal, maar vanuit huis, op de PlayStation; het echte toernooi was vervangen door een virtueel tennisevenement.
Bertens had flink geoefend op de spelcomputer die de organisatie haar had toegestuurd. ,,Als ik iets doe, wat het ook is, wil ik het goed doen”, zei ze na haar overwinning. ,,Het is mijn eer te na om er dan in de eerste ronde uit te vliegen. Ik heb nog nooit zo relaxed een toernooi gewonnen.”
Samen met collega-tennisprof Matwé Middelkoop verblijdde Bertens in april het Amphia-ziekenhuis in Breda met dozen vol tenniskleding en -schoeisel, te gebruiken door patiënten die revalideren na te zijn hersteld van corona. Ze doneerde onder meer speciale schoenen, voor haar op maat gemaakt en met haar naam erop.
En ze werkte, in haar rol als ambassadeur van de Nederlandse tennisbond KNLTB, mee aan een boek, Tennis met Kiki. Hierin laat ze zien wat er allemaal bij tennis komt kijken, hoe je trainingen aanpakt en wedstrijden voorbereidt. Tennis met Kiki verschijnt deze maand.
Tekst gaat verder onder de foto...
Wereldranglijst
Ruim drie maanden is Bertens nu de nummer 7 van de wereld op de ranglijst van de Women’s Tennis Association (WTA). Sinds 9 maart heeft ze 4335 punten, er komt niets bij en er gaat niets af. De WTA heeft namelijk, evenals de Association of Tennis Professionals (ATP) bij de mannen, de wereldranglijsten bevroren.
Logisch, er zijn geen toernooien. In het tennis bieden resultaten uit het verleden normaliter een jaar lang garanties voor de toekomst. De punten die je verdient blijven 52 weken geldig. Doe je het goed in de grand slams, de belangrijkste toernooien van het seizoen, dan mag je die punten een heel jaar houden en stijg je dus flink. Tegelijkertijd is daar een risico aan verbonden: vlieg je het seizoen daarop al vroeg uit het toernooi, dan raak je heel veel punten kwijt.
Elke maandag publiceren de ATP en de WTA geactualiseerde wereldranglijsten. De meeste punten zijn te verdienen in de grand slams (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en US Open). Bij de mannen krijgt een grandslamwinnaar 2000 punten, de verliezend finalist 1200 en een plek in de halve finale levert 720 punten op. Winst in een ander ATP-toernooi kan goed zijn voor 1000, 500 of 250 punten, afhankelijk van de sterkte van het evenement. Novak Djokovic, de huidige nummer 1 van de wereld, heeft op dit moment ruim 10.000 punten.
Ook bij de vrouwen levert een grandslamzege 2000 punten op. In de WTA Premier-toernooien zijn eveneens veel punten te vergaren. Zo kreeg Kiki Bertens voor haar eindzege in Sint-Petersburg in februari van dit jaar 470 punten. Omdat ze daar ook in 2019 al had gewonnen, kon ze geen extra punten verdienen voor de WTA Ranking. Wel behield ze de volle buit en bleef ze stevig in de top 10 van de wereld staan, waar anderen punten kwijtraakten.
Wie aan het einde van het seizoen in de top 8 van de ATP Ranking staat, plaatst zich normaliter voor de ATP Finals in Londen. Bij de vrouwen wordt een apart klassement bijgehouden dat alleen loopt over het seizoen 2020, de Race To Shenzhen. De acht beste speelsters van het jaar kwalificeren zich voor de WTA Finals in China. Als deze eindtoernooien dit jaar doorgang kunnen vinden, tenminste.
Op-hoop-van-zegen-kalender
De coronacrisis heeft de tenniskalender voor dit jaar volledig in de war geschopt. Alle toernooien van de tennisbonden ATP, WTA en ITF zijn in ieder geval tot en met 31 juli geannuleerd. Deze maand wordt bekend wat er met de rest van het seizoen gebeurt. Voorlopig staat er nog geen streep door de US Open en Roland Garros. Over Wimbledon is wel al duidelijkheid: dat grandslamtoernooi gaat deze zomer sowieso niet door.
De volgende evenementen staan nog op de tenniskalender in Nederland en daarbuiten, maar het is dus hoogst onzeker of ze daadwerkelijk kunnen doorgaan:
10-16 augustus: ITF World Tennis Tour (Oldenzaal)
17-23 augustus: ITF World Tennis Tour (Velp)
31 augustus-13 september: US Open (New York)
18-20 september: Davis Cup, Uruguay-Nederland (Montevideo)
20 september-4 oktober: Roland Garros (Parijs)
november Fed Cup, Nederland-China (exacte datum en locatie nog niet bekend)
1-8 november WTA Finals (Shenzhen)
15-22 november ATP Finals (Londen)
23-29 november Davis Cup Finals (Madrid)
Kijk voor actuele informatie op de website van deze krant en op tennis.nl, het platform van de KNLTB.
Lees hieronder de volledige tennisspecial.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Alleen wonder kan Heracles nog in eredivisie houden na afgang bij Excelsior: ‘Dit doet heel erg pijn’
Heracles wacht zaterdag een loodzware klus om het eredivisieschap veilig te stellen. De Almeloërs balanceren op het randje van degradatie na een kansloze avond bij Excelsior (3-0). Met die uitslag mocht de eredivisionist de handen nog dichtknijpen ook. -
Door deze strafschop wint Frankfurt de Europa League ten koste van Van Bronckhorst
Het is Giovanni van Bronckhorst niet gelukt om geschiedenis te schrijven met Rangers. De Schotse club verloor een spannende Europa League-finale van Eintracht Frankfurt na strafschoppen. Na 120 minuten stond het 1-1 in Sevilla. Daardoor blijft Dick Advocaat nog even de laatste Nederlandse trainer die een Europese prijs won. -
Podcast | ‘Danilo kan Feyenoord een kapitaal opleveren’
Feyenoord heeft de eerste aankoop voor komend seizoen binnen. En dat is een pikante. Verder: de play-offs om promotie, Giovanni van Bronckhorst op weg naar weer een prijs? En waar blijft de volgende coming out in het voetbal? Etienne Verhoeff bespreekt het in de AD Voetbalpodcast met Johan Inan. -
Spits Danilo maakt pikante overstap van Ajax naar Feyenoord en tekent voor vier jaar in De Kuip
Danilo maakt de pikante overstap van Ajax naar aartsrivaal Feyenoord. De 23-jarige Braziliaanse spits stapt transfervrij over naar de Kuip, waar hij een contract voor vier jaar tekent.
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Cambuur-doelman (25) moet per direct stoppen vanwege hartproblemen: ‘Persoonlijk drama’
Triest nieuws voor Cambuur-doelman Pieter Bos. De 25-jarige Fries moet met onmiddellijke ingang een punt achter zijn voetballoopbaan zetten omdat hij met hartproblemen kampt. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.