Jelle Klaasen tijdens het afgelopen WK darts in Alexandra Palace. Nu kan hij thuiswerken.
Volledig scherm
Jelle Klaasen tijdens het afgelopen WK darts in Alexandra Palace. Nu kan hij thuiswerken. © LAWRENCE LUSTIG

Dit is wat je moet weten van Darts At Home

Ook het darts ligt vanwege het coronavirus stil, maar de gewiekste profbond PDC heeft daar al wat op bedacht. Zo doen morgen vier bekende darters, onder wie oud-wereldkampioen Jelle Klaasen, mee aan het livestreamtoernooi Darts At Home.

Hoe werkt zo’n thuistoernooi?

Het idee is simpel: een paar darters richten thuis een webcam op hun dartsbord en gaan om en om een pijltje gooien. Een officiële partij houdt de scores bij en een presentator (Dan Dawson) praat het geheel aan elkaar.  Alle deelnemers spelen een potje tegen elkaar. Wie het vaakst wint, schrijft het toernooi op zijn naam. Het mini-evenement begint morgenavond om half negen en is live te volgen op het YouTube-kanaal van de PDC.

Is het serieus?

Dat valt nog te bezien. Officiële wedstrijden zijn er niet, want in april is alles uitgesteld of afgelast. Toch zit de PDC nooit om een commerciële stunt verlegen. Zo blijkt ook nu, want de bond kan dartsfans in deze tijd van onthouding toch nog wat bieden, al doen de wereldtoppers (nog) niet mee. Zo is Michael van Gerwen thuis vooral aan het trainen. Morgen zien we wel actie in de woonkamers/zolders van Nathan Aspinall, Stephen Bunting, Steven Beaton en dus Jelle Klaasen.

Nathan Aspinal tijdens de Premier League in Aberdeen.
Volledig scherm
Nathan Aspinal tijdens de Premier League in Aberdeen. © LAWRENCE LUSTIG

Hoe vermakelijk is het?

Voor wie er de lol wel van inziet, is het best aardig. Verwacht geen gelikte televisieshow zoals bij het WK in een bruisend Alexandra Palace of de Premier League in een vol Ahoy. Het is een rommelige en chaotische livestream waarbij darters half in beeld staan en de verbinding meer dan eens hapert of zelfs wegvalt. Vorige week liet de PDC bij wijze van experiment al vijf darters vanuit huis tegen elkaar spelen. Duizenden dartsfans schakelden in. Zij zagen topdarters tegen elkaar spelen, maar ook stuntelen. Zo viel Luke Humphries vooral op vanwege een lege batterij.

Wanneer zien we Raymond van Barneveld?

Een dag later. Raymond van Barneveld is officieel gestopt, maar neemt het donderdagavond in een huiskamerduel op tegen Phil Taylor. De voormalige wereldkampioenen hadden weken geleden al het idee om op afstand van elkaar de strijd weer aan te gaan, alleen duurde het even voordat in Engeland de techniek werkte. Barney en The Power zullen ieder in eigen omgeving pijltjes gooien, met plastic punten en op elektronische borden. Afgelopen vrijdag is er al geoefend en nu zullen ze het donderdag om het ‘echie’ tegen elkaar spelen. Het duel is via social media live te volgen.

Wie is bij Darts At Home de favoriet?

Nathan Aspinall, de nummer 7 van de wereldranglijst. Afgaande op de Order of Merit van de PDC volgen Bunting (17), Beaton (26) en Klaasen (48) op gepaste afstand. In de potjes die gaan om negen legs, moet The Asp dit minitoernooi vanuit zijn huis in Stockport kunnen winnen. Ten minste, als de techniek de 28-jarige Engelsman niet in de steek laat of voor totaal andere verhoudingen zorgt. Zo won Devon Peterson verrassend vorige week de proefversie van onder anderen Chris Dobey. De toch al goedlachse Zuid-Afrikaan was dankzij deze stunt bijzonder opgelucht. ,,Chris is een fantastische darter, maar hij is duidelijk niet zo goed in zijn eigen huis als op het grote podium.”

Steve Beaton, The Bronzed Adonis.
Volledig scherm
Steve Beaton, The Bronzed Adonis. © LAWRENCE LUSTIG
Stephen Bunting.
Volledig scherm
Stephen Bunting. © LAWRENCE LUSTIG
 1. Zeeuws-Vlaming aan het roer bij VCN: ‘Club moet blijvertje worden’
  PREMIUM

  Zeeuws-Vla­ming aan het roer bij VCN: ‘Club moet blijvertje worden’

  CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Ard Kramer groeide op in West-Zeeuws-Vlaanderen, volleybalde bij het al lang ter ziele gegane Even Kijken, verkaste vanwege zijn studie richting Rotterdam en woont tegenwoordig in Barendrecht. Als teammanager van de volleybalsters van Laudame/VCN uit Capelle aan den IJssel beleefde Kramer met een plek in de bekerfinale en promotie naar de eredivisie een topseizoen. Daarmee is Kramers honger niet gestild. Midden in de coronacrisis werd hij voorzitter van een ambitieuze club.
 2. Lennen Jonker, volleyballer van Forza die triatleet wordt
  PREMIUM

  Lennen Jonker, volleybal­ler van Forza die triatleet wordt

  BRUINISSE - Na 23 jaar volleybal zet Lennen Jonker (31) een punt achter een fraaie carrière. De Schouwse aanvaller reikte tot de eerste divisie en dwong na een terugkeer bij de club waar hij begon met een sterke lichting drie promoties af. Het plafond lag in de tweede divisie, waarin Jonker met Forza twee jaar speelde. Blessures en een smalle kern zetten hem op een ander spoor. De beste Zeeuwse aanvaller van de laatste jaren richt zijn pijlen op de triatlon.