Volledig scherm
PREMIUM
Raymond van Barneveld. © BSR Agency

Welke Zeeuwen gingen de strijd aan met Barney?

VLISSINGEN - In Alexandra Palace in Londen gaat vrijdag het WK darts van start. Dat wordt het laatste kunstje van de man die het darten in Nederland op de kaart zette. Vijfvoudig wereldkampioen Raymond van Barneveld neemt na een imposante carrière afscheid van de sport die hem groot maakte en tegelijkertijd veel pijn bezorgde. Gedurende die lange carrière speelde Barney ook tegen een aantal darters uit Zeeland.

Na een korte zoektocht kom je al snel uit bij JP van Acker, die behalve tegen Barney ook mét hem speelde in teamverband en op internationale koppeltoernooien. Zo wonnen ze als koppel samen het Zweden Open in 2001. De Zeeuws-Vlaming heeft echter gebroken met de dartssport en wil over die periode dan ook niets kwijt aan deze krant.

Walchenaar Pieter Otten speelde tegen bijna alle mondiale dartsfenomenen, zoals Phil Taylor en Michael van Gerwen (die hij zelfs versloeg), maar stond nooit tegenover Van Barneveld. RCT-speler Wesley van Hoeijen stond dat wel een aantal keer, maar kan zich weinig meer herinneren uit die tijd.

De zoektocht levert nog vier Zeeuwen op die in het verleden tegenover het Haagse fenomeen stonden. Hoe beleefden zij die wedstrijd en wat herinneren ze zich nog van Barney?

Cor Jan BALTUS: ‘Baltus, nu ben je je auto kwijt!’

Cor Jan Baltus was naast een begenadigd darter in het verleden ook voorzitter van de Zeeuwse Darts Federatie en secretaris van de Nederlandse Darts Bond. Hij ontmoette Barney dan ook in verschillende hoedanigheden. Zo kwam Van Barneveld in de jaren'90 een aantal keer naar het Zeeland Open in Kapelle. ,,In 1995 stond ik daar in de halve finale tegenover hem‘’, herinnert Baltus zich. ,, Hij had dat jaar net zijn eerste finale op de Embassy gespeeld. Ik stond goed te spelen, maar werd te veel afgeleid door zijn achterban en verloor uiteindelijk met 4-0.’’

Drie jaar later was Van Barneveld opnieuw in Kapelle, waar hij één van zijn tien officiële negendarters gooide. 'Baltus, nu ben je je auto kwijt!’, riep Van Barneveld richting de toenmalige voorzitter van de ZDF. Baltus: ,,We hadden alleen geen prijs gekoppeld aan een negendarter, dus hij moest het doen met een paar consumptiebonnen. Dat leverde hilariteit alom op en een ietwat verbouwereerde Van Barneveld.’’

  1. Scoringsdrift van Swift is in Nederland ongeëvenaard
    PREMIUM

    Scorings­drift van Swift is in Nederland ongeëven­aard

    MIDDELBURG - Van álle 315 Nederlandse standaardploegen scoort Swift gemiddeld veruit het meest. Na de dikke overwinningen op HKV (42-21) en VEO (40-19) heeft de Middelburgse overgangsklasser precies halverwege de zaalcompetitie een moyenne van liefst 32,3. Dat is ongekend. ,,We spelen heel direct”, legt topschutter Stephan den Boer uit. ,,We verspillen geen tijd aan onnodige passes”, voegt coach Dennis Plantinga eraan toe.