Volledig scherm
Bibiane Schoofs. © Ronald Hoogendoorn

Schoofs: In China en India meer last van smog dan van rook in Australië

Bibiane Schoofs stond vandaag ruim 2,5 uur op de baan in de kwalificaties voor de Australian Open. De Nederlandse tennisster had echter weinig last van slechte luchtkwaliteit door de bosbranden in Australië, in tegenstelling tot enkele andere collega's.

,,De lucht zag er wel drukkend uit. Ik heb de afgelopen maanden in China en India gespeeld. Daar hoest iedereen zijn longen uit zijn lijf en krijg je een slechte huid door de smog. Daar hoor je niemand over. In vergelijking met die omstandigheden vond ik het hier wel meevallen. Ik heb heel lang op de baan gestaan, maar ik heb er weinig last van gehad", zei Schoofs na haar nederlaag tegen de Italiaanse Elisabetta Cocciaretto.

Bekijk hieronder de video hoe Jakoepovic bezwijkt onder de rook

De Sloveense Dalila Jakoepovic moest dinsdag de strijd staken nadat ze in haar partij tegen de Zwitserse Stefanie Vögele een enorme hoestbui kreeg. ,,Het was echt vreselijk. Ik kon niet meer ademen. Zoiets heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Ik was echt bang dat ik zou instorten", zei de aangeslagen Jakupovic.

Schoofs vindt het aantal tennissers dat opgeeft echter meevallen. ,,Andere jaren zijn er hier ook veel mensen die opgeven door de hitte. Er hebben vandaag ook zeker wel 100 spelers en speelsters op de baan gestaan, maar er heeft maar één iemand opgegeven. Het is voor haar heel vervelend, maar ik vind het niet veel." Volgens Schoofs werd wel veel over de branden gesproken, maar de meningen zijn verdeeld. ,,Sommigen hebben er last, maar anderen merken er niks van."

Na het incident met Jakoepovic kwam er echter veel kritiek los op social media. Diverse tennissers vinden het onverantwoord om te spelen. ,,Waarom moeten we wachten tot het helemaal mis gaat voordat we iets ondernemen", stelde de Oekraïense Elina Svitolina. Ook de Belgische Kirsten Flipkens vindt dat er te weinig wordt gedacht aan de gezondheid van de spelers en anderen op de baan. ,,Tennis is maar een spel. Gezondheid gaat altijd voor. Waarom moeten spelers, ballenkinderen en scheidsrechters onder deze omstandigheden in actie komen"?

 1. De Scheldeprijs moet weer een échte sprintkoers worden
  PREMIUM

  De Schelde­prijs moet weer een échte sprint­koers worden

  TERNEUZEN – Jarenlang werd de Scheldeprijs gekscherend in de volksmond het wereldkampioenschap voor sprinters genoemd. Sinds de wedstrijd van start gaat in Terneuzen is dat beeld wat veranderd. De organisatie wil echter terug naar een pure machtsstrijd tussen de snelste mannen op twee wielen. ,,Het is de bedoeling dat de koers weer aantrekkelijker wordt voor sprinters”, klinkt het uit de mond van wedstrijdvoorzitter Jack Vissers.
 2. Romy de Rijke zit op een oranje wolk
  PREMIUM

  Romy de Rijke zit op een oranje wolk

  OOST-SOUBURG - Romy de Rijke voelde afgelopen zomer dat ze bij de B-aspiranten niets meer te zoeken had. De toen nog veertienjarige Souburgse korfbalster voelde zich ,,klaar voor de volgende stap”. Dat werd Fortis 1. ,,Ik heb haar op basis van haar vaardigheden bij de ploeg gehaald”, vertelde Arco Goedkoop, de hoofdtrainer bij de eersteklasser, zaterdag na de gewonnen topper tegen Kinderdijk. ,,Daar heb ik nog geen wedstrijd spijt van gehad. Romy heeft alles in zich om een heel goede te worden.”

Live Voetbal

home logo NAC BredaNAC
20:45
PSVPSV
away logo