Renate de Backere (tweede van links) en Marieke le Duc-Bouwense (tweede van rechts) stappen nu samen in de boot om van San Francisco naar Hawaii te roeien.
Volledig scherm
PREMIUM
Renate de Backere (tweede van links) en Marieke le Duc-Bouwense (tweede van rechts) stappen nu samen in de boot om van San Francisco naar Hawaii te roeien. © Johan Van Der Heijden

Zeeuwse roeister wil na Atlantische Oceaan ook de Pacific oversteken; ‘Ik denk elke dag aan de zee’

KORTGENE - Een jaar nadat sloeproeister Marieke le Duc-Bouwense in 43 dagen de Atlantische Oceaan overstak, heeft ze plannen voor een vergelijkbaar avontuur. In de zomer van 2023 wil de 43-jarige inwoonster van Kortgene de Stille Oceaan bedwingen. ,,Je zou bijna denken dat ik het thuis niet leuk vind, hè”, zegt ze lachend. ,,Maar dat is niet zo. Wel denk ik elke dag aan de zee, aan het overleven op het water.”

 1. Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
  PREMIUM
  Met video's

  Dermato­loog over huidkanker: ‘Huidkleu­rig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’

  Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.
 2. Zeeuwse roeisters maken monstertocht van 4800 kilometer
  Play
  PREMIUM
  VIDEO

  Zeeuwse roeisters maken monster­tocht van 4800 kilometer

  KORTGENE - Renate de Backere ziet het al helemaal voor zich: in december roeit ze met drie anderen midden op de Atlantische Oceaan en maakt ze onder een heldere sterrenhemel in alle stilte haar slagen. ,,Dat plaatje zit al een tijdje in mijn hoofd”, zei ze zaterdag in Kortgene, waar ze met haar teamgenotes Marieke le Duc, Iris Noordzij en Melissa Vooren de boot Queen of Hearts presenteerde. ,,Ik kan me er erg op verheugen om wekenlang alleen met mijn sport bezig te zijn. Het wordt supergaaf.”