Volledig scherm
© Joost Hoving

Dame

Column Barry van der HooftToen ik deze week las dat een jeugdtrainer de wedstrijd tussen de vrouwen van Sparta/JVOZ en IJzendijke had gefloten en de strafschoppen vervolgens niet op de juiste manier waren genomen, moest ik aan woorden van John Karelse denken. Vorig seizoen speelde de trainer met JVOZ Onder 19 een oefenwedstrijd tegen de Onder 17 van Sparta, de opleidingspartner van de Zeeuwse opleiding.

Karelse vertelde dat de Rotterdamse scheidsrechter van dienst (volgens mij ook een jeugdtrainer) die avond meteen duidelijk maakte dat alle clubgrensrechters partijdig waren. Die had hij dus niet nodig. Deze scheids kon alles prima zien en ging het wel in z’n eentje doen. Het werd een avond vol irritaties.

Nu zorgen scheidsrechters daar vaker voor, op elk niveau. In de eredivisie hebben we er met de VAR een extra complicerende factor bij gekregen, in de divisies en klassen daaronder lopen arbiters van uiteenlopend niveau. In de derde divisie heb ik er nu een paar gezien die lange tijd een prima wedstrijd floten, maar dan ineens met kaarten begonnen te strooien alsof ze voor iedere prent een cadeautje kregen. Tot vorige week, toen zag ik de tot nu toe beste van het seizoen in actie.

Niet om te slijmen, maar het was een dame. Shona Shukrula was de baas op het veld en vormde een prima trio met haar twee assistenten. De 27-jarige inwoonster van Alkmaar straalde plezier en gezag uit, gedroeg zich niet als een betweter en dwong respect af. Spelers die in de weken ervoor vaak een grote mond hadden en gele kaarten kregen voor praten, sloegen nu een andere toon aan. Even discussiëren over een genomen beslissing? Geen probleem, Shukrula ging kort in gesprek en daarna weer snel over tot de orde van de dag.

Eén gele kaart gaf ze en die was terecht. Shukrula voetbalde in het verleden zelf en houdt ervan om niet te veel fluiten. ,,Ik kan goed omgaan met emoties op het veld, ik begrijp die heel goed’’, zei ze eerder. Shukrula is al meerdere keren genoemd als de mogelijk eerste vrouwelijke scheidsrechter in het betaalde voetbal. Nadat ik haar zaterdag in actie heb gezien denk ik: dat zit er zeker in. Bibiana Steinhaus was vorig seizoen in Duitsland de eerste vrouw in de Bundesliga, Shona Shukrula kan haar voorbeeld volgen, in Nederland.

En mochten ze op een doordeweekse avond bij Sparta nog eens behoefte hebben aan een gedreven, enthousiaste scheidsrechter; bel Shona Shukrula even, voordat de telefoonlijst van de trainers erbij wordt gepakt. Dat scheelt weer een hoop irritaties.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Debuut bij NAC geeft Van Hecke heerlijk gevoel
    PREMIUM

    Debuut bij NAC geeft Van Hecke heerlijk gevoel

    BREDA - Vrijdagavond was het eindelijk zover voor Jan Paul van Hecke. De pas negentienjarige Arnemuidenaar maakte tijdens het duel tussen NAC Breda en Helmond Sport als invaller zijn debuut in het betaalde voetbal. Van Hecke kwam na 78 minuten bij een 4-1-stand binnen de lijnen voor de Spaanse aanvoerder Nacho Monsalve. NAC Breda won de wedstrijd vooral dankzij een sterke eerste helft overtuigend met 5-1 en is de koploper in de Keuken Kampioen Divisie.