Volledig scherm
Serena Williams in discussie met Carlos Ramos. © Getty Images for USTA

ITF neemt het in zaak-Williams op voor umpire Ramos

De internationale tennisfederatie ITF heeft umpire Carlos Ramos nadrukkelijk in bescherming genomen. De scheidsrechter werd door Serena Williams voor dief en leugenaar uitgemaakt tijdens de finale van de US Open, die de Amerikaanse verloor van de Japanse Naomi Osaka. Ramos deelde Williams drie waarschuwingen uit en bracht haar een game in mindering, tot grote woede van de speelster.

,,Carlos Ramos is een van de meest ervaren en gerespecteerde umpires in het tennis. Zijn beslissingen waren geheel volgens de regels'', meldt de ITF in een verklaring. ,,Het is begrijpelijk dat dit betreurenswaardige incident een debat uitlokt, maar het is ook belangrijk te weten dat Carlos Ramos zijn taken professioneel, integer en volgens het boekje heeft uitgevoerd."

Williams vond dat Ramos haar groot onrecht aandeed door een game af te pakken. Volgens haar was dat zelfs seksistisch, want hij zou dat nooit hebben gedaan als zij een man was geweest. ,,Ik vecht hier voor vrouwenrechten en voor vrouwengelijkheid'', zei de 23-voudig grandslamwinnares na de finale.

De Amerikaanse vond steun voor die opmerkingen bij de WTA, de overkoepelende tennisorganisatie voor de vrouwen. ,,Het mag in de beoordeling van emotionele uitbarstingen op de tennisbaan niet uitmaken of je man of vrouw bent en dat was hier duidelijk niet het geval'', zei directeur Steve Simon.

Voorzitter Katrina Adams van de Amerikaanse tennisbond, tevens organisator van de US Open, erkende dat er geen gelijkheid is. ,,We zien dat mannen voortdurend de umpire lastig vallen en dat blijft zonder gevolgen. Er is geen sprake van consistent beleid'', zei ze. Toch legde de US Open Williams een boete op voor haar uitbarsting (14.000 euro).

Volledig scherm
Serena Williams. © Getty Images
  1. Tovaal kan na 446 duels nog altijd rekenen op routinier Wiebrens (50)
    PREMIUM

    Tovaal kan na 446 duels nog altijd rekenen op routinier Wiebrens (50)

    GOES - Hij nadert de mijlpaal van 450 wedstrijden in het eerste team van Tovaal en is op weg het clubrecord van Sjoerd van Benthem in handen te krijgen. Nog iets om naar uit te kijken: een mogelijke promotie naar de eerste klasse, het niveau waarop zelfs Jan-Joost Wiebrens (50) in zijn lange carrière nooit heeft gespeeld. Na zeven wedstrijden voert het gepromoveerde Tovaal de ranglijst aan, met het maximale resultaat. Zondag komt het in de middenmoter Tilburg naar sportpark Het Schenge.