Volledig scherm
© AFP

‘FIFA-leden kregen miljoenen om WK aan Rusland en Qatar toe te wijzen’

Een grootschalig Amerikaans onderzoek naar corruptie binnen de Wereldvoetbalbond heeft meer details blootgelegd over de omkoping van vier FIFA-leden. De vier zouden miljoenen dollars betaald hebben gekregen om het WK aan Rusland (2018) en Qatar (2022) toe te wijzen. De omkoping zou zich tussen 2009 en 2011 hebben afgespeeld. 

Uit recent gepubliceerde documenten blijkt dat de ex-voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, Ricardo Teixeira, en Nicolas Leoz, de voormalig voorzitter van de Zuid-Amerikaanse bond die vorig jaar augustus overleed, een niet nader genoemd bedrag kregen om voor Qatar te stemmen als WK-gastland van 2022. Jack Warner, voormalig vice-president van de FIFA, zou ongeveer vijf miljoen dollar (4,60 miljoen euro) opgestreken hebben om te stemmen op Rusland als organisator van het WK 2018. Rafael Salguero, lid van het uitvoerend comité, ontving één miljoen dollar (900.000 euro).

Volledige verklaring
Lees hier de volledige verklaring van de officier van justitie in Brooklyn, New York. Dit is de complete aanklacht.

De vier werden al eerder in verband gebracht met het grootschalige omkoopschandaal. Leoz, die in augustus overleed, weigerde om uitgeleverd te worden, net als Warner en Teixeira. Salguero pleitte in 2018 schuldig aan twee aanklachten van fraude en witwassen.

In het nieuwe onderzoek worden ook twee voormalig topmannen van het mediabedrijf 21st Century Fox Inc aangeklaagd. Hernan Lopez en Carlos Martinez worden ervan verdacht illegale betalingen te hebben gedaan om de uitzendrechten te bemachtigen voor de toernooien van 2018 en 2022. De twee ontkennen.

De namen van Ricardo Teixeira, Nicolas Leoz en Jack Warner worden al jarenlang in verband gebracht met omkoping. Teixeira en Leoz zouden met Angel Maria Villar, ooit even interim-voorzitter van de UEFA toen Michel Platini was geschorst, verantwoordelijk zijn voor een deal met andere FIFA-leden om te stemmen op het WK van Qatar. Spanjaard Villar kreeg een geldboete van de ethische commissie, Teixeira en Leoz ontsprongen de dans. 

Warner verdween al in 2011 bij de FIFA wegens verdenkingen van omkoping. Hij is door de wereldvoetbalbond voor het leven geschorst. Vorig jaar zomer werd de voetbalbobo uit Trinidad en Tobago, die verschillende hoge functies bekleedde bij de FIFA en CONCACAF, door een rechter in New York veroordeeld tot het betalen van een boete van 79 miljoen dollar (70,1 miljoen euro). De zaak werd aangespannen door de CONCACAF (de voetbalbond van Noord- en Centraal-Amerika en het Caribisch gebied). Warner vecht nog steeds tegen uitlevering in Trinidad en Tobago. De FIFA heeft hem in de VS aangeklaagd. De bond wil niet alleen de steekpenningen terug, maar ook loon en bonussen.

Lees hier alles over de vieze handen van de FIFA.

  1. Ocean Races Academy wordt na zes jaar al als instituut gezien
    PREMIUM

    Ocean Races Academy wordt na zes jaar al als instituut gezien

    NIEUWVLIET - De Ocean Races Academy, de vanuit Breskens en Nieuwvliet opererende opleiding voor oceaanzeilers, heeft nu ook even de wind tegen. Normaliter waren de leerlingen vol in voorbereiding op de Veronica Race, een roemruchte wedstrijd op de Noordzee. Maar door de coronacrisis mag er nu niet met groot materieel gevaren worden en dus gaat de 50ste editie van half juni niet door. ,,Dat betekent echter niet dat alles bij ons nu stil ligt”, zegt Hans Bouscholte, één van de drijvende krachten bij de academie. ,,Ook nu zijn we op het water te vinden, maar dan in kleinere boten.”