Volledig scherm
Quinty van de Guchte is één van de vier genomineerden voor de nieuwe prijs over het wielerjaar 2017. © Johan van der Heijden

Wielrenster Van de Swaluw wil 'appels en peren' scheiden

VLISSINGEN - Anne van de Swaluw heeft een nieuwe verkiezing in het leven geroepen voor Zeeuwse wielrensters die in het voorbije jaar een bijzondere prestatie geleverd hebben. Van de Swaluw ziet het vrouwenwielrennen nu als een 'ondergeschoven kindje' bij de jaarlijkse uitreiking van de wielerprijzen en wil daar graag verandering in brengen.

Die prijzen worden de laatste jaren uitgereikt tijdens de eindejaarsmeting van Cyclemotion. ,,Op dit moment worden de mannen en vrouwen in dezelfde categorie genomineerd en dat is oneerlijk’’, stelt Van de Swaluw. ,,Als je heel zwart-wit kijkt kan je zeggen dat een vrouw ook wielrenner van het jaar kan worden. Maar aangezien de vrouwenwielersport kleiner is dan de mannenwielersport zijn er ook een stuk minder professionele rensters dan renners in Nederland en al helemaal in Zeeland. Het zijn daarom twee totaal verschillende werelden. Op dit moment is het appels met peren vergelijken, dus moeten de prestaties meer op eigen waarde worden geschat.’’

Stemmen

De genomineerde rensters zijn allemaal erg jong. ,,Dat komt omdat het vrouwenwielrennen de laatste jaren pas in opkomst is’’, aldus Van de Swaluw, die hoopt dat de prijs een steuntje in de rug kan zijn voor de talenten. Er kan tot en met 15 januari online gestemd worden. Daarna zal Anne van de Swaluw de prijs uitreiken aan de winnende renster. 

Genomineerden

Britt de Grave (Tholen) is 13 jaar en actief op de weg. Ze won dit jaar onder meer de klassieker Parijs - Roubaix en de Wim Hendriks Trofee in haar jeugdcategorie. Ook werd ze 3de op het NK en werd ze districtskampioene.

Quinty van de Guchte (Driewegen) is 18 jaar. Ze reed dit jaar dertig wegwedstrijden bij de junioren. Daarbij haalde ze zestien keer het podium haald, inclusief vier overwinningen. In Geluveld won ze daarnaast ook de bergprijs.

Zoë Mulder (Heinkenszand) is 17 jaar en is actief als mountainbikester. Ze won dit jaar 8 van de 9 wedstrijden bij de junioren in de Beneluxcup en kroonde zich ook tot Beneluxkampioene. Verder werd ze 14de op het EK afgelopen jaar.

Shirin van Anrooij (Kapelle) is 15 jaar en is actief in het veld en op de weg. Ze won dit jaar bij de nieuwelingen de klassieker Brabantse Pijl en won in het veld onder meer de Nacht van Woerden, Koppenbergcross en de veldrit in Zonhoven. Tevens kroonde ze zich tot Nederlands kampioene Duathlon (fietsen en hardlopen). 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement