Volledig scherm
© Screenshot

De spectaculaire zweefduik van Jan van Beveren bij PSV - Feyenoord

Elke dag belichten wij een historisch sportmoment van dezelfde datum. Vandaag 7 april 1979: de zweefduik van Jan van Beveren.

Het leven van Jan van Beveren is niet per se een vrolijk verhaal. Met Van Beveren op doel, zo heerst de consensus, was Nederland twee keer wereldkampioen voetbal geworden. Kijk maar eens goed naar de goals die Jan Jongbloed in de WK-finales van 1974 en 1978 om de oren kreeg. En beeld je dan in dat daar een kwikzilverkeeper met bijpassende reflexen had gestaan. Maar dat mocht niet zo zijn. Van Beveren had ruzie met Johan Cruijff - de schuldvraag laten we in het midden - en geen bondscoach bleek in staat dat op te lossen. Met als gevolg dat de uitblinkende PSV-keeper nooit in actie kwam op een eindtoernooi.

Als je wereldwijd gaat rondvragen wat de mooiste redding aller tijden is, zal je waarschijnlijk uitkomen bij de save van Gordon Banks op het WK van 1970. Op fenomenale wijze ranselde de Engelse keeper een kopbal van Pelé uit de hoek. De fans achter het doel hadden 'm al geteld.

Negen jaar later, op 7 april 1979 beleefde Jan van Beveren als doelman van PSV zijn eigen ‘Gordon Banks-momentje’. Nederland had de twee WK-finales al lang en breed verloren, en Van Beveren liet zijn landgenoten nog even zien wat ze gemist hadden. De kopbal van Feyenoord-spits Jan Peters werd even stijlvol als onnavolgbaar uit de hoek gezweefd.

Toen zijn contract bij PSV afliep, verkaste Van Beveren per direct naar Amerika. De doelman was klaar met het gekonkel rond Oranje, en eigenlijk ook gewoon klaar met Nederland. Hij keepte nog zes seizoenen in de Verenigde Staten, en bleef er na zijn loopbaan als verbitterd postzegelhandelaar wonen. Op zijn 63ste overleed Jan van Beveren achter zijn computer.

  1. Ocean Races Academy wordt na zes jaar al als instituut gezien
    PREMIUM

    Ocean Races Academy wordt na zes jaar al als instituut gezien

    NIEUWVLIET - De Ocean Races Academy, de vanuit Breskens en Nieuwvliet opererende opleiding voor oceaanzeilers, heeft nu ook even de wind tegen. Normaliter waren de leerlingen vol in voorbereiding op de Veronica Race, een roemruchte wedstrijd op de Noordzee. Maar door de coronacrisis mag er nu niet met groot materieel gevaren worden en dus gaat de 50ste editie van half juni niet door. ,,Dat betekent echter niet dat alles bij ons nu stil ligt”, zegt Hans Bouscholte, één van de drijvende krachten bij de academie. ,,Ook nu zijn we op het water te vinden, maar dan in kleinere boten.”