Volledig scherm
Nick Nieuwdorp mikt op een loopbaan als prof. foto Ronald den Dekker

Wielrenner Nick Nieuwdorp geeft de hoop nog niet op

YERSEKE - Zo op het eerste gezicht is Nick Nieuwdorp een gewone wielrenner. Als zovelen is hij druk bezig met het verleggen van grenzen. De inwoner van Yerseke (20) doet dat echter niet op de weg, maar in zijn hoofd. Hij incasseerde het afgelopen jaar tegenslag op tegenslag en moest erg goed zijn best doen om de moed erin te houden. Dat is, met enige moeite, gelukt.,,Het ergste lijkt nu achter de rug", zegt hij optimistisch vanaf de bank van het ouderlijke woonhuis in Yerseke. ,,Als alles goed gaat, kan ik half april, begin mei, mijn eerste koers rijden."

Het vorige seizoen ging voor Nieuwdorp voor een groot deel de mist in. Dat was een zware tegenvaller omdat hij net een prachtig debuut bij de beloften achter de rug had. De zoon van ex-prof Heddie Nieuwdorp schreef de klassieker de Omloop van de Biesbosch op zijn naam en baarde opzien toen hij in de Delta Tour Zeeland makkelijk met de profs meefietste.

De voorbereiding op het seizoen van vorig jaar viel echter in het water toen zich in februari de Ziekte van Pfeiffer openbaarde. Het was niet de mildste vorm die Nieuwdorp overviel. ,,Ik kon niks, had keelpijn, had hoofdpijn, kon alleen iets door een rietje binnenkrijgen, was duizelig, kon niet slapen en lag hele nachten te zweten."

Pas in april ging het beter. Zijn eerste trainingen zal hij niet snel vergeten. ,,Ik ging anderhalf uur fietsen en werd op de terugweg op de Postbrug door scholieren voorbijgereden. Ik verzuurde daar helemaal."

Op 1 mei stond hij langs de kant bij de Ronde van Yerseke. Toen kon hij het niet meer houden. ,,'Ik ga weer koersen', heb ik tegen m'n pa gezegd. Op 3 mei stond ik aan de start in België, in Sinaai. Het ging best goed. Pas de laatste twintig kilometer werd ik gelost. Er was toen al tachtig man van af."

Nieuwdorp, toen bezig aan zijn eerste seizoen bij de ploeg Rucanor Line, was opmerkelijk snel hersteld. In de Ronde van het Waasland, een koers voor beloften, eliterenners en profs, werd hij zelfs vierde. Een dipje kreeg hij toen hij last kreeg van zijn rug. Osteopaat René Zweedijk constateerde dat zijn bekken gekanteld was en zette het weer recht. Op 23 september kreeg hij een nieuwe tegenslag. Nog voordat de Baronie Breda Classic begonnen was, ging de wielrenner uit Yerseke onderuit. ,,Het was nog in de neutralisatie. Er vielen er een paar voor me en ik kon geen kant op."

Toen werd andermaal bewezen dat je beter met een flinke vaart kunt vallen dan uit stand. Nieuwdorp viel op z'n rug en had meteen door dat het niet goed zat. Z'n toch al zo korte seizoen zat er meteen op.

Bij een rondgang langs diverse medici bleek dat er een blokkade op het SI-gewricht (twee knobbels, links en rechts boven het stuitje) zat. Eind december verhielp David Bombeke, manueel therapeut van onder anderen Cadel Evans, het probleem voor een deel. Later deed een manueel therapeut uit Waalre ook nog goed werk. Wat overbleef waren tintelingen in handen en voeten. Die zijn nog steeds niet over. Als klap op de vuurpijl kwam Nieuwdorp vorige maand tijdens een training opnieuw ten val. Het leverde hem weer een pijnlijke rug op.

,,Het heeft weer tijd gekost, maar gelukkig kan ik nu wel weer goed trainen", zegt de student aan het Johan Cruijff College in Roosendaal. ,,Al is het nog niet optimaal. Door die tintelingen kan ik het nog niet lang genoeg volhouden."

Nieuwdorp is ondanks alles positief gestemd. Een sportarts op Papendal stelde afgelopen dinsdag dat zenuwbanen in zijn rug beschadigd zijn, maar dat herstel een kwestie van tijd is. Over een of vier zou Nick Nieuwdorp weer een echte wedstrijd kunnen rijden.

,,Vorig jaar zat ik echt diep in de put", vertelt hij. ,,Ik kon er totaal niet mee omgaan en wilde er serieus mee stoppen. Zeker na die val. Nu kan ik het beter verwerken."

Wel beseft hij dat hij flink wat tijdverlies heeft opgelopen. ,,Aan het begin van vorig seizoen dacht ik dat ik dit jaar misschien wel een profcontract zou kunnen tekenen. Dat is mijn grote doel. Het ging zo goed. Dat zit er niet meer in. Ik begin ook nu weer met een achterstand en die haal je in de loop van het seizoen niet zomaar in. En de tijd begint te dringen. Als je 24 bent, ben je al oud om nog naar de profs over te stappen."

Vader Heddie ziet dat anders. ,,Ik was 24 toen ik prof werd en was toen een van de ouderen. Nu zijn er minder profs, maar kun je ook later nog wel een contract tekenen." Nieuwdorp senior verwijst naar Johnny Hoogerland, die een paar straten verderop woont., Hij was 25 toen hij prof werd.

Al met al bewaart Nick Nieuwdorp de rust. Bang dat Rucanor Line (vorig seizoen winnaar van de landelijke beloftencompetitie) na dit seizoen het contract opzegt, is hij niet. De Yersekenaar gelooft nog steeds in zichzelf. ,,Vorig jaar had ik snel de stijgende lijn te pakken. Ik ga ervan uit dat dat dit jaar ook gebeurt."