Volledig scherm
© Getty Images

Designer Juve-shirt begrijpt kritiek: ‘Maar traditionele shirts zijn zo voorspelbaar’

Toen Juventus bekend maakte dat de iconische zwart-witte strepen op het thuisshirt verdwenen ten faveure van twee blokken, was de wereld te klein. De Italiaanse landskampioen en Adidas kregen bakken kritiek, maar het is allemaal onderdeel van de strategie. ,,De traditionele shirts zijn zo voorspelbaar.”

Designer Inigo Turner ontwierp het shirt en wijst de suggestie van de hand dat de traditionele strepen werden weggedaan, omwille van de commercie in de Verenigde Staten. Het shirt zou anders te veel lijken op dat van de scheidsrechters in de NFL. ,,Fake news. Clickbait. Of hoe je het ook wil noemen”, vertelt Turner.

,,Maar we zijn ons enorm bewust van de reactie op het shirt. Als je iets gewaagds doet, dan krijg je altijd een reactie. Soms duurt het wat langer voordat een shirt een nieuw icoon wordt”, zegt de designer tegen ESPN. ,,We denken ook dat vasthouden aan de traditionele shirts een beetje voorspelbaar is. Daarmee boek je geen vooruitgang en dat is wel wat we willen bij Adidas.”

Turner denkt ook dat de kritiek het lot van de social media is. ,,De oude uitshirts van Manchester United of eigenlijk alle iconische shirts zouden ook erg harde kritieken hebben gehad. Maar dat zijn nu wel de shirts die iedereen heeft onthouden.”

Omdat er meer dan 18 maanden in de ontwikkeling van een shirt gaan zitten, weet Turner ook al hoe het volgende Juve-shirt eruit gaat zien. ,,De Old Lady is niet bang voor een spannende nieuwe look.”