Volledig scherm
© Joost Hoving

Liplezers

Column Barry van der HooftVeel ouders die hun kinderen een beetje fatsoenlijk willen opvoeden hoor je het vaak zeggen als hun zoon of dochter moet hoesten. ‘Hou je hand voor je mond!’ Wie tegenwoordig een potje voetbal kijkt waar profs bij betrokken zijn, zou kunnen denken dat er op het veld nogal wat wordt afgehoest. Wie zo’n speler ziet communiceren met de hand voor zijn mond, weet echter dat het om gesprekjes gaat die verborgen moeten blijven voor de buitenwereld.

Wat ik me afvraag: is dat handje voor de mond nou begonnen na het WK van 2010? Of was het daarvoor ook al vaak te zien? Op dat WK werd Robin van Persie tijdens de kwartfinale tegen Slowakije gewisseld. Hij maakte zijn ongenoegen daarover duidelijk aan bondscoach Bert van Marwijk, zonder een hand voor zijn mond. De NOS besloot een liplezer in te huren. ‘Je moet Sneijder wisselen’, zou Van Persie hebben gezegd.

Toeval of niet, maar nadat die liplezer werd ingezet, zag je steeds meer voetballers voorzorgsmaatregelen nemen. In ons land werd lang nagepraat over de foto van Mark van Bommel met schoonvader Van Marwijk, na de uitschakeling op het EK van 2012. Van Bommel had de hand voor zijn mond en wat zou hij nou gezegd hebben? Dat vroegen veel media zich ook af na de Clásico tussen Real Madrid en Barcelona, in maart 2014. Pepe en Lionel Messi hadden een onderonsje met de hand voor de mond. ‘Messi, je doet het altijd in je broek als je tegen mij speelt’, zou Pepe hebben gezegd. Waarop Messi volgens de liplezers antwoordde: ‘Wat zeg jij nou weer? Ik scoor altijd tegen je en vervolgens sta je op alle foto’s!’

In oktober maakte Radamel Falcao in de slotfase van het WK-kwalificatieduel met Peru een rondje langs enkele tegenstanders, met de hand voor zijn mond. Het stond 1-1 en dat moest het ook blijven. Colombia was dan zeker van een ticket voor het WK, Peru zou zich plaatsen voor de play-offs. Het bleef 1-1....

Woensdag zag ik het tafereel ook in de Kuip. Na afloop van Feyenoord-PSV sprak Ridgeciano Haps met een wisselspeler van PSV, met de handen voor hun monden. Zou er ook maar iemand zijn die wil weten wat die twee tegen elkaar zeiden?

Het handje voor de mond is een ergernis. Waar zijn de spelers gebleven die alles durven zeggen en er niks om geven of een liplezer het misschien ontcijfert? Het is te hopen dat amateurvoetballers het fenomeen niet over gaan nemen. Al zou er in sommige gevallen wel een goede reden zijn om met de hand voor de mond te praten. De kegel van de avond ervoor kun je dan nog een klein beetje maskeren.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo Willem IIWIL
EINDE
2-0
NAC BredaNAC
away logo
home logo FC EmmenEMM
EINDE
2-2
PSVPSV
away logo
home logo De GraafschapGRA
EINDE
5-1
Fortuna SittardFOR
away logo
home logo AjaxAJA
EINDE
4-4
sc HeerenveenHEE
away logo