Volledig scherm
Davy Gunst met zijn hond. © Mechteld Jansen

Positieve emoties overheersen bij wielerafscheid Davy Gunst

YERSEKE - Ook al vindt Davy Gunst het ongelooflijk zuur dat zijn wielerloopbaan al op 22-jarige leeftijd voorbij is, hij is vooral blij en opgelucht over de duidelijkheid rondom zijn hartritmestoornissen. ,,Gelukkig zijn de doktoren erachter gekomen”, zegt de inwoner van Yerseke. ,,Anders was het misschien wel heel anders afgelopen.”

In 2016 raakte Gunst met zijn voormalige ploeggenoot Daan Myngheer een goede vriend kwijt. De Belg overleed aan de gevolgen van een hartstilstand. Gunst is zich daardoor extra bewust van de fatale gevolgen die hartproblemen kunnen hebben voor topsporters. Over zijn eigen situatie: ,,Als het met mij was mis gegaan, had ik heel veel mensen achtergelaten. Dat had ik natuurlijk niet gewild en is veel belangrijker dan het sportieve aspect.”

Gunst stond bij de junioren te boek als een groot talent. Achter Mathieu van der Poel was hij misschien wel een van de grootste talenten van Nederland. Een profcarrière lag in het verschiet. In 2014 maakte hij de overstap naar de beloftencategorie en koerste hij voor de ploegen Omega Pharma–Quick Step, SEG Racing, het Rabobank Development Team en An Post Chain Reaction. Gunst werd in zijn tijd bij de beloften onder meer derde op het Nederlands kampioenschap en winnaar van het jongerenklassement in het Circuit des Ardennes.

Toen Gunst in februari 2016 voelde dat er iets met zijn hart aan de hand was, schakelde hij meteen de hulp van doktoren in. ,,Dat is ook wat ik anderen zou willen adviseren: als je ergens iets voelt, twijfel niet en laat het onderzoeken.” Aanvankelijk leken de hartproblemen niet ernstig bij Gunst, die mocht blijven koersen toen de klachten aan het licht kwamen.

Begin dit jaar nam de pijn in zijn hart toe en waren de mogelijke gevolgen van dien aard dat er niks anders op zat dan de fiets te laten voor wat hij is. Met de Volta ao Alentejo, Gunst zijn derde koers van dit jaar, reed de Bevelander eind februari zijn laatste wedstrijd. ,,Ik reed daar al in mijn achterhoofd met de gedachte: dit is niet hoe het hoort. Ik kon niet super diep gaan. Bergop moest ik gelijktijdig lossen met renners van wie ik normaal de betere ben.”

Gunst werd na zijn laatste wedstrijd van onderzoek naar onderzoek geslingerd en ging van ziekenhuis naar ziekenhuis. In april kreeg hij te horen dat zijn wielerloopbaan erop zat. Een andere dokter zag toch nog mogelijkheden voor een vervolg van de carrière van de renner van An Post Chain Reaction en wilde het nog niet opgeven. Vervolgens werd Gunst meerdere malen doorgestuurd. Eind september kon het boek definitief gesloten worden. De conclusie die al in april getrokken was, bleek de juiste: Gunst zijn wielerloopbaan zit erop.

Lees het volledige verhaal over het afscheid van Davy Gunst in de papieren PZC van woensdag, digitaal of via Blendle.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Van der Lijke en Minnaard vochten tegen de bierkaai
    PREMIUM

    Van der Lijke en Minnaard vochten tegen de bierkaai

    BERG EN TERBLIJT - Ruim 200 kilometer reden ze zondag in de aanval tijdens de Amstel Gold Race. In de schaduw van alleskunner Mathieu van der Poel zorgden Marco Minnaard en Nick van der Lijke voor een unieke situatie met twee Zeeuwen in de vroege vlucht. ,,Het was bijzonder om in zo’n grote wedstrijd in eigen land met zijn tweeën voorop te rijden’’, klink het in koor. Het geeft ze bovendien vertrouwen voor de komende wedstrijden, zoals de Waalse Pijl van woensdag.